Witam. Mam wielką prośbę. Potrzebuję poprawić szybkość na dystansie 100 metrów. Mam na to około dwóch miesięcy.
Od dłuższego czasu nie biegałem, zacząłem niedawno na niewielkich odcinkach biegnąc raczej truchtem. Stopniowo zwiększam dystans (tak aby przyzwyczaić organizm do ruchu). Jednakże to tylko rozgrzewka. Konkretnie mi chodzi o poprawę czasu na 100 metrów.
Jak to zrobić??
Poprawa szybkości na 100m
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na pewno dużo ćwiczeń siłowych i dużo sprintów. Długotrwały trucht może trochę zaszkodzić, bo mięśnie i mózg zaczną zmieniać priorytet - pójdą w wytrzymałość, a nie w szybkość. Ogólnie nie można być jednocześnie wybitnym długodystansowcem i wybitnym sprinterem, bo to są dwa przeciwległe światy.
Pod sprint, z tego co się orientuję, warto też robić wiele skoków, wieloskoków.
Ważne też jest to, czy chcesz się poprawić z - na przykład - 15 sekund do 14 sekund, czy z 12 sekund do 11 sekund. Na jakimś amatorskim, prostym poziomie moje rady mogą pomóc, ale przy trochę mocniejszych czasach to trzeba Ci trenera i profesjonalnego przygotowania.
Pod sprint, z tego co się orientuję, warto też robić wiele skoków, wieloskoków.
Ważne też jest to, czy chcesz się poprawić z - na przykład - 15 sekund do 14 sekund, czy z 12 sekund do 11 sekund. Na jakimś amatorskim, prostym poziomie moje rady mogą pomóc, ale przy trochę mocniejszych czasach to trzeba Ci trenera i profesjonalnego przygotowania.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!