Witam, jestem początkującym biegaczem, przeszukałem już dosłownie wszystko.. Potrzebuje planu treningowego dla kompletnego amatora, żebym mógł przygotować się pod BEEPTEST - wersja dla Państwowej Straży Pożarnej.
Parametry:
50m - 7,1s
1000m - 5:10
Czy ktoś może mi pomóc? Dodam że 4x w tygodniu (wt,czw,sob,nd) wykonuje trening siłowy. Bardzo proszę o odpowiedź osoby, mające pojęcie o tego typu testach oraz dysponują wiedzą.
Z góry bardzo dziękuję za każdą cenną informacje
Plan treningowy pod BEEPTEST - Państwowa Straż Pożarna
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Musisz moze trochę odpuścić z treningiem siłowym (2-3 razy w tygodniu) i dodawać elementy jakie czekają Cię w trakcie beep testu. Niestety tam Cię czeka wszystko bo tempo rośnie. Ale moim zdaniem najlepsza metoda to dwa razy w tygodniu solidnie sie zmęczyć grając w koszykówkę.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Dodam od siebie, że aktualnie jestem na 8-1 w BEEPie, cel to 11+ w 6 miesięcy. Czy może Pan zerknąć na ten przykładowy plan treningowy? Coś może zmienić? Dodać?
https://zapodaj.net/3953b25314b74.jpg.html
Dodam od siebie, że aktualnie jestem na 8-1 w BEEPie, cel to 11+ w 6 miesięcy. Czy może Pan zerknąć na ten przykładowy plan treningowy? Coś może zmienić? Dodać?
https://zapodaj.net/3953b25314b74.jpg.html
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie wiem co znaczy np: 6x500m na 70-80% siły ?
Poza tym ogólnie jednostki mają sens, pytanie tylko czy to wszystko nie jest za mocne? Każdy z czterech treningów jest chyba bardzo mocny siłowo, szybkościowo. Żeby był progres konieczna jest regeneracja, rozumiem, że jesteś młody ale nie wiem czy to nie jest za bardzo poupychane w jedno miejsce. Czasem więcej luzu jest potrzebne.
A zwłaszcza jeśli biegasz na 1000m 5:10 ??? To jest poprostu bardzo słabo i taki trening raczej Cie zajedzie niż poprawi.
POwinien ktoś Cię zobaczyć, jakiś trener który potrafiłby Ci dobrać coś do Twojej sytuacji, możliwości.
Poza tym ogólnie jednostki mają sens, pytanie tylko czy to wszystko nie jest za mocne? Każdy z czterech treningów jest chyba bardzo mocny siłowo, szybkościowo. Żeby był progres konieczna jest regeneracja, rozumiem, że jesteś młody ale nie wiem czy to nie jest za bardzo poupychane w jedno miejsce. Czasem więcej luzu jest potrzebne.
A zwłaszcza jeśli biegasz na 1000m 5:10 ??? To jest poprostu bardzo słabo i taki trening raczej Cie zajedzie niż poprawi.
POwinien ktoś Cię zobaczyć, jakiś trener który potrafiłby Ci dobrać coś do Twojej sytuacji, możliwości.