Bieg Ciągły BC-2 jakie tempo?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Pierwszy mocny trening sezonu 2013 bieg ciągły (BC2 wg.J.Skarzynskiego).
Zawsze zastanawiałem z jaką prędkoscią biegać tą jednostkę treningu.
Dla przypomnienia BC2 to bieg na granicy progu anarobowego tz.z prędkością powyzej
której następuje gwałtowny zwrost stęzenia mleczanu we krwi.
Dla określenia tej prędkości niezbędne są indywidualne badania, które niestety nie
nalezą do tanich -cena ok.115Euro (laufdiagnostik).
Jak to wygląda u innych. Np. Europa Vice-mistrz 5000m Arne Gabius podaje, ze u niego
próg mleczanowy występuje przy prędkości 3:20min na km przy częstotliwści 165 uderzen serca na minutę
i rzeczywiscie Arne biega bieg ciągły w tych granicach.
Arne biega 5000m w 13:20 , ale porównajmy prędkości dla ludzi biegających 10000m w 35min.
1. Daniels wg. Daniels running formula:
Daniels określa prędkość BC2 , albo Tpace na podstawie zuzycia tlenu przez nasz organizm.
Przyjmując ze 35min na 10000m odpowiada VDOT 61 z tabeli odczytujemy T pace 3:37min na km.
z tym , ze ta prędkość odnosi się do wysiłku trwającego 20min. Jeśli mamy w planie 50min
Biegu Ciągłego nalezy wtedy doliczyć ok. 10sekund czyli nasze tempo wg.Danielsa będze 3:47min/km.
2.Roberto Cannova
Ten znyny trener Kenijskich biegaczy podaje ,ze jego zawodnicy biegają BC2 -na podstawie
analizy róznych informacji które podaje Cannova prędkość BC-2 wynosi w naszy przypadku 3:50min/km.
3.Jerzy Skarzynski
Wszyscy znają plany Jurka chociazby maraton <3h, ale dla biegacza na poziomie 35min
wg. Jurka prędkość ta to około 3:55 do 4min/km przy wysiłku trwającym 50min.
Uwaga! podane dane są moją interpretacją i mozecie się z tym zgadzać albo nie. :uuusmiech:
PKO
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Powiem tyle za bardzo bawisz się w liczby. Zależy do jakich celów ma słuzyć ten BC2. Jeśli do maratonu to na początku przygotowań biegasz wolniej ten zakres. Ja np biegam po terenie aby tez i prędkość nie była duża. Biegaj na tętno (ok 80 %). Jęsli będziesz pod koniec przygotowań to ta prędkość wzrośnie. Tutaj biega się na tętno, im lepsza forma tym ten zakres będzie szybszy. Piszesz o J. Skarżyńskim, który podaje że początkowo powinno biegać się jakieś 10s wolniej ten zakres aniżeli w późniejszym etapie. Bieganie za szybko zakresu powoduje duże przeciążenie i nie zrealizowanie treningów. Biegaj na tętno (do 80proc) żadna filozofia.
R.S.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:Powiem tyle za bardzo bawisz się w liczby. Zależy do jakich celów ma słuzyć ten BC2. Jeśli do maratonu to na początku przygotowań biegasz wolniej ten zakres. Ja np biegam po terenie aby tez i prędkość nie była duża. Biegaj na tętno (ok 80 %). Jęsli będziesz pod koniec przygotowań to ta prędkość wzrośnie. Tutaj biega się na tętno, im lepsza forma tym ten zakres będzie szybszy. Piszesz o J. Skarżyńskim, który podaje że początkowo powinno biegać się jakieś 10s wolniej ten zakres aniżeli w późniejszym etapie. Bieganie za szybko zakresu powoduje duże przeciążenie i nie zrealizowanie treningów. Biegaj na tętno (do 80proc) żadna filozofia.
Z jednej strony zarzucasz mu bawienie sie w liczby a z drugiej karzesz biegac na okreslone tetno. Wez sie czlowieku zdecyduj. BC2 to wazny element treningu bo to swietny srodek do podnoszenia progu aerobowego. Nie moze byc biegany za szybko ale tez nie powinien byc za wolno. To ma byc taki Marathon Pace czyli delikatnie pod progiem. Zwiekszanie tego tempa u Skarzynskiego jest zwiazane wlasnie z tym ze ten prog sie sukcesywnie podnosi. Ja bym to bral na wyczucie, ten bieg ma ci sprawiac problem psychiczny ale nie fizyczny, masz czuc ze jest to dla ciebie intensywny bieg ale masz tego nie czuc po miesniach (brak intensywnego zakwaszania).
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

fantom pisze:To ma byc taki Marathon Pace czyli delikatnie pod progiem.
To zależy kto ma jaki poziom przygotowania, ja np biegam BC2 10s wolniej aniżeli tempo maratonu, ktoś inny kto biega maraton w 3 godz to biega właśnie tym tempem zakres, natomiast ci na ok 2.15 biegają zakres po jakies 3.30.
R.S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ