Trening 30x 400m w 70s [10k pace]

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Niesamowity trening, Zapytam, co taki trening daje i w takiej ilości na prędkości 10km ?
I na jakiej przerwie oni to robili ?

Chyba nikt tutaj z forumowiczów/czek nie biega 400m w takiej ilości i na takiej prędkości.

https://www.youtube.com/watch?v=ouJWiAxuLrU
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
PKO
Awatar użytkownika
Chatson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:09
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nigdy nie biegałem 400 w takiej ilości. Zdarzało się 10-15 razy po 68 i szybciej. Taka ilość powtórzeń byłaby odpowiednią dla treningu maratońskiego, niestety intensywność za duża (chociaż wszystko zależy od poziomu sportowego).
"Nic nie jest szczególnie trudne do zrobienia, jeśli tylko rozłożyć to na etapy"
"Zwycięzcy robią to, czego przegranym się nie chciało"
MÓJ BLOG
KOMENTARZE BLOGA
https://www.facebook.com/przemyslawchatys
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na początku chciałbym zwrócić uwagę na kluczową kwestię: indywidualne podejście do planu treningowego. Warto wiedzieć, kim jest Matt Llano. Tak się składa, że od dłuższego czasu obserwuję grupę biegową NAZ Elite, gdzie biega ten zawodnik.
Matt LLano (rekordy życiowe):
Półmaraton 1:01:47
Maraton 2:12:28 (ostatnio wraca po kontuzji, pobiegł wietrzny maraton we Frankfurcie w 2:13:42).
W mojej opinii największe zagrożenie dla biegaczy to... przenoszenie na własny trening środków zaczerpniętych od mocnych zawodników (w tym konkretnym przypadku pasuje określenie zawodowiec). :)
To mi się podoba u Amerykanów, że nie kryją się z realizowanymi jednostkami treningowymi. Być może ktoś w Polsce też biega podobne sesje treningowe.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Chatson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:09
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Na początku chciałbym zwrócić uwagę na kluczową kwestię: indywidualne podejście do planu treningowego. Warto wiedzieć, kim jest Matt Llano. Tak się składa, że od dłuższego czasu obserwuję grupę biegową NAZ Elite, gdzie biega ten zawodnik.
Matt LLano (rekordy życiowe):
Półmaraton 1:01:47
Maraton 2:12:28 (ostatnio wraca po kontuzji, pobiegł wietrzny maraton we Frankfurcie w 2:13:42).
W mojej opinii największe zagrożenie dla biegaczy to... przenoszenie na własny trening środków zaczerpniętych od mocnych zawodników (w tym konkretnym przypadku pasuje określenie zawodowiec). :)
To mi się podoba u Amerykanów, że nie kryją się z realizowanymi jednostkami treningowymi. Być może ktoś w Polsce też biega podobne sesje treningowe.
W pełni się z Tobą zgadzam! :oczko: Miło czytać posty kogoś, kto jak widać na się na treningu biegowym! (Zauważyłem też w innych tematach, mam dokładnie taką samą politykę treningową jako trener i zawodnik). Wracając do tematu: Na każdego zawodnika działa coś innego, to że zawodnikowi X idealnie leży i funkcjonuje w 100%, a u Pana Y zupełnie się nie sprawdza i przynosi wręcz odwrotne rezultaty.
"Nic nie jest szczególnie trudne do zrobienia, jeśli tylko rozłożyć to na etapy"
"Zwycięzcy robią to, czego przegranym się nie chciało"
MÓJ BLOG
KOMENTARZE BLOGA
https://www.facebook.com/przemyslawchatys
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale faktycznie to nie jest jakiś kosmos. 12 km w tempie jak do dychy w tym trzydzieści 200 metrowych przerw w truchcie. Oczywiście zależy jakim to sie biega tempem, czy z dla obecnego poziomu zawodnika z kosmosu czy nie. To jest tempo na 29:10. Jeśli on jest w tym momencie gotowy na 31:00 to jest to to trudne, ale jesli na 29:00 czy nawet 29:20 to już nie tak bardzo. (uprzedzam, że nie oglądałem filmu, nie wiem czy robi to w grupie czy sam, czy coś mówi o swojej formie). Można to porównać to 10x1000m w tempie jako do 10k i jakoś temu sie nikt nie dziwi?
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:Niesamowity trening, Zapytam, co taki trening daje i w takiej ilości na prędkości 10km ?

Chyba nikt tutaj z forumowiczów/czek nie biega 400m w takiej ilości i na takiej prędkości.
Ja biegałam, 20-25 razy po około 70 sek. Przerwa 200m normalnego truchtu.
Dominika Stelmach też biega tego typu treningi.
Awatar użytkownika
faraon828
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:48,30
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pan Emil Zatopek z tego co kojarzę lubił czterysetki sobie machnąć ;-)
Nie wiem jakim tempem, ale ponoć x50 z rana i potem jeszcze po obiedzie drugie tyle.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

beata pisze:
Yahoo pisze:Niesamowity trening, Zapytam, co taki trening daje i w takiej ilości na prędkości 10km ?

Ja biegałam, 20-25 razy po około 70 sek. Przerwa 200m normalnego truchtu.
Dominika Stelmach też biega tego typu treningi.
A jaki cel w twoim przypadku jest biegania 400m w takiej ilości, rozumiem, że na prędkości 10km. Czy szybciej ? I w której fazie robisz taki trening?
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Cederon

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie za dużo powtórzeń, lepiej jest zrobic 10x w tempie 1:04 ;)
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W zasadzie często stosowany trening do maratonu. Trener Gajdus go stosował i wielu innych biegaczy w Polsce.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ