Pozdrawiam, RobsonP
No właśnie o tym mówięmaxthebest pisze:Darek80, ogólnie racja, ale ten podział i odniesienie do tętna też jest czasem nieadekwatny do faktów. Przykład? 43lata, przez prawie 30 lat 1-2 razy sala i 2h intensywnej koszykówki (8 miesięcy w roku, praktycznie z jedną przerwą na 3/4 roku przez te lata - kontuzja), 180cm wzrostu, krępa budowa ciała (z udziałem masy mięśniowej), trochę zaniedbania w pasie i w efekcie ponad 100kg, od 8 miesięcy 2-3 razy w tygodniu marszobiegi po 1-1,5h, wczoraj trucht ciągły ponad godzinny: http://www.endomondo.com/workouts/. Mimo tempa "szurającego" (7:44) tętno szybko się wspięło do ponad 150, po 30 min do 166, a potem max 173. Średnie tętno ok. 87% HRmax, a prawie cały bieg w zakresie 75-94% HRmax. HRmax może być z błędem oczywiście, bo liczone bez próby wysiłkowej, ale tak czy siak - nie mam żadnych szans by truchtać (podkreślam, że to nie bieg) w OBW1....Pulsometr służy mi do kontroli, by regulować tempo tak, by mnie nie znaleźli z zawałem w krzakach..a tak na serio..słucham organizmu, wczoraj powyżej 170bpm delikatnie kłuło mnie w klatce piersiowej, więc nie tylko pulsometr daje wskazówki...Każda forma aktywności musi cieszyć i musi być z głową..Puls, mam nadzieję, kiedyś zacznie spadać, bo to trochę kwadratura koła: mam dużą masę, więc puls wysoki, żeby kg zrzucić najskuteczniej, powinienem biegać 60-75HRmax, ale nie mogę, bo mam dużą masę..
Nie przejmuj się tak bardzo tętnem. Być może masz wyższy HRmax, a jeśli nie to po prostu nie jesteś wytrenowany. Po swoim przykładzie wiem, że z czasem tętno spada. Niestety z różnych względów nigdy nie biegałem jeszcze więcej niż 4 miesiące, ale przez ten czas obserwowałem spory spadek pulsu przy tych samych prędkościach i trasie. Moim zdaniem warto biegać w terenie zróżnicowanym wysokościowo, robisz wtedy siłę, której mnie np brakuje. Dużo dawały mi przebieżki pod górę. Co do wybiegań to 7'44 nie jest żadnym wstydem. Z czasem będzie szybciej. Ja zaczynałem od 8'30/km(!), a po 4 miechach miałem około 7'00/km. Znajdź sobie tabele Danielsa, zrób test na 5km, odczytaj swoje tempo Easy i biegaj. Po kilku tygodniach powtórz test i przyjmij nowe wyższe tempo...maxthebest pisze: Mimo tempa "szurającego" (7:44) tętno szybko się wspięło do ponad 150, po 30 min do 166, a potem max 173. Średnie tętno ok. 87% HRmax, a prawie cały bieg w zakresie 75-94% HRmax. HRmax może być z błędem oczywiście, bo liczone bez próby wysiłkowej, ale tak czy siak - nie mam żadnych szans by truchtać (podkreślam, że to nie bieg) w OBW1....