Trening sprinterski

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Addson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Niedawno zacząłem na poważnie interesować się biegami krótkodystansowymi. Nie mam jeszcze aż tak dużego pojęcia o tym jak skutecznie trenować, co trenować itd. dlatego zwracam się z prośbą do Was. Chodzi mi tutaj głównie o 60, 100 i 200m. Od około miesiąca jestem pod okiem trenera, na razie spotykamy się po 2 razy w tygodniu, abym nabrał trochę wprawy przed treningami klubowymi. Chciałem jednak trenować również w pozostałe dni, samodzielnie. Jakiś czas temu przeglądałem wiele tematów, układałem ćwiczenia i próbowałem wielu sposobów jednak nie miałem pewności czy było to prawidłowe. Chciałbym abyście doradzili i ewentualnie ułożyli plan treningu, z czego ma się składać i jakie ćwiczenia w skład poszczególnych treningów mają wchodzić. Mam bardzo dużo wolnego czasu i chętnie poświęcałbym czas na treningi, bardzo mi na tym zależy. Obecnie czas mierzony stoperem na 60m to 7.60s, na 100m to 12.40s, natomiast na 200m nie miałem jeszcze żadnego sprawdzianu. Mam 15 lat (3 gimnazjum), wzrost ok. 173cm, waga 59kg. Czekam na wasze propozycje i ewentualne pytania. Z góry dziękuję za każdą pomoc
PKO
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Trening sprinterski wykonywany samodzielnie to trudna sprawa. Na pewno jakikolwiek trening ogólnorozwojowy powinien ci pomóc.
W twoim przypadku - masz trenera - pogadaj z nim i popro o jaká rozpiské na pozostae dni tygodnia. To zdecydowanie najlepsze wyjcie.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bati ma rację, trening sprinterski robiony bez opieki trenera nie ma za bardzo sensu.
Poza tym pamiętaj, że sprint to konkurencja, w której niekoniecznie ilość treningów przekłada się na osiągnięcia.
W wieku 15 lat nie potrzeba zwykle więcej niż 3-4 treningi tygodniowo plus standardowe lekcje WF-u.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ