Bieg Niepodległości 2012 jak się przygotować?
- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:11
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
znowu mam pytanie co do realizacji planu PUMA 8 - 12 dla początkujących. Czemu służą 100 m przebieżki realizowane w trakcie planu. U mnie wygląda to tak, że 100 m biegu staram się pokonać możliwie najładniej technicznie (tzn. "ciągnę" wysoko pięty, pracuję rękoma itp.). Ostatnio trochę odbiegam od planu i robię dłuższe biegi niż te, które narzuca plan. Czy to rozsądne? (tempo biegu jest cały czas takie samo). Dlaczego pytam o przebieżki - dlatego, że jeżeli mają one służyć stopniowej adaptacji organizmu do wzmożonego wysiłku fizycznego to może je sobie darować i zamiast np. 40 minut + 6 X 100/100 biegu/marszu dołożyć do 40 minut kolejne 10. Co radzicie?
znowu mam pytanie co do realizacji planu PUMA 8 - 12 dla początkujących. Czemu służą 100 m przebieżki realizowane w trakcie planu. U mnie wygląda to tak, że 100 m biegu staram się pokonać możliwie najładniej technicznie (tzn. "ciągnę" wysoko pięty, pracuję rękoma itp.). Ostatnio trochę odbiegam od planu i robię dłuższe biegi niż te, które narzuca plan. Czy to rozsądne? (tempo biegu jest cały czas takie samo). Dlaczego pytam o przebieżki - dlatego, że jeżeli mają one służyć stopniowej adaptacji organizmu do wzmożonego wysiłku fizycznego to może je sobie darować i zamiast np. 40 minut + 6 X 100/100 biegu/marszu dołożyć do 40 minut kolejne 10. Co radzicie?
- grzlew
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:08
- Życiówka w maratonie: 4:58:19
Jeżeli nie czujesz się jakoś mocno zmęczony to spokojnie możesz sobie trochę do planu dokładać
, albo zmienić na inny, bardziej wymagający ;p. Jeżeli chodzi o przebieżki to mają na celu poprawę techniki biegu ale także "rozbujanie" organizmu po długim,wolnym tupaniu kilometrów. Tak więc zdecydowanie lepiej zostaw 40 min + przebieżki

- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
Cześć, znowu mam pytanie, ale "kto pyta....."
Po ostatnim dość długim - jak dla mnie - biegu czuję ból prawej nogi. Mam nadzieję, że to nic poważnego i za jakiś (krótki
) czas będę mógł pobiegać sobie znowu. Nie chce "na siłę" nic robić, żeby "kontuzja" się nie pogłębiła. W związku z tym pytanie: czy na czas rekonwalescencji mogę sobie, w dni treningowe, robić długie wycieczki rowerowe? Nie będę obciążał wtedy nóg w dużym stopniu, a jakaś tam baza tlenowa będzie się budowała - tak mi się wydaje....
Proszę o poradę. Pozdrawiam.

Po ostatnim dość długim - jak dla mnie - biegu czuję ból prawej nogi. Mam nadzieję, że to nic poważnego i za jakiś (krótki

- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
Witam ponownie,
i znowu pytanie
Chciałbym zmienić układ dni "biegowych" w treningu Pumy 8 - 12 dla początkujących. W moim przypadku byłyby to: poniedziałek, środa, czwartek i sobota. Czy ta zmiana i taki układ nie będzie miał wpływu na skuteczność procesu treningowego?
Pozdrawiam.
i znowu pytanie

Pozdrawiam.
- grzlew
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:08
- Życiówka w maratonie: 4:58:19