Neandertalczycy byli jednymi z najsilniejszych istot ludzkich w prehistorii - ważyli około 100kg przy średnim wzroście 165cm. Kościec pewnie też mieli niewiele cięższy od współczesnego człowieka

No nie calkiem... mozesz mi zdradzic gdzie to przeczytales? Chcialbym poczytac.klosiu pisze:No nie całkiem, bo gruby kościec pociąga za sobą zupełnie inną budowę ciała i większą masę mięśniową,
Wszystko jest znane. Mimo tego jest mozliwe osobom typu "adrenalinowego" byc szczuplym. Mnie tylko sie podobaja sie takie wytlumaczenia: "Man grube kosci". Takie osoby maja poprostu duzo ciezej, zeby zrzucic pare kilosow. Ale to jest mozliwe.apaczo pisze:Oczywiście, że z cherlaka można zrobić kozaka, ale....
- trwa to dwa, trzy razy dłużej niż u osób genetycznie przystosowanych (mających masywny szkielet ,odpowiednie włókna mięśniowe oraz co najważniejsze ich organizmy mają nadprodukcje testosteronu)
- osoba ta musi być maksymalnie zdeterminowana i podjąć wszelkie działania zmierzające do osiągnięcia celu (dusza sportowca)
-znajomość tematyki treningu budującego strukturę mięśniową.
-kalorie, kalorie , kalorie! plus odżywki i inne suplementy
Bo każdy z nas jest stworzony przez Boga na swój obraz i podobieństwo, a jednak jest inny. I to jest piękne!
Sa trzy typy metaboliczne:
-Typ adrenalinowy: osoba krępa o atletycznej budowie ciała, szerokie bary, łapa jak bochen chleba. dla utrzymania zdrowia osoba ta powinna dużo sie ruszać by dotlenić organizm. Najlepiej im służy dieta wysokobiałkowa i trzy posiłki dziennie. jeśli tyje to tkanka osadza sie w obrębie pasa brzusznego, co zmienia profil lipidowy. W metaboliźmie przeważają przemiany wapnia
-Typ tarczycowy:tzw Żywe srebro! Osoby dynamiczne, energiczne, niecierpliwe, Uwielbiaja trenować do całkowitego wyczerpania, lecz szybko sie regenerują i znowu roznosi ich energia. Przemiany spalania zachodzą bardzo szybko , co owocuję szczupłą sylwetką. Zbyt duża dynamika życia często prowadzi do zaburzeń tarczycy. Jeśli już pojawi sie kiedyś nadwaga , to trudno sie jej pozbyć. W metaboliźmie dominują przemiany związków fosforu.
-Typ przysadkowy: tzw. chuchro , osoby szczupłe nie dbające o potrzeby organizmu. Stworzone raczej do planowania, rozważania i analizowania niż do sportu i wysiłku. Często popadające w depresję , uzależnienie od używek. Służy im dieta wegetariańska i spożywanie 5-6 małych posiłków dziennie. W metabolizmie dominują przemiany związków siarki.
No to musi być jeszcze jakiś typ bo ja do żadnego nie pasujęapaczo pisze:-Typ adrenalinowy: osoba krępa o atletycznej budowie ciała, szerokie bary, łapa jak bochen chleba. dla utrzymania zdrowia osoba ta powinna dużo sie ruszać by dotlenić organizm. Najlepiej im służy dieta wysokobiałkowa i trzy posiłki dziennie. jeśli tyje to tkanka osadza sie w obrębie pasa brzusznego, co zmienia profil lipidowy. W metaboliźmie przeważają przemiany wapnia-Typ tarczycowy:tzw Żywe srebro! Osoby dynamiczne, energiczne, niecierpliwe, Uwielbiaja trenować do całkowitego wyczerpania, lecz szybko sie regenerują i znowu roznosi ich energia. Przemiany spalania zachodzą bardzo szybko , co owocuję szczupłą sylwetką. Zbyt duża dynamika życia często prowadzi do zaburzeń tarczycy. Jeśli już pojawi sie kiedyś nadwaga , to trudno sie jej pozbyć. W metaboliźmie dominują przemiany związków fosforu.-Typ przysadkowy: tzw. chuchro , osoby szczupłe nie dbające o potrzeby organizmu. Stworzone raczej do planowania, rozważania i analizowania niż do sportu i wysiłku. Często popadające w depresję , uzależnienie od używek. Służy im dieta wegetariańska i spożywanie 5-6 małych posiłków dziennie. W metabolizmie dominują przemiany związków siarki.
Gdyby to było takie proste....bjj pisze:Apaczo możesz napisać jakie wyniki masz w bieganiu ? Pytam bo mam podobną wagę 82kg, 175cm wzrostu i jestem ciekawy jakie wyniki mają osoby o podobnych warunkach i czy taka waga ma duże znaczenie w zawodach na 10km. Schudnąć nie chcę nawet o 1kg bo nie mam zbędnego tłuszczu i z obecną wagą czuję się bardzo dobrze. Kiedyś miałem mniej i czułem się chudzielcem