Teraz jest So, 18 listopada 2017, 15:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zmienic dlugosc basenu w zegarku skoro nie ma takiej moż
Nowy postNapisane: Pt, 21 kwietnia 2017, 18:11 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pt, 19 czerwca 2015, 17:20
Posty: 2137
Poszedlem na basen poplywac, i co sie okazalo, dlugosc basenu to 15m, wchodzę w opcje ustawiania dlugosci basenu i co widze, minimalna dlugosc to 17m. Ot szlak mnie trafil. I taka ustawiłem.

A może bylo ustawic mi 30m i by liczyło jako jedna dlugosc w ta i z powrotem, ale czy zegarek nie policzy mi nawrotów, tam kilka milisekund traci sie na dotkniecie i powrot (jest chwila zatrzymania).

Co zrobic aby wszystko sie zgadzało w zegarku. Tak bym musial w dzienniczku recznie nanosic korekty, a w zegarku jest o kazde 2m więcej, a moze jest inna opcja?

A mialem do zrobienia
4x 100m p12 oddechow
4x 50m p8 oddechów
4x 25m p4 oddechy

A tak zrobilem kolejno 90-60-30m
Czyli zrobilem o 20m za duzo, niby nic. Ale coz. Chcialem zrobic tak jak sobie zaplanowałem i aby zegarek mi dobrze wskazywał. ;)



Wysłane z mojego SM-T113 .

_________________
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak zmienic dlugosc basenu w zegarku skoro nie ma takiej moż
Nowy postNapisane: Pt, 21 kwietnia 2017, 19:31 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 1837
Lokalizacja: Szczecin
Dałeś mi do myślenia. Nigdy nie sprawdzałem ile minimalnie można ustawić w moim Polar V800.
Sprawdziłem i:
Cytuj:
Ustawienie prawidłowej długości basenu jest bardzo ważne, ponieważ ma ona wpływ na pomiar tempa, dystansu i liczby ruchów ręką oraz wynik SWOLF. Domyślne długości to 25 metrów, 50 metrów i 25 jardów, ale istnieje również możliwość ręcznego wprowadzenia wartości. Minimalna długość wynosi 20 metrów/jardów.


Na basenach poniżej 20m trzeba będzie po zakończeniu treningu i zgraniu go do serwisu internetowego, u Polara to Flow, edytować ręcznie przebyty dystans mnożąc ilość okrążeń przez długość faktyczną basenu.
Zapewne przekłamania będą co do współczynnika SWOLF i międzyczasów, tzn. płyniesz 2.000 m to międzyczas np. na 1.000 m nie będzie podany prawidłowo.

Na razie się tym nie przejmuję. Nie trafiłem jeszcze na taki basen. Nie pływam zawodowo, więc tym bardziej to nie problem :oczko:

Myślę, że nic z tym więcej nie zrobisz. Producent sprzętu musiałby wydać aktualizację umożliwiającą zmianę długości np. do 10m.

_________________
Nie pozwól, by to czego nie możesz zrobić powstrzymywało Cię od zrobienia tego, co jesteś w stanie zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak zmienic dlugosc basenu w zegarku skoro nie ma takiej moż
Nowy postNapisane: Pt, 21 kwietnia 2017, 20:55 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pt, 19 czerwca 2015, 17:20
Posty: 2137
A tak jak wczesniej napisalem, zebym ustawił 30m jako dlugosc basenu i bym robil w tą i z powrotem jak jeden raz?. To jak garmin by to naliczył?

****

Moze wysle z zapytaniem do firmy garmina aby mogl wydać poprawkę i dal możliwość ustawienia mniejszej długości.

I próbowałem zmienić kazdy interwał w garmin connect na stronie. Nie dalo sie.
Dalo sie tylko łączna dlugosc przepłynięcia zmienic i to zrobilem poprzez aplikacje garmin connect. A na stronie to ani nie idzie zmienic dlugosc interwałów ani całkowitego dystansu.

Czy moze zle szukam?

Wysłane z mojego SM-T113 .

_________________
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak zmienic dlugosc basenu w zegarku skoro nie ma takiej moż
Nowy postNapisane: Pt, 21 kwietnia 2017, 21:11 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 1837
Lokalizacja: Szczecin
Musiałbyś zrobić test, ale przypuszczam, że po to ustawiamy długość basenu, by zegarek rozpoznając nawrót, wyliczał z tego przebytą odległość.
GPS wtedy nie działa, więc tak liczona jest "trasa" pływania.

Jak dasz 30m to będzie zapewne traktował każde 15m jako 30m i będziesz miał całość x2.

Napisz najlepiej do supportu.

_________________
Nie pozwól, by to czego nie możesz zrobić powstrzymywało Cię od zrobienia tego, co jesteś w stanie zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: filmix777@gmail.com, Google [Bot] i 31 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL