Na ten temat wstaw prosze link... bo nie slyszalem.
przyspieszenie oddechu na skutek obecnośći H+ w płynie mózgowo rdzeniowym
przyspieszenie oddechu na skutek obecnośći H+ w płynie mózgowo rdzeniowym
Ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie...pawelvod pisze: Cały rozdział ciekawy ale twoje pytanie na 382 stronie rozwikłane.
No już bardziej bezpośrednio nie mogę;)The central chemoreceptors are situated bilaterally
0.2 mm beneath the ventral surface of the medulla and
are highly sensitive to changes in hydrogen ion
concentration.
Paweł, generalnie w teście "wyznaczanie progu mleczanowego" chodzi o wyznaczenie progu. Jesteś pewien, że trenerzy przyglądają się całej krzywej?pawelvod pisze:A pytanie do Adama...
A co ci się nie podoba właśnie w sprawdzianie o nazwie wyznaczanie progu mleczanowego? Jest uniwersalny, bo na ogół robiony na całym świecie wg. 3-4 protokołów. Jest przekrojowy, bo zaczyna się na niskich intensywnościach i leci się poprzez wszystkie określając zachowanie laktatów na każdym z nich... Zwróć uwagę, że po interwałach ocenisz tylko końcowy, czy śródtreningowy poziom mleczanów dla określonego tempa biegu.... nawet nie wiesz jaka to dla danego zawodnika intensywność (bo może nie umie dać sobie w 4 litery, albo ma buty źle zawiązane). W progu mleczanowym masz laktaty od 0 do pożygu....
To po prostu dobry test. Sporo trenerów jest z nim opatrzonych i spojrzenie na wykres daje szybki obraz możliwości zawodnika.
Tak, w procesie aerobowym. Ale nie w anaerobowym.To CO2 a nie mleczan jest głównym donorem H+.
w innym jezyku, bo mi to lepiej wchodzi):
wreszcie ciekawy komentarzyacool pisze:O hiperwentylacji można poczytać tutaj. W kwestii ewentualnego wykorzystania jej na przykład przed startem na 800m, to wydaje się to nie najlepszym pomysłem. Natomiast odpowiednia procedura apnea, to potencjalny pomysł na zwiększenie powinowactwa tlenowego dzięki prawie bezwysiłkowemu zwiększeniu stężenia CO2 i ciekawe odpowiedzi fizjologiczne organizmu, czyli lepsze ukrwienie płuc i czasowe zwiększenie ilości krwi w obiegu.