Plan Treningowy "A" 3:30 Skarżyńskiego z Silesia Maraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:Robiłem ten plan Skarżyńskiego na 3h30 - i jestem absolutnie jak najgorszego zdania. Jest to najgorszy gotowiec na 3h30 z jakim się zetknąłem.
Mozesz podac namiary na inne, lepsze plany pod ten czas?
PKO
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Co to znaczy 30+? 35?

Ja biegam do 2,5h zgodnie z Danielsowskim przykazaniem i wychodzi mi to raczej w okolicach 28-30.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Antek Emigrant pisze:
jarjan pisze:Robiłem ten plan Skarżyńskiego na 3h30 - i jestem absolutnie jak najgorszego zdania. Jest to najgorszy gotowiec na 3h30 z jakim się zetknąłem.
Mozesz podac namiary na inne, lepsze plany pod ten czas?
Lepszy jest Jack Daniels ( nie ten, ten inny :)) - ale, chyba, trzeba kupić książkę ( "Bieganie metodą Danielsa"). Słabością tego planu, oprócz dosyć skomplikowanej struktury, jest mała ilość biegów w tempie docelowym maratonu (bodajże dwa w całym 16-tygodniowym cyklu). Skuteczność tego planu oceniam na ok. 75% - tzn taki procent go robiących osiągnie cel wynikowy.

A najlepszy , ale też najbardziej wymagający i ryzykowny, to 8 tygodniowy BPS Petera Greifa, dla zdeterminowanych !.

http://treningbiegacza.pl/plany-trening ... eter-greif

Do 8 tygodni przed można biegać , choćby wg Skarżyńskiego, a potem przesiąść się na w/w. Skuteczność ok 85-90% dla 4 dni/tyg i powyżej 90% dla 5 dni/tyg. Przy czym czas 3h30 jest w tym wypadku graniczny tzn. dla wolniejszych biegaczy ten plan jest raczej bez sensu, bo za trudny , za dużo km wychodzi.

I generalnie każdy inny plan, który uwzględnia kilka (2-4) długich 30 (35k ?) spokojnych wybiegań, kilka (2-4) biegów w tempie maratonu 21-25 k , i do tego typowe elementy ( biegi spokojne-WB1, interwały, podbiegi itp.), będzie lepszy niż ten Skarżyńskiego z Silesii.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

małymiś pisze:Co to znaczy 30+? 35?

Ja biegam do 2,5h zgodnie z Danielsowskim przykazaniem i wychodzi mi to raczej w okolicach 28-30.
Jakbyś pobiegł jeszcze np. 15 minut dłużej to tragedii by nie było :) To nie apteka.
Biegnąc wg Danielsa (2,5h) czyli ok 40 sek/km wolniej od tempa M i docierając do ok. 30km, tak naprawdę docierasz (ale , wolno !) do punktu , w którym dopiero zaczynać się będzie maraton.

pozdrawiam
Jarosław
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

Czy zatem do maratonu nalezy biegac 35+ zeby posmakować jak to jest?
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Nie, nie trzeba. Moim zdaniem nie ważna jest tu ilość przebieganych km-ów a czas wysiłku. Przecież po takim 3h i dłuższym wysiłku to będziesz się strasznie długo regenerował.
Nie słuchaj powyższych wypowiedzi kolegi Jarjana, bo to co pisze to ma tyle wspólnego z rzeczywistością, ile te procenty które przytacza ze sprawdzonymi danymi :). Tylko przez grzeczność nie napiszę, że to bzdury tzn. kolega wie, że gdzieś dzwonią ale nie wie w którym kościele. Takie pierdoły można pisać po Danielsie ale nie tym właściwym, tylko tym drugim :).
Na wynik 3:30 biorąc pod uwagę, że biegi spokojne wyjdą w okolicy 5:35-6:00, to 35 km zajmie w najlepszym wypadku 3h15min. Przecież 15 minut więcej ma zająć maraton! Dobrze, że się Jarjan zlitował i napisał, że Greiff to od 3:30 w maratonie bo już chciałem go koledze na 4:00 polecić, ale ja nie wiem bo do tego to też "chyba" trzeba kupić jakąś książkę :).
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

kiedys jak bede mial duzo czasu i bedzie mi sie nudziło to sobie zrobie Greiffa, a na ten moment to uwazam ze pod maraton te 35 to fanaberia. co innego gdybym sie mial po jakies ultra przygotowac.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

radslo1 pisze:Nie, nie trzeba. Moim zdaniem nie ważna jest tu ilość przebieganych km-ów a czas wysiłku. Przecież po takim 3h i dłuższym wysiłku to będziesz się strasznie długo regenerował.
Nie słuchaj powyższych wypowiedzi kolegi Jarjana, bo to co pisze to ma tyle wspólnego z rzeczywistością, ile te procenty które przytacza ze sprawdzonymi danymi :). Tylko przez grzeczność nie napiszę, że to bzdury tzn. kolega wie, że gdzieś dzwonią ale nie wie w którym kościele. Takie pierdoły można pisać po Danielsie ale nie tym właściwym, tylko tym drugim :).
Na wynik 3:30 biorąc pod uwagę, że biegi spokojne wyjdą w okolicy 5:35-6:00, to 35 km zajmie w najlepszym wypadku 3h15min. Przecież 15 minut więcej ma zająć maraton! Dobrze, że się Jarjan zlitował i napisał, że Greiff to od 3:30 w maratonie bo już chciałem go koledze na 4:00 polecić, ale ja nie wiem bo do tego to też "chyba" trzeba kupić jakąś książkę :).
Biorąc pod uwagę nędzę wynikową jaką pochwaliłeś się kilka postów wyżej ( tylko "przez grzeczność" używam takiego eufemizmu :) ) - nie jesteś partnerem do dyskusji w tym temacie. W związku z powyższym twoje zdanie jest mało istotne.

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mareko pisze:Czy zatem do maratonu nalezy biegac 35+ zeby posmakować jak to jest?
bzdura
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

jarjan pisze: Biorąc pod uwagę nędzę wynikową jaką pochwaliłeś się kilka postów wyżej ( tylko "przez grzeczność" używam takiego eufemizmu :) ) - nie jesteś partnerem do dyskusji w tym temacie. W związku z powyższym twoje zdanie jest mało istotne.
Biorąc pod uwagę Twoją znikomą wiedzę dotyczącą zarówno Danielsa jak i Skarżyńskiego jesteś mało wiarygodnym rozmówcą.
Zachwalając plan Danielsa piszesz, że "chyba trzeba kupić książkę". Piszesz, że plan zawiera za mało biegów w tempie maratońskim i tu mówisz, że chyba 2 :). Dokładnie to 3 i nie w 16 tygodniowym cyklu bo cykl jest 18 tygodniowy jeśli odejmiesz 6 tygodniowe wprowadzenie. Jeśli nie wiesz dokładnie to nie wprowadzaj w błąd. Pomijam kwestię, że Daniels pisze o tym, że plan można skorygować i jeśli czujesz, że brak Ci tempa maratońskiego to po prostu możesz ten trening dodatkowo zrobić. No ale skąd Ty możesz o tym wiedzieć? Dowiesz się pewnie jak już kupisz tą książkę, bo plan to nie sucha tabelka, ale też opis do niego, porady we wszystkich rozdziałach.
Piszesz, że Skarżyński jest do bani bo nudny i nie zawiera periodyzacji. Otóż zawiera periodyzację a ocena planu na zasadzie nudny, rozrywkowy itd. to raczej indywidualna sprawa.
Nie ma się co odnosić do procentów które podałeś bo pewnie wyliczyłeś to na podstawie swoich ponadprzeciętnych wyników. Ja niestety nie jestem w stanie tego potwierdzić, bo na podstawie moich wyników, nie da się przeprowadzić takich estymacji.
No i o czym i dlaczego z Tobą dyskutować? Bo masz lepszy wynik w maratonie czy na innym dystansie?
Awatar użytkownika
lipton
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:44

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o Danielsa to i on zmienił nieco swoje podejście, bo w najnowszym wydaniu tych treningów w tempie M jest już znacznie więcej. Ale zarówno stary plan A Danielsa jak i BPS Greifa to są potężne środki treningowe, niekoniecznie niezbędne do zaliczenia maratonu w czasie takim jak 3:30 czy nawet 3:15. Są tu na forum osoby, które robiły mniejsze kilometraże niż w tych planach, nie robiły 35, a nawet 32-kilometrowych kobyłek, a wyniki w M mają sporo lepsze.
10k - 40:50 - 23.05.2015 / 15k - 1:03:56 - 23.11.2014 / 21k - 1:31:38 - 30.03.2014 / 42k - 3:16:26 - 11.10.2015
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=44539]Blog[/url] -> [url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=44554]Komentarze[/url]
[url=https://connect.garmin.com/modern/profile/filiplipowski]Garmin Connect[/url]
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lipton pisze:Jeśli chodzi o Danielsa to i on zmienił nieco swoje podejście, bo w najnowszym wydaniu tych treningów w tempie M jest już znacznie więcej. Ale zarówno stary plan A Danielsa jak i BPS Greifa to są potężne środki treningowe, niekoniecznie niezbędne do zaliczenia maratonu w czasie takim jak 3:30 czy nawet 3:15. Są tu na forum osoby, które robiły mniejsze kilometraże niż w tych planach, nie robiły 35, a nawet 32-kilometrowych kobyłek, a wyniki w M mają sporo lepsze.
Dzięki za info, pewnie posłuchał moich uwag :)

Oczywiście, że są takie osoby, ale jeszcze więcej jest takich, które potrzebują solidnej objętości - tygodniowej i jednostkowej - aby "ruszyć bryłę z posad świata". :)

pozdrawiam
Jarosław
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

jarjan, napisz co sądzisz o tych długich wybieganiach do maratonu ? trzeba czy nie ?
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jezeli jarjan toJaroslaw Janicki to Ci ktorzy przeczytali Maraton i ultramaratony Skarzynskiego chyba lepiej pojma jej ostatni podrozdzial Jaroslaw Janicki never starting story. Podrozdzial o ktorym sam autor pisze ze nie powinno go byc.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Antek Emigrant pisze:Jezeli jarjan toJaroslaw Janicki to Ci ktorzy przeczytali Maraton i ultramaratony Skarzynskiego chyba lepiej pojma jej ostatni podrozdzial Jaroslaw Janicki never starting story. Podrozdzial o ktorym sam autor pisze ze nie powinno go byc.
he, he , dobre - ale, to nie ja - niestety, niestety :)

pozdrawiam
Jarosław
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ