10km w 40-42 minuty do listopada

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mirek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38m26s
Życiówka w maratonie: 3h23m54s

Nieprzeczytany post

10-15km po lesie w zupelnosci wystarczy, swobodna praca rak,lewa noga-prawa reka,a pod gorke troche wyzej kolana i troche bardziej energicznie rekami-to pomaga bardzo w podbiegach,potem aby wyrobic szybkosc mozesz zbiegac z tych gorek i bez obaw-najlepsze cwiczenie na szybkosc
PKO
dreamer1897
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:45:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zacząłem treningi w lesie znów po rocznej przerwie na korzyść asfaltu oby się udało z obniżeniem czasu. Nie chciałem tworzyć nowego wątku bo może tu jeszcze mi pomożecie.
Czy można mieć dwie różne stopy (neutralna i pronująca) pomimo, że jeszcze jakiś czas temu miałem obie neutralne (robiłem test wodą na kartce ale nie pamiętam kiedy). Teraz dołączam grafikę i wydaje mi się, że lewa jest neutralna a prawa pronująca w porównaniu z przykładami na internecie. Czy da się coś z tym zrobić (tzn. dla jednej stopy aby wróciła na dobry tor) czy to sprawa nieodwracalna?
Zdjęcie surowe:
Obrazek
Zdjęcie po obrysie długopisem wzdłuż mokrych krawędzi:
Obrazek
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Może być tak, że jedna stopa pronuje bardziej niż druga (o ile pamiętam, tzw. stopa neutralna, to stopa lekko pronująca).

Nie jestem specem w tym zakresie, ale wnioskowanie na podstawie śladu wodnego może być ślepą uliczką.
Może zwyczajnie w jednej stopie masz bardziej wysklepiony łuk?

Jeśli jesteś bardzo ciekawy, to poproś kogoś, żeby popatrzył na ciebie z tyłu jak biegniesz na boso. Powie Ci, czy oba achillesy przechylają się do środka symetrycznie.

Z nadmierną pronacją możesz trochę zawalczyć wzmacniając mięśnie stopy oraz pracując nad wysklepieniem łuku i achillesem. Zresztą zawsze warto to robić bez względu na pronację czy supinację.

Czemu się niepokoisz tą sprawą? Odczuwasz jakiś dyskomfort przy dłuższych biegach?
dreamer1897
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:45:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki choć trochę za rozjaśnienie tematu. Po zawodach PKO Bydgoski Festiwal Biegowy coś pod koniec maja zapraszali do wykonania analizy ułożenia stóp i dziś udało mi się odnaleźć maila. Jeżeli ktoś potrafi coś o tym powiedzieć dorzucam w formie screenów:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co do dyskomfortu czasem pojawia się ból pod kolanem i nie na każdym treningu, nie miałem jeszcze tak aby bolały mnie oba kolana na raz przeważnie na zmianę choć nie na każdym treningu. Biegam od lipca ubiegłego roku w butach Adidas NOVA CUSHION M w kolorze limonki (z racji, że nie jestem zawodowcem patrzę tylko czy są do biegania a cena zawsze w przedziale 250-350zł- skoro miałem zawsze stopę neutralną to nie zwracałem uwagi na pronację czy supinację). Koszt wkładek z tej analizy jeżeli się nie mylę to było coś około 280zł.
Ogólnie trochę z wydolnością spadłem (nie chce mi się wierzyć, że temperatura aż tak mnie hamuję bo miałem lepsze czasy biegając w temperaturze ponad 50C na słońcu). Wiem, że się starzeje ale jeszcze za dużo nie osiągnąłem w biegach oprócz sporej ilości 10, kilkanaście razy półmaraton i to czego mi brakuje maraton a może kiedyś triathlon jak rozwiąże kłopoty zdrowotne na 100%?
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Ja bym się na twoim miejscu nie martwił na zapas.

Pamiętaj o rozgrzewce, rób biegi regeneracyjne, rozciągaj się po biegu, dbaj o regulany trening uzupełniający, roluj/masuj nadmiernie zbite mięśnie i powinno byc dobrze.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ