Waga

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No nie całkiem, bo gruby kościec pociąga za sobą zupełnie inną budowę ciała i większą masę mięśniową, bo odpowiednio większe są też wszelkie punkty podparcia. Ludzie o lekkim kośćcu mają zwykle smukłą budowę i małą masę mięśniową, a o grubym - budowę krępą i odpowiednio więcej mięśni. Już mnie trochę zaczyna wkurzać to uproszczenie, że grube kości = maksymalnie dwa kilo więcej. Ja ważę ~80kg i przy 175cm w wzrostu mam 21% tkanki tłuszczowej, co oznacza że mógłbym maksymalnie schudnąć do 71kg przy rozsądnej ilości tłuszczu. Teoretycznie, bo nigdy nie ważyłem mniej niż 76kg. A znam ludzi którzy przy tym wzroście ważą bez trudu 65 i uważają że mogą jeszcze coś zrzucić :).

Neandertalczycy byli jednymi z najsilniejszych istot ludzkich w prehistorii - ważyli około 100kg przy średnim wzroście 165cm. Kościec pewnie też mieli niewiele cięższy od współczesnego człowieka ;).
The faster you are, the slower life goes by.
PKO
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zgadza się. Dla osoby która ma cienkie kości nie jest tak łatwo o mięśnie. Dla nich są sporty wydolnościowe a nie siłowe , ale można z tym walczyć
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
mkon
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 32'25
Życiówka w maratonie: 2h29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@DOM: I love you!
173cm 72 kg, 9h15' IRONMAN :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:No nie całkiem, bo gruby kościec pociąga za sobą zupełnie inną budowę ciała i większą masę mięśniową,
No nie calkiem... mozesz mi zdradzic gdzie to przeczytales? Chcialbym poczytac.

Jezeli zrzucisz 10kg masy tluszczowej, nie bedziesz tez potrzebowal tez tyle miesni ktore to podtrzymuja u stabilizuja. Jednoczesnie zmniejszy sie obietosc ukladu krazenia.

Widzialem duzo grubych, ktorzy byli puzniej bardzo szczupli. I odwrotnie, duzo calkiem chudych, ktorzy tez 150kg osiagneli.

Spytaj apaczo. On zrobi z kazdego cherlaka wielkiego kozaka.

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że z cherlaka można zrobić kozaka, ale....
- trwa to dwa, trzy razy dłużej niż u osób genetycznie przystosowanych (mających masywny szkielet ,odpowiednie włókna mięśniowe oraz co najważniejsze ich organizmy mają nadprodukcje testosteronu)
- osoba ta musi być maksymalnie zdeterminowana i podjąć wszelkie działania zmierzające do osiągnięcia celu (dusza sportowca)
-znajomość tematyki treningu budującego strukturę mięśniową.
-kalorie, kalorie , kalorie! plus odżywki i inne suplementy

Bo każdy z nas jest stworzony przez Boga na swój obraz i podobieństwo, a jednak jest inny. I to jest piękne!

Sa trzy typy metaboliczne:

-Typ adrenalinowy: osoba krępa o atletycznej budowie ciała, szerokie bary, łapa jak bochen chleba. dla utrzymania zdrowia osoba ta powinna dużo sie ruszać by dotlenić organizm. Najlepiej im służy dieta wysokobiałkowa i trzy posiłki dziennie. jeśli tyje to tkanka osadza sie w obrębie pasa brzusznego, co zmienia profil lipidowy. W metaboliźmie przeważają przemiany wapnia

-Typ tarczycowy:tzw Żywe srebro! Osoby dynamiczne, energiczne, niecierpliwe, Uwielbiaja trenować do całkowitego wyczerpania, lecz szybko sie regenerują i znowu roznosi ich energia. Przemiany spalania zachodzą bardzo szybko , co owocuję szczupłą sylwetką. Zbyt duża dynamika życia często prowadzi do zaburzeń tarczycy. Jeśli już pojawi sie kiedyś nadwaga , to trudno sie jej pozbyć. W metaboliźmie dominują przemiany związków fosforu.

-Typ przysadkowy: tzw. chuchro , osoby szczupłe nie dbające o potrzeby organizmu. Stworzone raczej do planowania, rozważania i analizowania niż do sportu i wysiłku. Często popadające w depresję , uzależnienie od używek. Służy im dieta wegetariańska i spożywanie 5-6 małych posiłków dziennie. W metabolizmie dominują przemiany związków siarki.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:Oczywiście, że z cherlaka można zrobić kozaka, ale....
- trwa to dwa, trzy razy dłużej niż u osób genetycznie przystosowanych (mających masywny szkielet ,odpowiednie włókna mięśniowe oraz co najważniejsze ich organizmy mają nadprodukcje testosteronu)
- osoba ta musi być maksymalnie zdeterminowana i podjąć wszelkie działania zmierzające do osiągnięcia celu (dusza sportowca)
-znajomość tematyki treningu budującego strukturę mięśniową.
-kalorie, kalorie , kalorie! plus odżywki i inne suplementy

Bo każdy z nas jest stworzony przez Boga na swój obraz i podobieństwo, a jednak jest inny. I to jest piękne!

Sa trzy typy metaboliczne:

-Typ adrenalinowy: osoba krępa o atletycznej budowie ciała, szerokie bary, łapa jak bochen chleba. dla utrzymania zdrowia osoba ta powinna dużo sie ruszać by dotlenić organizm. Najlepiej im służy dieta wysokobiałkowa i trzy posiłki dziennie. jeśli tyje to tkanka osadza sie w obrębie pasa brzusznego, co zmienia profil lipidowy. W metaboliźmie przeważają przemiany wapnia

-Typ tarczycowy:tzw Żywe srebro! Osoby dynamiczne, energiczne, niecierpliwe, Uwielbiaja trenować do całkowitego wyczerpania, lecz szybko sie regenerują i znowu roznosi ich energia. Przemiany spalania zachodzą bardzo szybko , co owocuję szczupłą sylwetką. Zbyt duża dynamika życia często prowadzi do zaburzeń tarczycy. Jeśli już pojawi sie kiedyś nadwaga , to trudno sie jej pozbyć. W metaboliźmie dominują przemiany związków fosforu.

-Typ przysadkowy: tzw. chuchro , osoby szczupłe nie dbające o potrzeby organizmu. Stworzone raczej do planowania, rozważania i analizowania niż do sportu i wysiłku. Często popadające w depresję , uzależnienie od używek. Służy im dieta wegetariańska i spożywanie 5-6 małych posiłków dziennie. W metabolizmie dominują przemiany związków siarki.
Wszystko jest znane. Mimo tego jest mozliwe osobom typu "adrenalinowego" byc szczuplym. Mnie tylko sie podobaja sie takie wytlumaczenia: "Man grube kosci". Takie osoby maja poprostu duzo ciezej, zeby zrzucic pare kilosow. Ale to jest mozliwe.
Mam w pracy kolege, ktorego troche prowadze w treningu... Jego wypowiedzi zawsze mnie smiesza "ale ja nic nie jem" i sie chowa przedemna, zeby jakies ciasteczko wcisnac na szybko.

Jeszcze jedno: Ilosc celi tkanki tluszczowej rozwija sie tylko do 18-20 roku zycia. Potem mamy tylko wplyw na to czy one sa pelne czy puste. Dlatego takie to jest wazne, zeby rodzice lepiej na odzywianie dzieci zwracaly uwage.

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Roli chyba siedzisz mi w głowie! Myślimy podobnie :ble:
piotr_j
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 03:44:07

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:-Typ adrenalinowy: osoba krępa o atletycznej budowie ciała, szerokie bary, łapa jak bochen chleba. dla utrzymania zdrowia osoba ta powinna dużo sie ruszać by dotlenić organizm. Najlepiej im służy dieta wysokobiałkowa i trzy posiłki dziennie. jeśli tyje to tkanka osadza sie w obrębie pasa brzusznego, co zmienia profil lipidowy. W metaboliźmie przeważają przemiany wapnia-Typ tarczycowy:tzw Żywe srebro! Osoby dynamiczne, energiczne, niecierpliwe, Uwielbiaja trenować do całkowitego wyczerpania, lecz szybko sie regenerują i znowu roznosi ich energia. Przemiany spalania zachodzą bardzo szybko , co owocuję szczupłą sylwetką. Zbyt duża dynamika życia często prowadzi do zaburzeń tarczycy. Jeśli już pojawi sie kiedyś nadwaga , to trudno sie jej pozbyć. W metaboliźmie dominują przemiany związków fosforu.-Typ przysadkowy: tzw. chuchro , osoby szczupłe nie dbające o potrzeby organizmu. Stworzone raczej do planowania, rozważania i analizowania niż do sportu i wysiłku. Często popadające w depresję , uzależnienie od używek. Służy im dieta wegetariańska i spożywanie 5-6 małych posiłków dziennie. W metabolizmie dominują przemiany związków siarki.
No to musi być jeszcze jakiś typ bo ja do żadnego nie pasuję :) 80kg/184cm ok. 20% tłuszczu więc na pewno nie ostatni, "nadmierna ruchliwość" środkowego też nie bardzo, no i atletyczna budowa też nie. Od kwietnia próbuję zmniejszyć wagę (zwiększyłem objętość treningów, bez zmiany ilościowej diety ale ze zmianą jakościową na plus) i waga w granicach błędu pomiarowego +/- 1kg cały czas na stałym poziomie.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piotrze,dołącz do biegania 2 dni siłowni, oczywiście w dni w których nie biegasz
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I zmniejsz posilki.
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Ładnie pięknie, ale te typy zwykle są wymieszane. Ja np. jestem typowym ektomorfikiem z budowy ciała, ale większość osób ma cechy 2 różnych typów, więc jest to dość płynne. A jeśli chodzi o typy metaboliczne, to jest masa czynników, które powodują odchyłki od wzorca. Choćby ktoś kto walczy z kandydozą, czy będzie go łatwo zaszufladkować do danego typu? Najciężej to chyba samemu siebie oceniać, do tego trzeba sporo dystansu :hahaha:
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dlatego to wszystko takie piękne! I dzięki takim naturalnym modyfikacjom genetycznym rodzą sie ludzie którzy łamią wszelkie ludzie bariery.
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

Apaczo możesz napisać jakie wyniki masz w bieganiu ? Pytam bo mam podobną wagę 82kg, 175cm wzrostu i jestem ciekawy jakie wyniki mają osoby o podobnych warunkach i czy taka waga ma duże znaczenie w zawodach na 10km. Schudnąć nie chcę nawet o 1kg bo nie mam zbędnego tłuszczu i z obecną wagą czuję się bardzo dobrze. Kiedyś miałem mniej i czułem się chudzielcem
5km-16:48
10km - 35:46
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja myslalem nie nigdy nie przytyje. Przyszło roztrenowanie - trochę poćwiczyłem i w 2 tygodnie juz 3 kilo wpadlo czystej tkanki miesniowej :D
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Apaczo możesz napisać jakie wyniki masz w bieganiu ? Pytam bo mam podobną wagę 82kg, 175cm wzrostu i jestem ciekawy jakie wyniki mają osoby o podobnych warunkach i czy taka waga ma duże znaczenie w zawodach na 10km. Schudnąć nie chcę nawet o 1kg bo nie mam zbędnego tłuszczu i z obecną wagą czuję się bardzo dobrze. Kiedyś miałem mniej i czułem się chudzielcem
Gdyby to było takie proste....
waga to nie wszystko
Teraz biegam 5k w około 16:20 ; 10km 35:34 ale jeszcze do poprawki :ble:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ