Bieg Niepodległości 2012 jak się przygotować?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

powtórz ten tydzień, który wykonałeś jako ostatni i dalej leć z planem
Krzysiek
PKO
Awatar użytkownika
roberturbanski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
znowu mam pytanie co do realizacji planu PUMA 8 - 12 dla początkujących. Czemu służą 100 m przebieżki realizowane w trakcie planu. U mnie wygląda to tak, że 100 m biegu staram się pokonać możliwie najładniej technicznie (tzn. "ciągnę" wysoko pięty, pracuję rękoma itp.). Ostatnio trochę odbiegam od planu i robię dłuższe biegi niż te, które narzuca plan. Czy to rozsądne? (tempo biegu jest cały czas takie samo). Dlaczego pytam o przebieżki - dlatego, że jeżeli mają one służyć stopniowej adaptacji organizmu do wzmożonego wysiłku fizycznego to może je sobie darować i zamiast np. 40 minut + 6 X 100/100 biegu/marszu dołożyć do 40 minut kolejne 10. Co radzicie?
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:08
Życiówka w maratonie: 4:58:19

Nieprzeczytany post

Jeżeli nie czujesz się jakoś mocno zmęczony to spokojnie możesz sobie trochę do planu dokładać :), albo zmienić na inny, bardziej wymagający ;p. Jeżeli chodzi o przebieżki to mają na celu poprawę techniki biegu ale także "rozbujanie" organizmu po długim,wolnym tupaniu kilometrów. Tak więc zdecydowanie lepiej zostaw 40 min + przebieżki
Obrazek
Awatar użytkownika
roberturbanski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć, znowu mam pytanie, ale "kto pyta....." :usmiech:
Po ostatnim dość długim - jak dla mnie - biegu czuję ból prawej nogi. Mam nadzieję, że to nic poważnego i za jakiś (krótki :usmiech:) czas będę mógł pobiegać sobie znowu. Nie chce "na siłę" nic robić, żeby "kontuzja" się nie pogłębiła. W związku z tym pytanie: czy na czas rekonwalescencji mogę sobie, w dni treningowe, robić długie wycieczki rowerowe? Nie będę obciążał wtedy nóg w dużym stopniu, a jakaś tam baza tlenowa będzie się budowała - tak mi się wydaje.... :oczko: Proszę o poradę. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Jeżeli przy jeździe na rowerze nie będzie bolała Cię noga to wycieczki rowerowe jak najbardziej wskazane.
Krzysiek
Awatar użytkownika
roberturbanski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam ponownie,
i znowu pytanie :oczko: Chciałbym zmienić układ dni "biegowych" w treningu Pumy 8 - 12 dla początkujących. W moim przypadku byłyby to: poniedziałek, środa, czwartek i sobota. Czy ta zmiana i taki układ nie będzie miał wpływu na skuteczność procesu treningowego?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:08
Życiówka w maratonie: 4:58:19

Nieprzeczytany post

Generalnie to nie ma tutaj większego znaczenia w które dni będziesz biegał (o ile zachowasz "odstępy" :P). Tym bardziej, że tak praktycznie chcesz sobie je przesunąć o jeden dzień, wiec tak na prawdę przerwy pomiędzy treningami zostają takie same. Kwestia zmiany nazwy nad kolumną :)
Obrazek
maksio97
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie sądzę. Te dni podane w planie to tylko przykład. Po prostu cofasz się o 1 dzień z każdym treningiem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ