Czy szybkość w wieku 18 lat można łatwo poprawić?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Cederon

Nieprzeczytany post

Czy to prawda, że szybkość ma się wrodzoną, a wytrzymałość wypracowaną ?
New Balance but biegowy
MatiR
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: -
Życiówka w maratonie: -

Nieprzeczytany post

Szybkość jest dość dość uwarunkowana genetycznie, za to wytrzymałość jest dużo bardziej podatna na poprawę bez względu na geny...
To tak najogólniej...
Jaki jest najlepszy wiek na kształtowanie szybkości to dokładnie nie wiem, tyle pamiętam że gibkość bodajże okolice 6 roku życia...
Aktualnie najlepszych sprinterów z jakich stron mamy ? Jamajka, Trynidad i Tobago, USA i to od wielu wielu wielu lat.... Znajdź białego, który byłby w stanie rywalizować w sprincie...
yaki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:27
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

MatiR pisze:...Aktualnie najlepszych sprinterów z jakich stron mamy ? Jamajka, Trynidad i Tobago, USA i to od wielu wielu wielu lat.... Znajdź białego, który byłby w stanie rywalizować w sprincie...
Christophe Lemaitre. Dla mnie fenomen i autor najpiękniejszego finiszu sprintów w historii...

https://youtu.be/lJ7M__zMlrA
Susanoo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:28
Życiówka w maratonie: 3:27:44

Nieprzeczytany post

yaki pisze:
MatiR pisze:...Aktualnie najlepszych sprinterów z jakich stron mamy ? Jamajka, Trynidad i Tobago, USA i to od wielu wielu wielu lat.... Znajdź białego, który byłby w stanie rywalizować w sprincie...
Christophe Lemaitre. Dla mnie fenomen i autor najpiękniejszego finiszu sprintów w historii...

https://youtu.be/lJ7M__zMlrA
Jeden z nielicznych który może się pochwalić medalem olimpijskim ;) (nawiązanie do tematu rywalizacji "bialych" z bambi
Jeszcze pani Shippers ;)
Moj blog
Skomentuj, doradź, porozmawiajmy :)

5km- 19:31
10km- 40:28
Półmaraton- 1:29:17, Den Haag 8.03.2020
Maraton- 3:27:44
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak