trening uzupełaniający

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

cześć, biegam 5-6 x/tyg
ponieważ chcę dobrze przepracować okres zimowy (do marca nie planuje żadnych startów, ew. coś treningowo) oprócz biegania robię też trening siłowy typu: brzuszki, grzbiety, pompki, ostatnio mi się nawet burpee przytrafiło :) etc.
I mam do was pytanie: ile wg was powinienem wykonywać tygodniowo tego typu treningów?
2-3 razy a może więcej?
PKO
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli biegasz 5 razy/tydzień, to treningu uzupełniającego (siłownia , basen) wystarczy 2 razy /tydzień
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja robie raz w tygodniu i miesnie sie wyrabiają xd
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Biegam 4 razy w tygodniu. Ćwiczę pompki, grzbiety i brzuszki 4-5 razy w tygodniu. Każdorazowo zajmuje mi to 20-30 minut. Jak trochę się wzmocnię to planuję zredukować do 3-4 razy w tygodniu. Byłem strasznie zaniedbany jeśli chodzi o ćwiczenia tego typu dlatego postanowiłem na początku dać sobie troszkę więcej w kość.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

no ja akurat z racji tego, że biegam średni dystanse (bieżnia) to trochę tej siły potrzebuję.
No pompki robie, ale przede wszystkim - brzuszki staram się w miarę możliwości 2X w tygodniu robić serię 3X(50 brzuszków/20 grzbietów). I raz w tygodniu siłka dochodzi :)
a tak wgl. to wydaję mi się, że trening uzupełniający to ciekawy temat.
Mnie np. zastanawia co tacy "długasi" robią na siłowni, że oni tam tyle czasu spędzają.

Np. żeby daleko nie szukać: swego czasu nawet Mo Farah spędzał po 5-7 godzin/tydzień na ćw. siłowych, a jakby ktos kto go nie zna zobaczył go to na pewno by nie pomyślał, że on tyle czasu przeznacza na siłownię :)

A i wracając do uzupełniającego: a co z rozciąganiem? jak dużo - i przede wszystkim - jakie będę miał z tego korzyści?
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dobrymi ćwiczeniami uzupełniającymi jest korektywa moim zdaniem - wzmacnianie kręgosłupa itp. - zapobiega kontuzjom wiem chyba warto - ćwiczenia są może troche nudne, monotonne - ale naprawde warto bo rzadziej mamy jakieś kontuzje.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:swego czasu nawet Mo Farah spędzał po 5-7 godzin/tydzień na ćw. siłowych, a jakby ktos kto go nie zna zobaczył go to na pewno by nie pomyślał, że on tyle czasu przeznacza na siłownię :)
Przez większość czasu rozdaje autografy i pogaduje z dziewczynami :hejhej:
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ