Plan treningowy pod BEEPTEST - Państwowa Straż Pożarna

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
saykov
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, jestem początkującym biegaczem, przeszukałem już dosłownie wszystko.. Potrzebuje planu treningowego dla kompletnego amatora, żebym mógł przygotować się pod BEEPTEST - wersja dla Państwowej Straży Pożarnej.
Parametry:

50m - 7,1s
1000m - 5:10

Czy ktoś może mi pomóc? Dodam że 4x w tygodniu (wt,czw,sob,nd) wykonuje trening siłowy. Bardzo proszę o odpowiedź osoby, mające pojęcie o tego typu testach oraz dysponują wiedzą.

Z góry bardzo dziękuję za każdą cenną informacje
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Musisz moze trochę odpuścić z treningiem siłowym (2-3 razy w tygodniu) i dodawać elementy jakie czekają Cię w trakcie beep testu. Niestety tam Cię czeka wszystko bo tempo rośnie. Ale moim zdaniem najlepsza metoda to dwa razy w tygodniu solidnie sie zmęczyć grając w koszykówkę.
saykov
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Dodam od siebie, że aktualnie jestem na 8-1 w BEEPie, cel to 11+ w 6 miesięcy. Czy może Pan zerknąć na ten przykładowy plan treningowy? Coś może zmienić? Dodać?

https://zapodaj.net/3953b25314b74.jpg.html
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie wiem co znaczy np: 6x500m na 70-80% siły ?
Poza tym ogólnie jednostki mają sens, pytanie tylko czy to wszystko nie jest za mocne? Każdy z czterech treningów jest chyba bardzo mocny siłowo, szybkościowo. Żeby był progres konieczna jest regeneracja, rozumiem, że jesteś młody ale nie wiem czy to nie jest za bardzo poupychane w jedno miejsce. Czasem więcej luzu jest potrzebne.
A zwłaszcza jeśli biegasz na 1000m 5:10 ??? To jest poprostu bardzo słabo i taki trening raczej Cie zajedzie niż poprawi.
POwinien ktoś Cię zobaczyć, jakiś trener który potrafiłby Ci dobrać coś do Twojej sytuacji, możliwości.
saykov
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź, postaram sie o konsultacje z trenerem biegowym.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ