VO2max - jaki wybrać?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No, ale tutaj to już o czymś innym mowa, nie o vo2max ale o progu beztlenowym
PKO
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

ja! ja chcę na temat!

bo ja mam tu, panie kierowniku, taki skitrany jeden, artykulik taki skitrany na boku:

Relationship of maximum aerobic power output to productivity and absenteeism of East African sugar cane workers

no i on jest całkiem ulubionym moim, więc się dzielę.

Adam, jaki masz pułap tlenowy podczas zbierania trzciny cukrowej z maksymalną intensywnością?
równy vo2max, czy może jeszcze bardziej maksymalny?

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Czy badający mnie człowiek uznałby, że zbierając trzcinę osiągnąłem już moje vo2max jeślibym odmówił dalszego zbierania trzciny mimo, że pochłanianie tlenu nadal rosło?
Są ludzie którym pochłanianie tlenu nadal rośnie a nie są w stanie kontynuować wysiłku - czy to znaczy że nie mają vo2max czy co (mówię o wysiłkach aerobowych a nie siłowych)?
Dlatego vo2max nic nie znaczy, to znaczy coś znaczy ale tylko dla tych, dla których w danym momencie coś znaczy i wiedzą co znaczy. :)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mateusssz pisze:Takie troszkę noobskie pytanie, pewnie już nie raz roztrząsane, ale zaciekawiło mnie, jak wyliczyć dobrze swoje VO2max. Skorzystałem z kalkulatora, ale niestety - w zależności od dystansu (a właściwie czasu, w jaki ten dystans pokonałem), wychodzą mi różne VO2max:
4 km - 55
10 km - 47
17,76 km (dzisiejszy, mocniejszy trening) - 50.
Które VO2max wybrać?

Pozdrawiam serdecznie.
tak naprawdę to nie masz bladego pojęcia co to jest VO 2 max. Oraz druga rzecz nie mas zkompletnej świadomości że software szacujacy Vo 2 max. w wszelkiego rodzaju pulsometrach to jest zabawka podobna jak kaltulator spalonych kalorii w pulsometrach licznikach rowerowych itd. itd.

Tompoz
Tompoz
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Użyłem kalkulatora z bieganie.pl, który (z tego co się domyśliłem z dyskusji) oblicza VDOT zamiast VO2max.
Nie chciałem wyciągać daleko idących z tego wniosków (wolę biegać bez planów), zapytałem bardziej o rozbieżności jakie wynikają w zależności od wziętego dystansu.
Pozdrawiam.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chłopie ty piszesz z każdym postem coraz większe bzdury.

1. V dot to jest pewien parametr stosowany prze znp. Danielsa do określania aktulanego poziomu wytrenowania zawodnika który jest trenowany zbioorwo internetowo.

2. Vo 2 max. jest to parametr wyznaczany podczas badań wydolnościowych. To co jest na bieganiu to taka zabawka software ktory na podstawie wyników wbiegach szacuje V0 2 max. Ale to jest zabawka jak np. wszelkiego rodzaju liczenia spalanych kalorii w pulsometrach licznikach rowerowych itd. itd.

Tompoz
Tompoz
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Eeech...
To co myślałem, że jest VO2max okazało się VDOT'em i że powinno się go wybierać z miarę krótkich dystansów - tego co chciałem się dowiedzieć - dowiedziałem się, a dyskusja dalej tyczy się VO2max - niechaj się toczy :).

Pozdro.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ