Półmaraton na 2 tygodnie przed maratonem - jak?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam w planie pobiec w Sobótce połówkę, a potem po 2 tygodniach Dębno.

Sobótkę chcę potraktować jako bieg treningowy (powiedzmy długi ciągły) i nie porywać się na życiówki, tylko przebiec w tempie.... no właśnie w jakim?
W planie treningowym mam takie biegi jak BC 15km w tempie startowym, mam też wybiegania 35km z czego 15km w tempie startowym.
A czy taka połówka w tempie startowym nie będzie za mocna?

Oczywiście wtedy po takim starcie w sobotę odpada mi niedzielne wybieganie.
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

mysle ,ze juz biegles polmaraton w sobotce to zupelnie inny bieg i inny polmaraton raczej licz ,ze zawody tam daja w rzeczywistosci zmeczenie na poziomie 35km normalnego dystansu na maratonie.
Wszystko zalezy od twojej regeneracji? :usmiech:
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a zapytam na jaki czas chcesz biec bo ja tez tam bede moze sie podczepimy razem,,pozdrawiam :hahaha:
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze tam nie biegłem, dlatego chcę go przebiec "lajtowo", obczaić trasę a przy okazji zaliczyć trening.
Planuje skończyć w ok. 1:40-1:45
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ladny lajtowy wynik ciekawe dodaj juz +5 minut,bieglem trzy razy fajny polmaraton warto no i duza liczba zawodnikow prawie 4 tys bo mistrzostwa wp w polmaratonie,waz ciagnie sie piekne widoki
maciej76
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja podobnie do Ciebie z tym, że inne biegi: Poznań&Orlen.
Obydwa planuję przebiec w dobrym tempie, bez oszczędzania. Jak będzie moc to połówkę pociągnę na maxa.
Najwyżej wydłużę przerwę po PPM.
Wcześniej miałem zamiar przebiec tylko półmaraton. Jednak żal by było całej zimy uczciwie przepracowanej. Bez zaliczenia wiosennego maratonu. Jedyna wątpliwość, to jak się zregeneneruję przez 2 tygodnie. Z jednej strony to dużo, a zdrugiej nie wiele czasu.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

planowalem w tamtym roku pobiec polmaraton w ostrowie pobieglem na 85%[czas 1:48] i bylo ok ,pozniej pobieglem polmaraton w sobotce i juz nie tak ciekawie bylo, mialem walczyc mocno wynik okazal sie gorszy o 3 minuty lipa rok wczesniej duzo lepiej pobieglem.
Pozniej przytrafila sie kontuzja i do dzisiaj czuje ja jak tylko zaduzo bede szala na treningu,jaki z tego wniosek ja wyciagnąlem::: wtedy nie zregenerowalem sie po polmaratonie na polmaraton[a bylem przygotowany super]
na maraton juz tego sie nie podejme nigdy,przynajmniej 6 tygodni do nastepnych zawodow typu[maraton] do polmaratonu 4 tygodnie,,pozdrawiam :hej:
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trasa w Sobótce jest dość ciężka, połowa to podbieg, a druga połowa zbieg, można się zmęczyć dużo bardziej niż na zwykłym półmaratonie.
Dlatego cały czas rozważam start, gdyż boję się, że do Dębna nie odzyskam pełni sił.
Prawdopodobnie jak będzie klawa wiosenna pogoda to wystartuję, a jak śnieg, kiła i mogiła, to spasuję...
kale
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:07

Nieprzeczytany post

maciej76 pisze:z tym, że inne biegi: Poznań & Orlen.
ja również startuje w tych imprezach i zastanawiam się jak pobiec w półmaratonie?? Chciałbym na maxa ale mam trochę obaw. Z jednej strony w Poznaniu jest płasko i równy asfalt (nie to co w Sobótce) z drugiej może braknąć świeżości na Orlen. Po ostatnim starcie na 30km (średnia 4:36) prawie cały tydzień czułem dystans w mięśniach. A może jakieś zabiegi/masaże po Poznaniu sobie zafundować?? Daje to coś czy tylko lepsze samopoczucie a organizm i tak musi swoje odczekać??
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak daje duzo, tylko nic nie dzialaj w dzien zawodow i moim zdaniem 2 dni pozniej ,bedziesz zaraz mial duzo odpowiedzi,dlaczego nie odrazu ,,przeciez wszyscy tak robia''
Napewno nie masaz bo o tym mowie ,nie mozna uszkadzac juz uszkodzonego miesnia czy wlokien miesniowych.
Ja podparlbym sie jakimis aminokwasami a za dwa dni po tydzien zabiegow,,,pozdrawiam
kale
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:07

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze: a za dwa dni po tydzien zabiegow
nie bardzo rozumiem. Po dwóch dniach dopiero masaż przez 7 dni??
I czy wogóle da się odpocząć w ciągu 2 tygodni jeżeli połówkę pobiegnę mocnym (jak na siebie tempem 4:30??). Wiem, że ciężko to określić ale może forumowicze z większym doświadczeniem napiszą swoje zdanie.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

krasnoludek po dziś dzień nie opanował podstaw interpunkcji. nigdy nie wiem o co mu chodzi :/
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak po dwoch dniach[po zawodach] dopiero masaz.Przez 5 do 7 dni
Zrobilem tak raz ,ze po zawodach przebiegnietych dwa tygodnie byla przerwa od polmaratonu do polmaratonu i mialem problemy pozniej na drugim polmaratonie ,,pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ