Czy przebiegnę nie biegając...? Tak, przebiegłem.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Slawrumia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jacekww pisze:
Slawrumia pisze:Ja też nie widzę sensu tych Półmaratow przed maratonem, ale widzę że wszędzie jest taki schemat.
Przebiegłem się ostatnio 25km i dopiero po 22 km zaczęło mi być ciężko, ostatnie 3km przebiegłem ale na siłę, 44 to będzie dramat. Pierwszy i ostatni raz startuje w maratonie
Pomijając fakt że podobno biegłeś już maraton,
Slawrumia pisze:Martaton jako zawody pierwszy, przebiegłem się w zeszłym roku żeby sprawdzić jak to jest sam dla siebie w 5h, takie wybieganie rozpedzilem się, startuje w tempie 6min żeby dotrzeć na 4,5h.
to życzę Ci pozytywnego zakończenia, lecz sugeruję zapomnij o tym czego nie zrobiłeś,
Slawrumia pisze:Sam się śmiałem z braku dłuższych wybiegan, a teraz sam nie robię bo ani nie mam czasu ani mi się nie chce. Mi zostało 19dni do Gdańskiego, w niedzielę walne jakieś dłuższe wybieganie i będzie musiało wystarczyć
a skup się się na tym co chcesz osiągnąć, może się nie uda ale przynajmniej nie zaczniesz z wizją dramatu o którym piszesz.
W zeszłym roku przebiegłem w tempie 7 min 42km Obrazek
I miałem sporo długich wybiegan w tempie 7min
Teraz biegam w tempie 5:40 ale tylko po 10km
Przebiegłem 25km w tempie 6minObrazek i jest dla mnie dramatem utrzymywać tempo 6 min w tempie 7min pewnie spokojnie się doczłapie ale nie o to chodzi

Wysłane z mojego HTC 10 .
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:27
Życiówka w maratonie: 3:53:44

Nieprzeczytany post

jarjan pisze: Właśnie na tym polega rajcowność tego wątku ;)
To komplement ? :oczko:
jarjan pisze: Gdybyś realizował jakiś sensowny plan, pies z kulawą by tu nie zajrzał. ;)
To chyba założyłem konto na niewłaściwym forum :niewiem: , a może to Twoja odosobniona subiektywna ocena :oczko:
kalki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:20
Życiówka w maratonie: 2:53:56

Nieprzeczytany post

A co mi tam, obstawiam czas 4:24:00. Choć uważam że maraton powinno się przebiec a nie ukończyć. Niestety bardzo dużo ludzi idzie drugą opcją. Dla mnie "przemarszobiegowanie" maratonu to nie powód do dumy :) U autora wątku będzie to wyglądało tak że do 25-30 km przebiegnie a potem rozpocznie się marszobieg.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

kalki pisze:A co mi tam, obstawiam czas 4:24:00. Choć uważam że maraton powinno się przebiec a nie ukończyć. Niestety bardzo dużo ludzi idzie drugą opcją. Dla mnie "przemarszobiegowanie" maratonu to nie powód do dumy :) U autora wątku będzie to wyglądało tak że do 25-30 km przebiegnie a potem rozpocznie się marszobieg.
Lepiej zaczac odwrotnie.
Do 30km marszobieg np bieg 1.6km i marsz przez 20s.
A potem bedzie biegł szybciej niz inni. Którzy nie wybrali tej metody.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kalki pisze:A co mi tam, obstawiam czas 4:24:00. Choć uważam że maraton powinno się przebiec a nie ukończyć. Niestety bardzo dużo ludzi idzie drugą opcją. Dla mnie "przemarszobiegowanie" maratonu to nie powód do dumy :) U autora wątku będzie to wyglądało tak że do 25-30 km przebiegnie a potem rozpocznie się marszobieg.
Sęk w tym, że ta "druga opcja" wyłania się ;) najczęściej dopiero w trakcie maratonu. Wtedy już nawet nie jest opcją, tylko jedyną możliwością. Większość żadnej "drugiej opcji" nie bierze pod uwagę, ... włącznie z autorem wątku. ;)
I w sumie - słusznie. ;)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:Lepiej zaczac odwrotnie.
Czy stosowałeś tą metodę, ew. znasz kogoś, bo osobiście uważam że trzeba wykazać się nie lada asertywnością aby zacząć iść na 2km i tak przez 18 razy. Nie wiem czy by mi jej starczyło aby w ten sposób domarszobiec do 30km.
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:
Sęk w tym, że ta "druga opcja" wyłania się ;) najczęściej dopiero w trakcie maratonu. Wtedy już nawet nie jest opcją, tylko jedyną możliwością. Większość żadnej "drugiej opcji" nie bierze pod uwagę, ... włącznie z autorem wątku. ;)
I w sumie - słusznie. ;)
A ja myślę że część się z tym liczy że może wystąpić (niezależnie czy biegną na 3,4 czy 5 godzin - oczywiście prawdopodobieństwo rośnie wraz z czasem), ale odsuwa to w tył głowy jako ostateczność, a nie żeby zaczynać w ten sposób.

Świadome dotarcie do mety metodą Gallowaya ujmy nie przynosi, ale na pewno nie jest popularne.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

jacekww pisze:
Czy stosowałeś tą metodę, ew. znasz kogoś, bo osobiście uważam że trzeba wykazać się nie lada asertywnością aby zacząć iść na 2km i tak przez 18 razy. Nie wiem czy by mi jej starczyło aby w ten sposób domarszobiec do 30km.
Tak stosowałem ja oczywiscie. I działa.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jacekww pisze:
w USA to popularna dość metoda, u nas zdecydowanie mniej.

Nie tylko asertywność, a także silny charakter. I paradoksalnie tego się nie docenia, tak jak nie zwraca się uwagi na negative split, czyli
wolniej i szybciej. Wtedy na starcie i przez początkowe km trzeba też się pilnować.
Często chwali się za to tych co pobiegli za szybko a potem walczyli/maszerowali końcówkę (ostatnie km), że to takie odważne, że pokazał charakter walcząc do końca. A zacząłby inaczej, pokazał silna wolę i miałby bieg na koniec a nie marszobieg/trucht.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
kibuc
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:12

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:Często chwali się za to tych co pobiegli za szybko a potem walczyli/maszerowali końcówkę (ostatnie km), że to takie odważne, że pokazał charakter walcząc do końca. A zacząłby inaczej, pokazał silna wolę i miałby bieg na koniec a nie marszobieg/trucht.
Jednym zdaniem: kto nie ma w glowie, musi miec w nogach ;)
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kibuc pisze:
Piotr-Fit pisze:Często chwali się za to tych co pobiegli za szybko a potem walczyli/maszerowali końcówkę (ostatnie km), że to takie odważne, że pokazał charakter walcząc do końca. A zacząłby inaczej, pokazał silna wolę i miałby bieg na koniec a nie marszobieg/trucht.
Jednym zdaniem: kto nie ma w glowie, musi miec w nogach ;)
też :D :D
ale optymalnie warto mieć tu i tu ;)
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
adi55
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czasami człowiek pracując i robiąc wykończenia wnętrz trójmiasto to nie myśli o tym co będzie za godzinę czy dwie. Tego typu remonty są bardzo wyczerpujące i pytanie jak się zmotywować do tego typu biegów. Wykończenie organizmu na pewno do sobie znać. Więc bieganie nie jest dla każdego.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2017, 10:53 przez adi55, łącznie zmieniany 2 razy.
01.04.2017 - start
sebast
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

adi55 pisze:Witam jak zacząć się przygotowywać do biegania? Zaznaczam nigdy nie biegałem.
Zajrzyj do działu dla początkujących, tam masz plany biegowe dla początkujących:

viewforum.php?f=9
kalki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:20
Życiówka w maratonie: 2:53:56

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:
Nie tylko asertywność, a także silny charakter. I paradoksalnie tego się nie docenia, tak jak nie zwraca się uwagi na negative split, czyli
wolniej i szybciej. Wtedy na starcie i przez początkowe km trzeba też się pilnować.
Często chwali się za to tych co pobiegli za szybko a potem walczyli/maszerowali końcówkę (ostatnie km), że to takie odważne, że pokazał charakter walcząc do końca. A zacząłby inaczej, pokazał silna wolę i miałby bieg na koniec a nie marszobieg/trucht.
Jak to mawia mawia mój znajomy maratończyk, za każdą sekundę szybciej na początku płaci się podwójnie na końcu. I niestety ma raczej rację.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nikt, o zdrowych zmysłach, nie biega szybciej na początku, każdemu wydaje się - w tym momencie- że biegnie odpowiednio, akurat.
To, że to jednak było "szybciej" - okazuje się po jakimś czasie. ;)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
ODPOWIEDZ