Z tym poziomem wytrenowania, to sama nie wiem ...PiotrekMarysin pisze:Poza tym szybkość regeneracji na pewno zależy od poziomu wytrenowania.
Myślę, że odgrywa tu rolę nie tyle wiek, ile lata treningu. I działa to zarówno na korzyść trenujących dłużej, jak i na niekorzyść.
Z jednej strony na pewno im organizm bardziej wytrenowany, tym łatwiej znosi obciążenia treningowe, łatwiej powraca do stanu sprzed zadziałania obciążeń.
Ale z drugiej, im bardziej wytrenowany, tym bardziej zmęczony - przy czym mam tu na myśli fizyczne, takie bardziej mechaniczne zmęczenie elementów aparatu ruchu: mięśni, więzadeł, stawów. Po latach treningu wielokrotne przeciążenia i mikrourazy kumulują się i nie pozwalają na efektywny trening.
I rozpatrując np. 40-latka trenującego lat 5 i 40-latka trenującego lat 25, z czego połowę czasu wyczynowo, ten drugi na pewno ma większe możliwości wydolnościowe, tlenowe i łatwej zniesie intensywny trening np. interwałowy, jednak ogólną świeżość mięśniową odzyska po takim treningu później, niż amator.
Tak mi się wydaje na podstawie obserwacji własnych.