PROJEKT SUB 9

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Yacool, czy caly proces poprawy techniki biegu nie powinien być podparty dokladnie dopasowanymi ćwiczeniami siłowymi? Jezeli już o tym pisałeś to z góry sorry za gapostwo.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dietetyk sportowy złapałby się za głowę analizując jadłospis Kenioli.
--------------------

Dokładne dopasowanie ćwiczeń siłowych, to według mnie takie funkcjonalne wzmacnianie, które poprawia ruch (zwiększa/zmniejsza przywiedzenie, zgięcie, rotację) Celem jest maksymalizowanie sprężynowania dla danego, indywidualnego układu anatomicznego. Każdy może mieć jakieś braki koordynacji, mobilności, dysfunkcje, albo asymetrie. Siła przejawia się w płynności ruchu całego ciała. Sprawność ruchowa i siła wynika bardziej z umiejętności szybkiego rozluźnienia mięśnia niż jego napięcia.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Dietetyk sportowy złapałby się za głowę analizując jadłospis Kenioli.
Na to powinieneś spojrzeć z innej strony:
Robert nie jest Kenijczykiem.
Nie znam żadnego 50 letniego, biegającego Kenijczyka.
Elita Kenijska tez ma dietetyków.
I co najważniejsze, żaden Kenijczyk nie chce urwać 20 Sekund na 3000m z kenijskiego rekordu.

Dietetyk nie zaszkodzi, a moze pomoc.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Elita Kenijska tez ma dietetyków.
Raczej nie. Wielu z zapraszanych do Europy biegaczy już utytułowanych, nie wie za bardzo co jeść. W efekcie rzygają w trakcie biegu. Kipsangowi też się przytrafia. On zresztą jest przypadkiem zaprzeczającym sportowemu prowadzeniu się.
Rolli pisze:Nie znam żadnego 50 letniego, biegającego Kenijczyka.
W Kenii nie ma tradycji biegania po 50-tce wśród utytułowanych biegaczy, dlatego nic o tym nie wiemy. Lecz na lokalnych biegach istnieją kategorie wiekowe, choć to jest nieweryfikowalne dla pokolenia 40-50 latków.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Dietetyk sportowy złapałby się za głowę analizując jadłospis Kenioli.
Pewnie tak, ale co by nie mówić o ich diecie to węgli w tym ich ugali nie brakuje. To, że mają braki witamin, makro i mikroelementów to już inna sprawa ;)
yaaceek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie od parady jest i to, jakie produkty spożywają. Można by je było chyba zakwalifikować do naturalne, pełnoziarniste, wartościowe.
Chyba w książce "Dogonić Kenijczyków" pisze, że gdy przebywali i startowali w Anglii, to mąkę kukurydzianą przywozili ze sobą.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

yaaceek pisze:Nie od parady jest i to, jakie produkty spożywają. Można by je było chyba zakwalifikować do naturalne, pełnoziarniste, wartościowe.
Myślę, że w ogóle naszym dzisiejszym problemem jest nadwartościowa, że tak powiem, dieta (co nie oznacza, że jest ona wartościowa z punktu widzenia naszych rzeczywistych potrzeb). Dieta przeładowana: chemią, wszelakimi dodatkami, nadmiarem składników, i środkami farmakologicznymi też, niestety.
Klucz tkwi w prostocie, i dotyczy to zarówno diety, jak i w pewnym sensie treningu - przeładowanie treningu wymyślnymi środkami, jak crossfit i inne wynalazki, też do niczego nie prowadzi.
A może (albo: pewnie) i w prostocie całego życia, ale to już inny temat.
Krysia80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20

Nieprzeczytany post

Yacool taka techniczna prośba. Mógłby Robert sobie kupić pasek HR?

Dziękuje.
Roba
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 35:50
Życiówka w maratonie: 2:59

Nieprzeczytany post

Krysiu, nie ubierzecie mnie w gadżety, to nie moja bajka, tak na prawdę to i zegarka na rozbiegania nie potrzebuje, nie biegam na HR tylko na samopoczucie
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Roba pisze:Krysiu, nie ubierzecie mnie w gadżety, to nie moja bajka, tak na prawdę to i zegarka na rozbiegania nie potrzebuje, nie biegam na HR tylko na samopoczucie
Popieram!
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Robert, a ja chciałem pożyczyć od Skoora stryda i ubrać Cię w miernik siły sprężynowania. Mamy konflikt interesów, hehe.

Co do zdrowych produktów spożywczych, rosnących na nieskalanych glebach wydartych sawannie i Masajom. Nie zapomnę robotników kenijskich ubranych w maski jak na pierwszej wojnie światowej, rozpylających z baniaków chemię na piechotę, aż po horyzont pól uprawnych.
Tak więc z rezerwą do tych rewelacji wypisywanych w książkach. Zdrowiej jedzą, ale sytuacja jest dynamiczna. Prosty przykład: w 2015 nie było smartfonów i mzungu był obserwowany. W 2016 smartfony zgięły wszystkim karki i mzungu przestał być zauważany.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stryda może ścierpi, toż to tylko pizdryk na buta, jak coś to mogę użyczyć.
Roba
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 35:50
Życiówka w maratonie: 2:59

Nieprzeczytany post

wszystko co dotyczy techniki biegu mnie interesuje :taktak: , także dziękuję z góry i z chęcią skorzystam
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Robert biega w tej uboższej wersji Nike vapor, czyli z plastikiem, a nie tytanem. Ja chciałbym go jeszcze ubrać w Altrę, model Escalante. Do tego Stryd i możemy mierzyć ew. różnice. No ale to zabawa. Niemniej ciekawa.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Faza lotu u biegacza amatora! Ponoć rzadki widok

Obrazek

:bum:
ODPOWIEDZ