Komentarz do artykułu Ambitny amator: 2:50-2:55 w wiosennym maratonie - projekt czteromiesięczny

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
L19:57
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4:49:48

Nieprzeczytany post

yacool pisze:.. dla zaawansowanego 44-latka. Poprawianie się w tym wieku powinno opierać się na poszukiwaniu perfekcji wewnętrznej, czyli pielęgnacji wagi, ruchu, trybu życia, harmonii z pracą zawodową, rodziną i w końcu radości z tego, co się uprawia nawet jeśli już jest się na skraju etapu poprawy życiówek..
Trochę "górnolotnie", ale Ten Sz. P. ma rację. Ja tam "bez perfekcji", ale "git jest" :spoczko: .
P.S.
...dla dorosłych w każdym wieku.
"Singli" także (chociaż tak dokładnie to nie wiem :smutek: )
Ps.
I "dosładzanie". Min. następnych 50 lat dla dzisiejszych Jubilatów z powyższym tekstem Yacoola, "a co" :oczko:
Im krócej biegniesz, tym mniejszy dystans jesteś w stanie pokonać :-).
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Tak przy okazji latek, które sobie lecą i zmieniają priorytety.
Fredzio, najlepszego z okazji 50-tki. Niech druga połówka będzie w twoim ulubionym negativ splicie. Pozdrawiam
Dzięki.
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Lepszego prezentu dla trenera nie będzie niż zadowolony zawodnik z życiówką na mecie :)
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

rolin' pisze:Lepszego prezentu dla trenera nie będzie niż zadowolony zawodnik z życiówką na mecie :)
Może Krysia coś miłego napisze :hej:

A ja samych sukcesów życzę!
Awatar użytkownika
wjabs
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:22
Życiówka w maratonie: 3:32:52

Nieprzeczytany post

Sobie pooglądałem jak facet wali w tartan na wyprostowanej nodze bez odrobiny amortyzacji.. gratuluję
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To są ćwiczenia ukierunkowane na skok w dal, też mnie to za bardzo nie ekscytuje, choć akceptuję generalnie przenikanie się dyscyplin, koncepcji.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po kiego grzyba męczyć ludzi ukierunkowanych na maraton ćwiczeniami dla sprinterów lub skoczków w dal?
Może zaproponuje coś z pchnięcia kulą?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wielu ma sporo z neandertala. Bez złośliwości, bo nie o wąskie horyzonty chodzi lecz o szerokie biodra i w ogóle posturę Bukowieckiego. W amatorskim pchnięciu kulą mielibyśmy więc solidną podstawę. No, ale kula nie jest sportem masowym pomimo masowej predyspozycji populacji.
Wracając do szkolenia sprinterskiego dla maratończyka, to jest to typowa i schematyczna propozycja, która nie ma spodziewanego przełożenia na ruch podczas biegu długiego.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Ten neandertalczyk to w ogóle fascynujący jest.
Z jednej strony wzrost mężczyzn wynosił średnio ok. 165 cm przy wadze 90 kg (BMI powyżej 33) i raczej tłuszczu to tam za dużo nie było. A z drugiej objętość mózgu u dorosłego neandertalczyka wynosiła między 1200-1750 cm sześciennych. W przypadku człowieka współczesny, mimo równie dużego zakresu zmienności, średnia wartość jest niższa.

Ciekaw jestem ile taki neandertalczyk wyciągał w maratonie, a ile współczesny mu homo sapiens.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

wjabs pisze:
Sobie pooglądałem jak facet wali w tartan na wyprostowanej nodze bez odrobiny amortyzacji.. gratuluję
No i?
Na amortyzacje zwracają uwage tylko bardzo wolni biegacze i rehabilitanci.

amortyzacja = utrata energii
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Keri pisze:Ten neandertalczyk to w ogóle fascynujący jest.
Z jednej strony wzrost mężczyzn wynosił średnio ok. 165 cm przy wadze 90 kg (BMI powyżej 33) i raczej tłuszczu to tam za dużo nie było. A z drugiej objętość mózgu u dorosłego neandertalczyka wynosiła między 1200-1750 cm sześciennych. W przypadku człowieka współczesny, mimo równie dużego zakresu zmienności, średnia wartość jest niższa.

Ciekaw jestem ile taki neandertalczyk wyciągał w maratonie, a ile współczesny mu homo sapiens.
Europejczycy maja około 2% genów Neandertalczyka. Wschodni Afrykanie "0".

http://bjsm.bmj.com/content/47/9/545.long
Krysia80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
yacool pisze:Tak przy okazji latek, które sobie lecą i zmieniają priorytety.
Fredzio, najlepszego z okazji 50-tki. Niech druga połówka będzie w twoim ulubionym negativ splicie. Pozdrawiam
Dzięki.

100 lat Dziadzia. :hahaha: :hahaha:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli,
faktem jest, że o amortyzacji myślą nie tylko wolni biegacze i rehabilitanci. Przykład najka i kampania vaporów Kipchoge nie wpisuje się w twój tok myślenia. Istnieje coś takiego jak amortyzacja z odzyskiem energii, co umyka twojej uwadze.
Jeżeli chodzi o genom homo sapiensa z Europy to jest w nim nawet więcej procent z neandertala. Niczego to jednak nie zmienia, bo pozostaje zdecydowanie większa część wspólna.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Rolli,
faktem jest, że o amortyzacji myślą nie tylko wolni biegacze i rehabilitanci. Przykład najka i kampania vaporów Kipchoge nie wpisuje się w twój tok myślenia. Istnieje coś takiego jak amortyzacja z odzyskiem energii, co umyka twojej uwadze.
Jeżeli chodzi o genom homo sapiensa z Europy to jest w nim nawet więcej procent z neandertala. Niczego to jednak nie zmienia, bo pozostaje zdecydowanie większa część wspólna.
Amortyzacja?
Ty chyba mówisz o
https://journals.lww.com/acsm-essr/Cita ... _of.6.aspx

I ja przecież niczego nie rozumie. Poczytaj, może sam dojdziesz do błędów w twoich ideach. Mi sie juz nie chce tobie wiecznie podpowiadać...
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jacek, te buty są gdzieś na granicy dopingu "mechanicznego" o czym już było na bieganie.pl Oczywiście nikt jeszcze nie sprecyzował tej granicy.
Jeszcze bardziej kontrowersyjny jest Oscar Pistorius ze swoimi protezami.
ODPOWIEDZ