To czy 3:45/km jest tempem na Vo2max czy nie zależy od tego jaki max dana osoba posiada. Jeśli przykładowo pobiegłeś Coopera po 3:45/km, to wg niektórych Szkółkibuc pisze:Te 3:45 ani nie jest tempem specyficznym dla danego czasu i dystansu, ani nie jest niezbedne do pracy na VOmax (bo 3x3 tez nam to daje) a jako trening szybkosci jest za dlugie i za wolne. Dziwne to dla mnie.
Plan treningowy na 10km
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
-
kibuc
- Wyga

- Życiówka na 10k: 42:12
Fakt, z tym VO2max ponioslo mnie nieco. Na usprawiedliwienie mam zmeczenie porannym parkrunem 
Niemniej, na moim poziomie (42) nie realizowalbym tego treningu. 6x1.2 w 3:45 i tak nie dalbym rady, 4x1.2 pewnie tak, ale posklada mnie to na tyle mocno, ze uniemozliwi wykonanie jednej z jednostek wg mnie znacznie istotniejszych - biegu na progu mleczanowym lub 3x3km w tempie docelowym. Dla mnie to sa podstawowe skladniki wyniku na dyche, a inne jednostki moga zaistniec wtedy, gdy z nimi nie koliduja. A i wsrod tych jednostek dodatkowych iterwaly na 1.2km nie bylyby ani pierwszym, ani drugim wyborem.
Niemniej, na moim poziomie (42) nie realizowalbym tego treningu. 6x1.2 w 3:45 i tak nie dalbym rady, 4x1.2 pewnie tak, ale posklada mnie to na tyle mocno, ze uniemozliwi wykonanie jednej z jednostek wg mnie znacznie istotniejszych - biegu na progu mleczanowym lub 3x3km w tempie docelowym. Dla mnie to sa podstawowe skladniki wyniku na dyche, a inne jednostki moga zaistniec wtedy, gdy z nimi nie koliduja. A i wsrod tych jednostek dodatkowych iterwaly na 1.2km nie bylyby ani pierwszym, ani drugim wyborem.