Jakie ćwiczenia na 1000m >? chcę zejść z 3:40 do 2:40

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

yaki pisze:wg run-log w 2017 ma przebiegane łącznie 79 km. Droga do sukcesu nie wiedzie TĄ drogą niestety.
^Chlopie! Ty sie nie znasz! On całkowicie zna swój organizm i wie, ze własnie tak musi być! :spoczko:
PKO
yaki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:27
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Chlopie! Ty sie nie znasz! On całkowicie zna swój organizm i wie, ze własnie tak musi być! :spoczko:
Heh ;-) Też tak uważałem w tamtym roku, choć w nie aż takiej skali ;-)
Nigdy nie trenując krótkich postanowiłem zejść z 60s do 57s na 400m. Kupiłem kolce, treningi na tartanie. W konsekwencji jedna łydka naderwana = 3 miesiące przerwy potem druga naderwana kolejne 2 miesiące przerwy i 2016 w plecy. W 2017 pokornie trenuję pod 5 i 10km ;-).
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yaki pisze:
Rolli pisze:Chlopie! Ty sie nie znasz! On całkowicie zna swój organizm i wie, ze własnie tak musi być! :spoczko:
Nigdy nie trenując krótkich postanowiłem zejść z 60s do 57s na 400m. Kupiłem kolce, treningi na tartanie. W konsekwencji jedna łydka naderwana = 3 miesiące przerwy potem druga naderwana kolejne 2 miesiące przerwy i 2016 w plecy. W 2017 pokornie trenuję pod 5 i 10km ;-).
To dlaczego nie poszłes do trenera?
yaki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
yaki pisze:
To dlaczego nie poszłes do trenera?
Za mała miejscowość - brak trenera (tartan hemet 200m przy szkole podstawowej), nieregularny czas pracy a więc i treningów, poza tym wątpię aby ktoś chciał się babrać w treningach z prawie 50-letnim biegaczem bez doświadczenia ;-). ŻYCIE heh
AdamBie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Proponuje rozplanowac sobie caly cykl treningowy. Zaraz zaczyna sie jesien, wiec bedzie to idealny czas zebys zaczal przygotowanie ogole i budowanie bazy tlenowej a nastepnie sily biegowej i wytrzymalosci, pozniej mozna zaczac biegac konkretne odcinki i jazda :) W skrocie prostym jezykiem: ja za czasow moich biegow na 1000m:
- Mnostwo OWB1 i sily biegowej
- Pozniej trener dorzucal nam 2 razy w tygodniu OWB2
- Zabawy biegowe
- Duzo skipow i sprawnosci, płotki itd
- Z czasem jakis 3 zakres
- po zimie mniej objetosci a wiecej odcinkow i duzo treningow na stadionie (tempo).

Czeka Cie duzo bardzo intensywnej pracy ale tez duzo radosci i satysfakcji. Najwqzniejsze zebys sie nie poddawal i jak nie wyjdzie w nastepnym sezonie to byc moze w kolejnym :)

Wrqzie pytan pisz smialo :)
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@AdamBie - myślę, że przeczytałeś tylko główne pytanie rozpoczynające dyskusję. Polecam resztę wątku. Dowiesz się dlaczego pytającemu nie przyda się Twoje doświadczenie :)
Choć oczywiście rada może pomóc komuś innemu.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Marc, Adam odpisywał Yakiemu.
yaki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli to było do mnie to napisze kilka słów. Rok temu postawiłem wszystko na jedną kartę (wszystko albo nic). Trenowałem tylko pod krótkie by przygotować się na MP Weteranów w LA. Pierwszą łydkę naderwałem podczas treningu 10x200 w tempach od 39 do 29 co sekundę. Drugą podczas treningu 6x300+4x200.
W tym roku postanowiłem sezon pobiegać zawody na 5 i 10 km i pod te dystanse potrenować a zacząć dopiero szlifować dynamikę i szybkość od listopada bo 17 grudnia są Drużynowe MP LA w Toruniu.
Wtedy na pewno się przypomnę i poproszę o pomoc w ułożeniu jakiegoś 6 tygodniowego planu ;-)

pozdrawiam
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yaki pisze: Pierwszą łydkę naderwałem podczas treningu 10x200 w tempach od 39 do 29 co sekundę. Drugą podczas treningu 6x300+4x200.
Co to sie stalo? Po jednej jednostce nie zrywasz sobie miesni? Za slabe przygotowanie? Bez rozgrzewki? Bez treningu sprinterskiego? Bez pracy nad siła?
yaki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
yaki pisze: Pierwszą łydkę naderwałem podczas treningu 10x200 w tempach od 39 do 29 co sekundę. Drugą podczas treningu 6x300+4x200.
Co to sie stalo? Po jednej jednostce nie zrywasz sobie miesni? Za slabe przygotowanie? Bez rozgrzewki? Bez treningu sprinterskiego? Bez pracy nad siła?
Nie, nie. Całą zimę trenowałem siłę na podbiegu, sporo skipów, wieloskoków. Dopiero jak wszedłem na tartan na wiosnę to poczułem się jak "młody bóg" (niestety).
- inne wybicie w kolcach (bardziej z palców - większe obciążenie łydek ?)
- za słaba rozgrzewka
- kilka lat trenowałem kolarstwo nie za bardzo przykładając się do rozciągania (poskracane mięśnie ?)

Strzelam że to mogą być przyczyny ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ