Start i łapanie luzu (bieg na 100m)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
OperatorTaczki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam pewną tendencje do zaciskania pięści podczas biegu na maxa. Gdy startuje to w momencie wybicia pracuję rękoma chyba nawet obszerniej niż ci najlepsi. Moja tylna ręka jest całkowicie wyprostowana, i ramię jest pod kątem 90 stopni do linii pleców, a łokieć drugiej ręki jest nad głową.
Gdy widzę tych najlepszych to wszyscy mają otwarte dłonie i często mają lukę między palcami. Ja tak nie potrafię, bo wtedy nie potrafię wygenerować takiej mocy.
Po starcie jestem skulony. Wiem, że trzeba rysować oczami po ziemi do 30-40m ale ja jestem wręcz skulony. Trener mówi, że muszę patrzeć przed siebie zamiast
na ziemie ba na mnie to patrzenie w ziemię działa aż za bardzo. Później nie potrafię złapać luzu po 60m bo jestem spięty. A na dodatek ciężko oddycham albo nie robie tego wcale.
Może znacie jakieś ćwiczenia praktyczne ? Nie piszcie Skip ABCD i przebieżki bo technicznie wykonuje je najlepiej w całym klubie i robie je poprawnie. bez spięcia i zaciskania ręki w pięść.
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

OperatorTaczki pisze:Witam. Mam pewną tendencje do zaciskania pięści podczas biegu na maxa. Gdy startuje to w momencie wybicia pracuję rękoma chyba nawet obszerniej niż ci najlepsi. Moja tylna ręka jest całkowicie wyprostowana, i ramię jest pod kątem 90 stopni do linii pleców, a łokieć drugiej ręki jest nad głową.
Gdy widzę tych najlepszych to wszyscy mają otwarte dłonie i często mają lukę między palcami. Ja tak nie potrafię, bo wtedy nie potrafię wygenerować takiej mocy.
Po starcie jestem skulony. Wiem, że trzeba rysować oczami po ziemi do 30-40m ale ja jestem wręcz skulony. Trener mówi, że muszę patrzeć przed siebie zamiast
na ziemie ba na mnie to patrzenie w ziemię działa aż za bardzo. Później nie potrafię złapać luzu po 60m bo jestem spięty. A na dodatek ciężko oddycham albo nie robie tego wcale.
Może znacie jakieś ćwiczenia praktyczne ? Nie piszcie Skip ABCD i przebieżki bo technicznie wykonuje je najlepiej w całym klubie i robie je poprawnie. bez spięcia i zaciskania ręki w pięść.
Prosze! pisz w jednym temacie, bo to troche rozprasza.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kilka lat specjalistycznego treningu sprinterskiego i wszystko będzie proste. :bum:
Wbrew pozorom napinanie wszystkich mięśni nie poprawia szybkości.
A umiejętność rozluźniania mięśni przy maksymalnej prędkości, to efekt wieloletniej pracy.
Jak to ćwiczyć? Od tego są trenerzy, a nie forum dla amatorów biegania.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ