Biegałem od około połowy sierpnia przez miesiąc systematycznie około co 3-4 dni/tydzień od połowy września do dnia dzisiejszego biegam codziennie. Wcześniej miałem już kontakt z bieganiem i innymi sportami. Mam 19 lat/177cm/61kg. Kondycyjnie jest ze mną bardzo dobrze. Jestem w stanie przebiec bez większego wysiłku 10km w około 53 min. Chce jak najlepiej przygotować się do zawodów na 15km które są 18.11.br. Do tej pory biegałem wg. planu 5-15km. wg. szkoły amerykańskiej dla zaawansowanych. Od dzisiaj powinienem rozpocząć 4 tydzień treningu. Mój problem polega na tym, że nie mam wystarczająco doświadczenia by ułożyć sobie sam plan czy raczej dostosować go do czasu który został mi do zawodów(to już tyko miesiąc..).
Czy rozpoczęcie od najbliższych dniach biegania interwałowego w celu wzmocnienia wytrzymałości do dobry pomysł? Drugie moje pytanie to czy mogę trenować na miękkiej nawierzchni np. ścieżki leśne, polne drogi itp. zamiast biegać po betonie ? Pytam o podłoże ponieważ gdzieś przeczytałem, że przygotowując się do zawodów należy biegać po takiej samej nawierzchni na jakieś będą rozgrywały się zawody. Czy to prawda ?
Z góry dzięki za odpowiedzi