korygowanie kaczego chodu czyli jak nie stawiać stóp na zew.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Witam,

Zwracam się do was z prośbą o poradę. Zdarza mi się ostatnio biegać z szwagrem. Facet lekko powyżej 40, z lekką nadwagą. Biega już od roku, ale dopiero niedawno przekonałem go żeby zwolnił i wyszedł poza 5 km. Teraz jest w stanie przebiec 10 w 56-57 minut (w maksie).
Ma niestety potworną technikę biegu. Stawia stopy na zewnątrz (linie poprowadzone wzdłuż stóp oddalałyby się od siebie przed nim, a przecinały za nim), przez co jego bieg przypomina mi kaczy chód.

Widać u niego braki siłowe, bo ledwo co odrywa się od ziemii. Próbuje go nakłonić do ćwiczeń siłowych i coś tam próbuje ćwiczyć. Czy znacie jakieś ćwiczenia, które w efekcie przynosiłyby poprawę w temacie "kaczego chodu"? Jak po angielsku nazywałaby się taka wada techniki, bo nie mogę znaleść nic na ten temat, bo chyba nie wiem jakie słowa kluczowe wpisać.

pozdrawiam
Krzysiek
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

słowa kluczowe: fizjoterapeuta, kumaty, wizyta.
Niech mu sprawdzi balans rotatorów.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Nie ukrywam, ze liczyłem, że może się wypowiesz. :) słowa kluczowe przyjęte i zaczynam działać w urabianiu go do wizyty.

dzięki
Krzysiek
Awatar użytkownika
FilipO
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Yacool, a co uważasz (i inni szpece na forum także) o poprawianiu techniki wśród zawodników? Czy wiek ma tutaj znaczenie?
Czy warto za wszelką cenę poprawiać technikę biegu? W końcu korygując błędy w jakiś sposób walczymy z własnymi nawykami i naszą "naturą".
Sam mam problem z miednicą i koślawię strasznie lewą nogą. Upatruję z reszta w tym problemów z moimi kontuzjami.
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zawodnicy mają o tyle gorszą sytuację, że wszelkie zmiany w ich pracy mogą odbić się na zarobkach. Amator może bawić się i eksperymentować do woli. Zawodnik natomiast oczekuje sprawdzonych i bezpiecznych metod, przede wszystkim chroniących go przed kontuzjami.
Wyjątek stanowić mogą ci na szczycie, którzy są ustawieni i nie muszą już walczyć nogami o chleb. Taki Kipsang chce eksperymentować z techniką biegu, żeby jeszcze szybciej biegać, a nie chronić się przed kontuzjami. To zupełnie inna optyka.
Awatar użytkownika
FilipO
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

U profesjonalnych zawodników pewnie też bardziej w grę wchodzą szczegóły. W książce Salazara chyba było opisane jak analizował krzywy bieg Rupp'a (?) na piasku albo ruch ramion innego zawodnika (nie wiem czy nie Faraha).
Może źle zaakcentowałem, ale bardziej w moim pytaniu chodziło mi o to czy poprawianie techniki poprzez teoretycznie nienaturalny ruch nie spowoduje właśnie gorszych efektów w postaci kontuzji, niż gdybyśmy biegali jak biegamy. Yacool, chyba w końcu będę musiał się pojawić na Oregano Project żebyś mógł zjechać moją technikę od góry do dołu ;).
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czytając Salazara byłem bardzo zawiedziony, że tak lakonicznie wspomniał o asymetrii kroku Ruppa i na tym skończyła się książka.
-----------------
Zapraszam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ