Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 25 kwie 2023, 16:51 Cheptegey nie chodzi na siłownię.
Chodzi
Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Patrzą na zachód słońca, albo to ściema, bo gdzie plaża w Ugandzie?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Może są na obozie we Władysławowie.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oby nie, bo szkoda by było zawodnika. Ostatnio chłopak od Seby z klubu dostał powołanie na taki obóz dla juniorów i drżeliśmy, czy przetrwa te polskie zachody słońca.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Coś mnie naszło wczoraj i zdjęcia z takiego obozu przeglądałem, to znaczy nie za bardzo jest co przeglądać, bo są dwa w tym jedno źle wywołane. Na tym lichym widać zawody w zbieraniu leśnych malin na czas, a na tym ostrym jak biegniemy po plaży ze słupem na ramionach. A jak ze słupem to trening przeciążeniowy. :hejhej:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tym razem w Olkuszu były medale, ale z innej imprezy. Za zajęcie trzeciego miejsca w zawodach drużynowych U23. Seba zerwał plakietkę z napisem, a nie powinien, bo to fajna pamiątka przecież. Od familijnych dziadków z pezla. :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wróćmy może do rzeczy ważnych.
Czym się różni bieg od stylizacji?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Ja wiem. W stylizacji występuje overstriding i pani zniszczy sobie kolana i umrze.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

...ale że od razu tak?
Ja bardziej myślałem o stylowych skarpetkach i topie dopasowanym do tej pomarańczowej wstawki w bucie. Spodenki też fajnie grają w zespole. I włosy z trzema paskami... Nooo. Ładnie. Za to u pana jakby wszystko z innej parafii.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

"Ponadto, przez lekkie uniesienie palców, stawy w śródstopiu są nieco zablokowane. Naukowcy zajmujący się techniką biegu od dawna zwracali uwagę na to, że właśnie tam energia ulega rozproszeniu, a przy usztywnieniu, można ją wykorzystać do zwiększenia tempa biegu. Badania nad tym zagadnieniem prowadzone były już przed „erą karbonowych butów”. "

https://bieganie.pl/sprzet/adidas-adize ... startowek/

Jacek, każ Sebie unosić palce ale lekko! :hejhej:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wątpię, żeby adidas robił badania na czarnych przed erą karbonu. Przecież te poronione systemy torszyn, które im wycinałem i po których czuli od razu ulgę oraz komfort biegu, a także zjebane przewężenia, które masakrowaly im stopy, to dobitne przykłady, że nie robili żadnych badań. A jeśli robili, to nie wdrażali zmian. Najk ich zmiażdżył, bo zasłużyli na to.
Pączek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:49
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Panowie… mniej negacji. To nie były badania adidasa. Nigdzie tez tak nie napisałem

Spośród 13 badań (Stefanyshyn i Nigg, 2000; Willwacher i in., 2014; Maclean i in., 2009; Hardin i in., 2004) wykazano, że wzrost sztywności podeszwy środkowej może być związany z wydajnością biegową, na co wskazuje zmniejszona utrata energii podczas zginania paliczków, kości śródstopia i stawu skokowego. Jednak w 4 z 13 badań (Hardin i Hamill, 2002; Nigg i Gerin-Lajoie, 2011; Teoh i in., 2013; Wakeling i in., 2002) nie wykazano znaczącego wpływu na przyspieszenie nogi związane z minimalizowaniem utraty tej energii. Wśród powiązanych badań, w dwóch (Sterzing i in., 2013; Teoh i in., 2013) wykazano, że miękkie podeszwy środkowe mogą zmniejszać siły uderzenia i wskaźniki obciążenia, minimalizując w ten sposób obciążenie mięśni związane z uderzeniem stopy o podłoże.
5000 15:18,65 2020
10 30:22 2024
HM 67:13 2023
M 2:22:42 2021

#PiekielniWarszawa
Pączek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:49
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Panowie… mniej negacji. To nie były badania adidasa. Nigdzie tez tak nie napisałem

Spośród 13 badań (Stefanyshyn i Nigg, 2000; Willwacher i in., 2014; Maclean i in., 2009; Hardin i in., 2004) wykazano, że wzrost sztywności podeszwy środkowej może być związany z wydajnością biegową, na co wskazuje zmniejszona utrata energii podczas zginania paliczków, kości śródstopia i stawu skokowego. Jednak w 4 z 13 badań (Hardin i Hamill, 2002; Nigg i Gerin-Lajoie, 2011; Teoh i in., 2013; Wakeling i in., 2002) nie wykazano znaczącego wpływu na przyspieszenie nogi związane z minimalizowaniem utraty tej energii. Wśród powiązanych badań, w dwóch (Sterzing i in., 2013; Teoh i in., 2013) wykazano, że miękkie podeszwy środkowe mogą zmniejszać siły uderzenia i wskaźniki obciążenia, minimalizując w ten sposób obciążenie mięśni związane z uderzeniem stopy o podłoże.
5000 15:18,65 2020
10 30:22 2024
HM 67:13 2023
M 2:22:42 2021

#PiekielniWarszawa
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie no spoko. Kontestujemy tylko rzeczywistość i tyle.
Przed chwilą Seba mi podesłał jakiś artykuł z tego roku od jego kumpla, który robi doktorat na gdańskim AWFie. Kolega ponoć nas obserwuje, bo jest zaciekawiony co robimy. W każdym razie za bardzo nie jarzę opisu tego eksperymentu, gdzie biegacze biegną ze sprężyną przymocowaną do sznurowadeł. Czyżby rozpoczęły się prace nad responsywnymi sznurówkami? :hahaha:
Można i tak. Jak nie da się nic zrobić z ciałem, żeby było responsywne, to pozostaje responsywna płytka, pianka i co tam jeszcze. Jednak ja bym się tym nie jarał, bo to zwykle na amatorach są takie testy robione i prędkości nie przekraczają 15kmh. Już pisałem Sebie, że rozjebałby im w puch te sprężynki jakby wszedł na 30kmh. Zresztą te karbonowe paliki w adidasie jak Seba połamał na którymś z naszych treningów, to dopiero zrobiły się wygodne.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Responsywnych sprężyn by nie rozjebał.
ODPOWIEDZ