Plan Treningowy "A" 3:30 Skarżyńskiego z Silesia Maraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mareko pisze:jarjan, napisz co sądzisz o tych długich wybieganiach do maratonu ? trzeba czy nie ?
Trzeba.
Chyba , że masz uzasadnione podstawy aby sądzić, że twoja wytrzymałość (biegowa!) jest ponadprzeciętna,
albo,
jeśli akceptujesz podejście do maratonu z krótkimi wybieganiami 20-25k , ale akceptujesz również, wynikającą z tego możliwość porażki ( i np. odpowiednio zwiększysz długość wybiegań przed kolejnymi maratonami - sprawa, trochę, polityki biegowej).

Na pewno biegając 30-35k szanse na sukces masz zdecydowanie większe niż 20-25k, chociaż nawet wówczas o 100% pewności nie może być mowy.

Nie ma testu na maraton - to maraton jest testem !
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
PKO
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:
Antek Emigrant pisze:
jarjan pisze:Robiłem ten plan Skarżyńskiego na 3h30 - i jestem absolutnie jak najgorszego zdania. Jest to najgorszy gotowiec na 3h30 z jakim się zetknąłem.
Mozesz podac namiary na inne, lepsze plany pod ten czas?
Lepszy jest Jack Daniels ( nie ten, ten inny :)) - ale, chyba, trzeba kupić książkę ( "Bieganie metodą Danielsa"). Słabością tego planu, oprócz dosyć skomplikowanej struktury, jest mała ilość biegów w tempie docelowym maratonu (bodajże dwa w całym 16-tygodniowym cyklu). Skuteczność tego planu oceniam na ok. 75% - tzn taki procent go robiących osiągnie cel wynikowy.

A najlepszy , ale też najbardziej wymagający i ryzykowny, to 8 tygodniowy BPS Petera Greifa, dla zdeterminowanych !.

http://treningbiegacza.pl/plany-trening ... eter-greif

Do 8 tygodni przed można biegać , choćby wg Skarżyńskiego, a potem przesiąść się na w/w. Skuteczność ok 85-90% dla 4 dni/tyg i powyżej 90% dla 5 dni/tyg.
A skad wziales te procenty? Pytam o plany a nie o JD :-).
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest to moje oszacowanie - aby jakoś pokazać w liczbach skuteczność danego planu - na podstawie obserwacji licznej grupy biegaczy których znam i wiem jak trenują, lub którym pomagałem (trenowałem ?) w bieganiu - przez lata pewnie z kilkadziesiąt osób.

Sam Greif ocenia swoją metodę na 100% dla 6 i 7 dniowego treningu - ale to moim zdaniem nie jest prawdą i prawie 100% dla 4 i 5 dniowego - i to moim zdaniem prawie jest prawdą :)

Generalnie oceny samych autorów , co do skuteczności ich planów, można między bajki włożyć. Plany gotowce są "pisane dla pieniędzy" :)

pozdrawiam
Jarosław
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

jarjan pisze: Na pewno biegając 30-35k szanse na sukces masz zdecydowanie większe niż 20-25k, chociaż nawet wówczas o 100% pewności nie może być mowy.
U mnie sciana sie zaczyna na 35km, więc moze powinienem biegac 40+ ?
Jak często Twoim zdaniem biegać takie długasy ?
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, 40km. dokładnie. to będzie jak Moses Mosop u Canovy
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mareko pisze:
jarjan pisze: Na pewno biegając 30-35k szanse na sukces masz zdecydowanie większe niż 20-25k, chociaż nawet wówczas o 100% pewności nie może być mowy.
U mnie sciana sie zaczyna na 35km, więc moze powinienem biegac 40+ ?
Jak często Twoim zdaniem biegać takie długasy ?
U Greifa 35k biega się przez 7 tygodni co tydzień i to BNP ( bieg z narastającą prędkością).
Tobie wystarczy 30-35k co dwa tygodnie, a w pozostałe tygodnie 20-25k w +/- tempie maratonu, i powinno być dobrze :)

pozdrawiam
Jarosław
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:Tobie wystarczy 30-35k co dwa tygodnie, a w pozostałe tygodnie 20-25k w +/- tempie maratonu, i powinno być dobrze :)
Dzieki za rady. Popróbuje i zobaczymy czy pokonam tę wredną ścianę. To okropnie żenujące jak ostatnie 10km trzeba co chwilę iść, stawać i sie rozciągać a obok śmigają setki ludzi. Na 10km przed metą straciłem ok. 300 pozycji. Po pierwszej dyszce byłem na miejscu 900 na ok. 5000 startujących.
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:Jest to moje oszacowanie - aby jakoś pokazać w liczbach skuteczność danego planu - na podstawie obserwacji licznej grupy biegaczy których znam i wiem jak trenują, lub którym pomagałem (trenowałem ?) w bieganiu - przez lata pewnie z kilkadziesiąt osób.

Sam Greif ocenia swoją metodę na 100% dla 6 i 7 dniowego treningu - ale to moim zdaniem nie jest prawdą i prawie 100% dla 4 i 5 dniowego - i to moim zdaniem prawie jest prawdą :)

Generalnie oceny samych autorów , co do skuteczności ich planów, można między bajki włożyć. Plany gotowce są "pisane dla pieniędzy" :)
A co powiesz o procentach skutecznosci planow na inne czasy?
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

mareko pisze:
jarjan pisze:Tobie wystarczy 30-35k co dwa tygodnie, a w pozostałe tygodnie 20-25k w +/- tempie maratonu, i powinno być dobrze :)
Dzieki za rady. Popróbuje i zobaczymy czy pokonam tę wredną ścianę. To okropnie żenujące jak ostatnie 10km trzeba co chwilę iść, stawać i sie rozciągać a obok śmigają setki ludzi. Na 10km przed metą straciłem ok. 300 pozycji. Po pierwszej dyszce byłem na miejscu 900 na ok. 5000 startujących.
Może po prostu za szybko zacząłeś.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://czasnabieganie.pl/okiem-mistrza- ... 12577.html

a to sam autor planu o którym dyskutujemy, z treści wynika , że i on chyba zmienił zdanie odnośnie długich wybiegań :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:Jest to moje oszacowanie - aby jakoś pokazać w liczbach skuteczność danego planu - na podstawie obserwacji licznej grupy biegaczy których znam i wiem jak trenują, lub którym pomagałem (trenowałem ?) w bieganiu - przez lata pewnie z kilkadziesiąt osób.

A co powiesz o procentach skutecznosci planow na inne czasy?
jarjan pisze:http://czasnabieganie.pl/okiem-mistrza- ... 12577.html

a to sam autor planu o którym dyskutujemy, z treści wynika , że i on chyba zmienił zdanie odnośnie długich wybiegań :)
:orany: Przeciez po tym linkiem nic nie ma na ten temat.
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Antek Emigrant pisze: :orany: Przeciez po tym linkiem nic nie ma na ten temat.
Jak to nie ma ? Jest jasno powiedziane, ze do maratonu trzeba biegac dłuuugie wybiegania a do 5km i 10km mozna sie ograniczyc do krotszych. Zresztą jest to zgodne z logiką.
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mareko pisze:
Jak to nie ma ? Jest jasno powiedziane, ze do maratonu trzeba biegac dłuuugie wybiegania a do 5km i 10km mozna sie ograniczyc do krotszych. Zresztą jest to zgodne z logiką.
A gdzie on wczesniej napisal ze do maratonu nie trzeba robic dlugich wybiegan?
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Antek Emigrant pisze:
mareko pisze:
A gdzie on wczesniej napisal ze do maratonu nie trzeba robic dlugich wybiegan?
np. w planie na 3h30 - na Silesię - tym którego dotyczy ten wątek :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No tak, 20-22 km to za malo by podpadlo pod dlugie. A co powiesz o procentach skutecznosci planow na inne czasy?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ