Baza tlenowa u 15 latka

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To prawda, że na pęczki jest tych, którzy w wieku 17 lat są powypalani, jednak nie można całkowicie zatracać się w zabawie sportowej. Chcąc myśleć o poważnym bieganiu za seniora to trzeba już kilka treningów tygodniowo robić. No i cisnąć czasy jakieś:)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
PKO
dawidbukała
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

choć na solo na 1 km :)
Sikorrrr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

marek_k800 pisze:15-latek w polskich warunkach jesli bedzie biegal 6 razy w tygodniu i to jeszcze z akcentami,to raczej na pewno jego rozwoj biologiczny,fizyczny zostanie zahamowany,nie rozwinie sie poprostu jego organizm ,nie mowiac o tzw.wypaleniu psychicznym.W tym wieku niech lepiej pogra w pile,poplywa,pojezdzi rowerem.Tak trenujacych 15-latkow w Polsce byly tysiace,a na palcach jednej reki mozna policzyc tych ktorzy pozniej dobrze biegali jako seniorzy.Taki plan moze byc dobry dla 17-18 latka.Podkreslam 15-latek niech bawi sie w sport ,a nie trenuje juz tak specjalistycznie.To tyle

Ale akurat ten plan co podał wyżej szefu to nie jest jakiś cięzki- to normalny plan treningowy u chłopaka 15-letniego. Ci co biegali za seniora dobrze- wskaż mi proszę, kto u nas, w Polsce biega dobrze? Nikt tak na prawdę oprócz Lewego i Kszczota. Reszta się nie liczy nigdzie więcej jak tylko na swoim podwórku, oni biegają dobrze w Polsce, na MP, ale na ME już w ósemkę się załapać jest sukces.

Osobiście uważam, z własnego doświadczenia i dyskusji z kolegami na obozach, że nie ma czegoś takiego jak wypalenie zawodnika(oczywiście zgodzę się, że wiek 15 lat to jest jeszcze pewnego rodzaju zabawa, ale już 17 to nie ma co patrzeć, że za dużo, inni biegają mniej, wolniej itd. ale oczywiście wszystko w miarę z umiarem). Po prostu takie osoby przestają trenować, lub po prostu wybierają inną drogę tj. trenują ale mniej solidnie bo co to nie oni, imprezy, alko i tego typu rzeczy. A wypalenie zawodnika już w wieku 17 lat nie istnieje- po protu PZLA nie potrafi zapewnić odpowiedniego szkolenia. Wskaż mi w innych krajach takich jak np. Wielka Brytania kto biega dobrze na arenie europejskiej za seniora, ale za juniora nie robił wyników? Nie znajdziesz takich- a jeśli znajdziesz to wyjątek potwierdzający regułę, za to ja ci mogę mnóstwo zawodników podać, którzy się liczyli za juniora i liczą się nadal za seniora. Jeszcze raz powtórzę- TO JEST BŁĄD SZKOLENIA PZLA!

Buki- ja po drodze na 1500 zgrzeje ciebie na 1000 :P
Ostatnio zmieniony 03 gru 2010, 17:34 przez Sikorrrr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

buki, zdecyduj się:

albo na solo - albo na 1km.
nie da się równocześnie walczyć i uciekać.
---------------------------------------- /na stronie: ale ta dzisiejsza młodzież zniewieściała...eh

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
dawidbukała
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

w mojej bajce da się :) a wogóle sikorrr chwalipięta jeden zobaczymy za 5 lat albo w wieku seniora a nie teraz się bedziesz podniecać robisz wynik na szczeblu krajowym ??
Sikorrrr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No właśnie bajce- jaki chwalipięta? To ty masz jakieś wyolbrzymione ego na temat swojej osoby, czy robię wyniki na szczeblu krajowym? Myślę, że tak. I nie będę już z tobą na ten temat dyskutował na forum bo ten wątek jest o czym innym. Jak masz jakieś pytania zapraszam na PW
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Ja się mogę postawić face to face;) Ciekaw jestem jakbyś panikował :D
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
dawidbukała
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

hahhaa :O
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może od razu wstawcie fotki swoich penisów i porównujcie długości.. ;/
szefo141
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

spam Koles biegasz 2,01 na 800 i robisz z siebie jakiegos boga biegow rozumie ze jestes 1 rok juniora mlodszego ale 2,01 to jest nic. Powiedz na ktorym miejscu jestes na listach w polsce? Przy i tak bardzo marnym poziomie ktory byl w tym roku. Nie wiem czym Ty wogole sie chwalisz. Popatrz na kobiety kolo Tobie 8 sek brakuje do rekordu swiata kobiet 7 sek do rekordu swiata juniorek wiec zastanow sie zanim zaczniesz sie czym chwalic chociaz grzej kobiety bo nawet w Polsce nie bylbys najlepsza kobieta!
szefo141
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja wiem kim Ty jestes spam kojarze Cie z zawodow. Powiem Ci ktory jestes w Polsce 96 a na tym forum przedstawiasz sie jak koles ktory bylby conajmniej w pierwszej trojce.
szefo141
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

marek_k800 pisze:15-latek w polskich warunkach jesli bedzie biegal 6 razy w tygodniu i to jeszcze z akcentami,to raczej na pewno jego rozwoj biologiczny,fizyczny zostanie zahamowany,nie rozwinie sie poprostu jego organizm ,nie mowiac o tzw.wypaleniu psychicznym.W tym wieku niech lepiej pogra w pile,poplywa,pojezdzi rowerem.Tak trenujacych 15-latkow w Polsce byly tysiace,a na palcach jednej reki mozna policzyc tych ktorzy pozniej dobrze biegali jako seniorzy.Taki plan moze byc dobry dla 17-18 latka.Podkreslam 15-latek niech bawi sie w sport ,a nie trenuje juz tak specjalistycznie.To tyle

Jakie to sa akcenty? Zabawe Biegowa mozna robic w szkole podstawowej jest to swietna forma zwiekszania wytrzymalosci u dziecie poniewaz kazdy dostosowuje swoje tempo do swoich mozliwosci. Sila biegowa nie jest robiona z obciazeniami zewnetrzymi wiec jest to naturalna sila i jej wplyw na tak mlody organizm jest dobry. Oczywiscie wypalenie psychiczne jest mozliwe ale to przy kazdym treningu jakiego by sie nie dalo. Ten trening ktory podalem jest treningiem ogolnym i w tym wieku taki powinien byc wykonywany. Sikor ma w pewnej kwestii racje za granica ludzie biegaja od juniora i utrzymuja sie do seniora chocby Juriy Borzakowski w wieku juniora mlodszego juz biegal 1,47 na 800 w 1998 roku a w 2004 roku zdobyl zloty medal igrzysk i posiada zyciowke 1,42,47. Tylko jest jeden aspekt polskiego szkolenia tzn polskich trenerow oni wola miec punkty na mistrzostwach polski juniorow bo to sa pieniadze nie potrzebni im sa dobrz seniorzy bo to nie jest oplacalne i dlatego trening mlodzika czy juniora jest nastawiony na jak najszybsze dojscie do wynikow. Czyli przejscie 2 etapow treningu czyli treningu ogolnego pozniej ukierunkowanego a od razu wlozenie go na gleboka wode czyli trening specjalistyczny. Jest to ogromny blad ale jest to narzucone przez chory system ktory panuje u nas. A jak mowilem chlopak ma 15 lat juz powinien zaczac dawno trening ogolny juz powoli powinien wchodzic w trening ukierunkowany, a ja podalem trening ogolny jest tam tylko wytrzymalosc sila (oczywiscie naturalna bez zadnych zewnetrznych obciazen) i technika biegu ktora zawsze powinna byc korygowana.
dawidbukała
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

szefo noij co żę mnie znasz nie uważam się za byle kogo lecz rozmawiam o bieganiu na forum biegowym trudno ?? noi co żę 2:01 się zobaczy za rok :)
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 34:33

Nieprzeczytany post

dawidbukała pisze:szefo noij co żę mnie znasz nie uważam się za byle kogo lecz rozmawiam o bieganiu na forum biegowym trudno ?? noi co żę 2:01 się zobaczy za rok :)
Oj spam, spam... "No i co żę". Weź się człowieku na początek naucz się pisać po polsku, po pierwsze piszę się że, a po drugie stawia się przecinek : D
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Limerk okolicznościowy. O perswazji ...

Pewien młodzian, co mieszkał w Quebecu,
Biegać od szczenięcego chciał wieku.
Choć wszyscy nań się zżymali
I choć mu perswadowali,
Nie znaleźli ni rady ni leku.

.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ