Przygotowanie do maratonu metodą Skarżyńskiego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Dariush
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jarjan pisze: 2) Naprawdę masz plan Skarżyńskiego, w którym:
- w sobotę masz WB2 - u niego zwykle 12-16km w tempie 5-10 sek szybciej od tempa maratonu,
a
- w niedzielę długie wybieganie? jak długie jest to wybieganie i w jakim tempie?
Może nie w układzie sobota - niedziela, ale WB2 a później długie wybieganie to standardowa jednostka w czasie SIEWU. W książce, przy 5 dniach treningowych jest to układ - wtorek SB - środa WB2 - czwartek długie wybieganie. Wystarczy że ktoś ze względów logistycznych przesunie sobie treningi o 3 dni i już ma układ sobotnio niedzielny z WB2 i długim wybieganiu.
Tu kiedyś był link do bloga i komentarzy :)
PKO
Dariush
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

@Slawrumia to był debiut. Startowałem z poziomu 37:47 na 10km i 1:28 z groszami w półmaratonie.
Tu kiedyś był link do bloga i komentarzy :)
Slawrumia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak debiut poniżej 3h to co dalej? :)

Wysłane z mojego HTC 10 .
netzah
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:00:00

Nieprzeczytany post

1) do tych co trenowali z tą metodą; czy po zakończeniu tego cyklu/plany doszliście może że warto by coś w planie zmienić/ulepszyć?

2) zarówno w moim jak i Slawrumia długie wybieganie nie dochodzi do 30km ( max 25-28km). Czy to jest wystarczające?
Jakie tempo na długie wybieganie? Ja mam 5:50-6:00, będzie ok?
Czy cały odcinek takim jednym tempem, czy może ostatnich kilka km należy robić szybciej np. w tempie M... ?
acer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 57

Nieprzeczytany post

Trenowałem wg planu na 3:15, w Krakowie udało mi się zrobić 3:12 po raz pierwszy wyszło także negative split, żadnej ściany, miałem jeszcze siły niestety od 36 km łapały mnie skurcze czwórek ale to raczej z mojej winy bo w sobotę zamiast się byczyć to zwiedzałem kopalnię w Wieliczce ;)

Co do samego planu, bardzo podobał mi się okres "orki", krosy naprawdę dały popalić.
"Siew" biegałem prawie książkowo, prawie bo tylko raz udało mi się zrobić czwartkową wycieczkę biegową, generalnie w czwartek leciałem max 16km. Siły biegowej też nie robiłem tylce co w planie raczej coś w stylu 50m skip A lub wieloskok i dalej 100m podbiegu lub same podbiegi lub przebieżki. Środowe WB2 raczej zawsze zgodnie z planem natomiast niedzielne BNP na zmianę "książkowe" lub coś dłuższego z mocniejszą końcówką. Czasami te niedzielne książkowe BNP nie wychodzili mi, po prostu słaba moc na końcu ale uważam że to były najważniejsze jednostki w realizacji planu.

Przy okazji tego planu także poprawiłem sporo czas na 5km, więc szczerze ten plan polecam jest skuteczny :)

Co bym zmienił w planach Skarżyńskiego?
Na przyszłość zamienię w okresie "siewu" i częściowo BPS schemat wtorek-środa-czwartek na piątek-sobota-niedziela a sobota-niedziela na wtorek-środa, głównie ze względu na wycieczki biegowe, wolę to zdecydowanie robić za dnia a to daje mi to tylko możliwość właśnie biegać w niedziele a nie w czwartek. No i przede wszystkim więcej ćwiczeń to niestety zaniedbałem.
Obrazek
Gollden
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:39:58
Życiówka w maratonie: 3:23:20

Nieprzeczytany post

netzah pisze:1) do tych co trenowali z tą metodą; czy po zakończeniu tego cyklu/plany doszliście może że warto by coś w planie zmienić/ulepszyć?

2) zarówno w moim jak i Slawrumia długie wybieganie nie dochodzi do 30km ( max 25-28km). Czy to jest wystarczające?
Jakie tempo na długie wybieganie? Ja mam 5:50-6:00, będzie ok?
Czy cały odcinek takim jednym tempem, czy może ostatnich kilka km należy robić szybciej np. w tempie M... ?
Netzah jestem po okresie treningu tą metodą (listopad-kwiecień). Trenowałem na wynik 3:30 wg. starej wersji tj z jednym OWB2 w tygodniu i w Krakowie w niedzielę nabiegałem 3:23. Nie robiłem w trakcie "orki" krosów tylko normalne bieganie.
Jak masz jakieś pytania to dawaj i przekaże Ci moje praktyczne spostrzeżenia. Teraz przez 8 tyg. popracuje nad szybkością planem Bartoszaka a potem robię plan Skarżynskiego z celem 3:14 na jesień na maraton w Warszawie.
5km - 19:35 - 27.10.2018
10km - 39:58 - 11.11.2018
HM - 1:29:42 - 14.10.2018
M - 3:23:20 - 30.04.2017
rufuz

Nieprzeczytany post

Ja "wylatałem" 2:59:37 przy planie Skarzyńskiego. Z pewnymi modyfikacjami ale juz od paru lat biegam wg. Skarzyńskiego. Pasuje mi to podejscie.
marcin2011
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 43:38

Nieprzeczytany post

Witam, a można spytac z ciekawości, mniej więcej jakie modyfikacje zrobiłeś? Też planuje realizować plan Skarżyńskiego do łamania trójki na jesień.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ