Jak przebiec półmaraton?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
MDziubek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Postanowiłem jako autor speuntować ten wątek, bo półmaraton za mną jak i wykonanie planu przygotowań.

By nie trzymać w niepewności przebiegłem całość bez żadnej przerwy w czasie 1:57:53. Także jestem zadowolony, bo im bliżej było startu tym bardziej nie wiedziałem jaki przyjąć czas i taktykę na bieg.

wielkie DZIĘKI dla @marek84 za ulożenie tego planu, bo bez tego nic by nie było.

Kilka przemyśleń co do realizacji przygotowań bo nie obyło się bez ptknięć:

W samych liczbych to plan zacząłem 8 lipca. W lipcu przebieglem o 24% więcej km niż w czerwcu, a w sierpniu 25% więcej niż w lipcu, wrześień na poziomie sierpnia.

mam wrażenie, że początek miałem za mocny, pierwsze 2 tygodnie sierpnia byłem na urlopie i kończyłem go biegiem na 80 minut. Teoretycznie wszystkie treningi z planu zrobione byłem wypoczęty, a koncówkę tego biegu zrobiłem marszobiegiem. To dało mi do myślenia, dlatego skupiłem się na tym, żeby te wolne biegi były naprawdę wolne. Czyli zacząłem gadać do siebie podczas biegania. Skuteczny sposób aby sprawdzić czy się nie ma zadyszki i można mowić. Efektem tego było to, że początkowo te wolne biegi były w tempie 7:30 min/km.

Treningi szybkie starałem się robić szybko. Tylko moje szybko to jest max 4:25 min/km, więcej na razie nie dam rady.

Treningi wydłużające biegałem w tempie 5:50 - 6:00 (tak zalożyłem, bo wydawalo mi się to sensowną prędkością do przebiegnięcia półmaratonu)

W efekcie wszystko zaczęło grać, a ja nie miałem większych problemów z realizowaniem planu.

To tyle z moich przygotowań do przebiegnięcia 21 km.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2019, 21:48 przez MDziubek, łącznie zmieniany 1 raz.
---------------------
Pozdrawiam
Michał
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Pablope
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gratuluję wyniku.
Jednak nie poddawaj się i biegaj dalej aby te 21 było coraz lepsze.
A koledze @marek84 dziekujemy za plan.
MDziubek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki. To dopiero początek. Teraz jestem mocno zmotywowany do poprawy.
---------------------
Pozdrawiam
Michał
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie przesadzajcie chłopaki z tym planem - toż to jakas orientacyjna rozpiska była ;-) Ja za Ciebie tego nie pobiegłem - to Ty to zrobiłeś.

Gratulajce za osiągnięcie celu i dalej do przodu!
biegam ultra i w górach :)
ODPOWIEDZ