Komentarz do artykułu Plan amerykański - 10km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Michal78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja również przyłączam się do prośby o plan "amerykański" do półmaratonu.
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Będzie wszystko od krotkich po maraton, ale musicie sie uzbroic w cierpliwosc przynajmniej jeszcze przez miesiac.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:Będzie wszystko od krotkich po maraton, ale musicie sie uzbroic w cierpliwosc przynajmniej jeszcze przez miesiac.
będą uwzględniały specyfike naszego klimatu czyli okres zimowy?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
MichalJ pisze:Będzie wszystko od krotkich po maraton, ale musicie sie uzbroic w cierpliwosc przynajmniej jeszcze przez miesiac.
będą uwzględniały specyfike naszego klimatu czyli okres zimowy?

Pozdrawiam
mam nadzieję :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Raczej ciezko bedzie mi przewidziec w jaki dzien bedzie snieg i w jaki da sie lub nie biegac szybko. Zawsze trening mozna zrobic na biezni elektrycznej.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:Raczej ciezko bedzie mi przewidziec w jaki dzien bedzie snieg i w jaki da sie lub nie biegac szybko. Zawsze trening mozna zrobic na biezni elektrycznej.
nie no - w zeszłym roku śnieg leżał non stop przez 3 miesiące a nie każdy ma dostęp do bieżni elektrycznej , dlatego myslałem, że plan uwzględni nasz klimat i specyfike klimatu
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To moze przygotuje jeszcze plan sniegowy :) jakby nie bylo ciekawy pomysl. Plany beda normalne w stanach tez jest duzo sniegu, a co ciekawe najlepiej biegajacy obecnie amerykanie wywodza sie z miejscowosci gdzie normalnie jest zima
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:To moze przygotuje jeszcze plan sniegowy :) jakby nie bylo ciekawy pomysl. Plany beda normalne w stanach tez jest duzo sniegu, a co ciekawe najlepiej biegajacy obecnie amerykanie wywodza sie z miejscowosci gdzie normalnie jest zima
no ! a Ty tu jakieś bieżnie insynuujesz ;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

gasper pisze:dlatego myslałem, że plan uwzględni nasz klimat i specyfike klimatu
Gasper - taki plan byłby bez sensu.
Do zawodnika należy zorganizowanie sobie treningu w taki sposób aby móc wykonać trening.
Przecież te plany nie mają być do wykonywania tylko w okresie zimowym ale przez cały rok.
Nie wiem jak długie będę te plany (ilo miesięczne) ale one muszą być uniwersalne - a nie tylko dla Gaspera i Pitera którzy akurat zimą 2009/2010 będą mieli ochotę zacząć je realizować.
Zima nie ma nic do rzeczy.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
gasper pisze:dlatego myslałem, że plan uwzględni nasz klimat i specyfike klimatu
Gasper - taki plan byłby bez sensu.
Do zawodnika należy zorganizowanie sobie treningu w taki sposób aby móc wykonać trening.
Przecież te plany nie mają być do wykonywania tylko w okresie zimowym ale przez cały rok.
Nie wiem jak długie będę te plany (ilo miesięczne) ale one muszą być uniwersalne - a nie tylko dla Gaspera i Pitera którzy akurat zimą 2009/2010 będą mieli ochotę zacząć je realizować.
Zima nie ma nic do rzeczy.
troche sie nie rozumiemy - plany bedą wg szkoły amerykańskiej nie? no i chodzi o to, żeby uwzględnić w nich naszą zimę - kiedy i tak nie ma startów - bo bez sensu odsyłać na zimę do polskiej szkoły
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Gasper - każdy ogólny plan - to znaczy nie pisany pod konkretnego zawodnika, który może być realizowany od jutra albo od za iesiąc albo od za pół roku - nie może jakoś szczególnie uwzględniać zimy.
To TY musisz to uwzględnić w swoich przygotowaniach, i jeśli np ten plan (załóżmy, bo pojęcia nie mam jak długie one będą) jest 14 tygodniowy - to Ty powinieneś zacząć go realizować na 14 tygodni przed planowanym startem.

Ale.

Żeby nie było narzekań - że aaaa.....eeee....to co robić w zimę?
Może powinniśmy dać "plan" - powiedzmy 4 tygodniowy (lub nawet krótszy) który powtarzany do oporu w zimie pozwoli Ci (czy komuś innemu) startować do właściwego planu z "wypasionego" poziomu a nie zerowego.

To jest zresztą myślę bolączka wielu zawodników, którzy zaczynają się "szykować" do jakiegoś startu na 3 miesiące przed i liczą na cud.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślę że dla wielu zawodników plan jest rozumiany zbyt rygorystycznie. To wydaje Mi się błędem.
1. Tamtej zimy gdy dowaliło trochę śniegu mój plan pierwszego dnia zawierał easy i zastąpiłem go 1,5 godzinnym odśnieżaniem posesji. (też przecież baza tlenowa :hej: )
2. Do biegania tempa run po śniegu potrzebne są jedynie dobre buty; w zaspach można to tempo biegać o wiele wolniej a intensywność będzie na podobnym poziomie (bardziej chyba chodzi wówczas o czas przebywania w strefie threshold niż tempo biegu)
3. Jak była gołoledź biegałem w lesie w kolcach lekkoatletycznych bo tylko one dawały poczucie trzymania się terenu.

Ludzie; więcej luzu z tymi planami, automatyka zabija radość biegania. Plan jest jedynie dla Mnie pewnym szkicem którego powinienem się trzymać. Chodzi w nim głównie o czas przebywania w pewnych strefach wysiłku. Nie może on stanowić wyroczni.

Pozdro...
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

3. Jak była gołoledź biegałem w lesie w kolcach lekkoatletycznych bo tylko one dawały poczucie trzymania się terenu.
Ślicznie sobie achillesy obciążałeś. Tylko nie polecaj tego innym :hej:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wysek pisze:
Ślicznie sobie achillesy obciążałeś. Tylko nie polecaj tego innym :hej:
To są sytuacje ekstremalne. Jeden 40min trening w ciągu roku nie zrobi nikomu nic złego. Piszę to w temacie: jak można sobie radzić w nietypowych sytuacjach.

Pozdro...
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Plan jest dobry jako coś do czego możemy sie w każdej chwili odnieść I wiemy wówczas gdzie jesteśmy.

Michał – myślałem raczej o stworzeniu pewnej płaszczyzny na której moglibyśmy się opierać w Naszych dyskusjach na temat trudności, przeszkód i wyzwań w realizowaniu składników planu. Dobrze byłoby rozszerzać dyskusję bazując na środkach planu (easy, threshold, repetitions, itp) we wnioski odnoszące się do realizowania tych środków. Mam osobiście sporo uwag (pozytywnych I negatywnych) do myśli J.Danielsa powstałych wskutek realizowania jego założeń.

Pozdro...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ