Trening biegów górskich.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
teksanski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38:51
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy robiąc "bazę" metodą Danielsa dobrym pomysłem będzie robić co tydzień bieg długi w górzystym terenie aby już na tym etapie budować siłę ? czy może zrobić to po np 3 tygodniach ? Często biegam biegi anglosaskie,alpejskie ale też oczywiście płaskie 5-km do 21km.
I drugie pytanie czy znacie jakiś plan treningowy do biegów górskich ( nie ultra) ? Szukałem jakiś rozpisek na styl biegów płaskich ale takich praktycznie nie ma ?! A może muszę sam experymentować , ukłądać , sprawdzać podpierając się wiedzą , czuciem własnego organizmu itp ?
Biegam od 2 lat , ale właśnie biegam , nigdy nie trenowałem wg. jakiegoś planu i chcę to zmienić ;)

To mój pierwszy post tutaj chociaż czytam Was od dawna ;)
Pozdrawiam.
PKO
teksanski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38:51

Nieprzeczytany post

Acha i jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli tak jak pisałem chce startować w biegach góskich to czy w trakcie robienia bazy dobrym pomysłem będzie przeznaczyć jeden dzień (gdy nie ma w planie biegania) na trening w górach ale tylko chodzenie głównie pod górę z kijami albo bez z rączkami na udach ?Chodzi mi oczywiście o szybkie chodzenie...?
TomekIw
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 40:41

Nieprzeczytany post

Ja trenuje normalnie w tygodniu (coś na kształt tych planów uniwersalnych gdzie nie ma jakiejś wielkiej filozofii ale trening jest zróżnicowany), a w weekend jak mam możliwość to jadę pobiegać w górach (zwykła wycieczka biegowa) zamiast robić długi bieg po płaskim.

A z tym chodzeniem głównie pod górę to nie wiem do końca co masz na myśli. Jeśli będziesz podchodził to będziesz musiał też zbiec/zejść :usmiech: Nie dokładałbym tego jako dodatkowej jednostki. Ja na stromym podejściu potrafię mieć wyższe tętno niż na delikatnym podbiegu.
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)