Obnizyc tętno ponizej 60 na minute

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
Krzychu M pisze:
Runner11 pisze:Czytałem na jakiejś angielskiej stronie że Zatopek miał bardzo niskie tętno, tylko nie pamiętam ile (chyba koło 30u/m spoczynkowe) a po bardzo ciężkim treningu od razu spadało mu do ~80u/m

Ja swoją drogą najniższe jakie miałem to 46 ;/
Justyna Kowalczyk ma spoczynkowe 25.
Justyna Kowalczyk na pewno nie ma tętna spoczybnkowego aż tak małego.

Tompoz
Wpisz w google może wyskoczy ci wywiad z Justyną na temat jej tętna.
Chyba,że ona sama ściemnia :oczko:
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
Krzychu M pisze:
Runner11 pisze:Czytałem na jakiejś angielskiej stronie że Zatopek miał bardzo niskie tętno, tylko nie pamiętam ile (chyba koło 30u/m spoczynkowe) a po bardzo ciężkim treningu od razu spadało mu do ~80u/m

Ja swoją drogą najniższe jakie miałem to 46 ;/
Justyna Kowalczyk ma spoczynkowe 25.
Justyna Kowalczyk na pewno nie ma tętna spoczybnkowego aż tak małego.

Tompoz
Ta laska robi takie objetosci dzien w dzien ze wcale bym sie nie zdziwil. Kiedys na biegy podawali z kolei tetno "kosiarki" Johaug i jechala chyba w okolicach 190 wiec mysle sobie "oho zaraz siadzie" a ta poleciala jeszcze dobre kilkanascie kilometrow prowadzac do samej mety. To sa cyborgi.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

kolego Fantom uporządkujmy

1. zgadza się że tętno spoczynkowe zawodowi sportowcy wytrzymałościowi mają w okresie gdy buduja motory tlenowe wokresie dużej pracy objętościowej bazowej jak by powiedzieli kolarze.
2. To e JOhaug ma podcyas krtkiego startu trwajcego 30 minut tetna 190 to nic do tego nie ma doping. Tylko ma jej hr max. i tyle.
uwazam ze 25 tetno spoczynowe justyna nie ma pewnie w nocy jak spi to sie zdarza ale nie rano regularnie ma pewnie wartosci w okolicach 30

Tompoz
Tompoz
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To tętno podane przez J. K. to chyba lekka przesada. Mam na myśli 25.
Po za tym, po zaprzestaniu aktywności to spory problem. Sam z racji dłuższej przerwy w aktywności, czuję się krążeniowo tak sobie,...
Co warto przy okazji zauważyć, często w dyskusjach wśród amatorów przewija się motyw, jakoby bardzo niskie tętno spoczynkowe, pozostaje w ścisłym związku z poziomem wytrenowania. Pewnie jakiś związek jest ale na pewno nie ma on charakteru liniowego. Gdyby była to prawda, to przy moim tętnie spoczynowym 36-37, powinnem biegać maratony szybciej a tak nie jest,...:)
Awatar użytkownika
NecroVii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak ja zaczynałem biegać to moim celem było podniesienie tętna spoczynkowego, nie obniżenie... Miałem tętno ~40u/m i wysokie ciśnienie;/ Zawsze wydawało mi się, że szybciej bijące (bez przesady oczywiście) serce ma lżej i jest w lepszej kondycji.
Po kilku miesiącach sytuacja mi się ustatkowała ciśnienie ok. 115 - 78, tętno ~55 w spoczynku, znacznie lepsze samopoczucie.
Obrazek
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

NecroVii pisze:Jak ja zaczynałem biegać to moim celem było podniesienie tętna spoczynkowego, nie obniżenie... Miałem tętno ~40u/m i wysokie ciśnienie;/ Zawsze wydawało mi się, że szybciej bijące (bez przesady oczywiście) serce ma lżej i jest w lepszej kondycji.
Po kilku miesiącach sytuacja mi się ustatkowała ciśnienie ok. 115 - 78, tętno ~55 w spoczynku, znacznie lepsze samopoczucie.
Ja również miałem wysokie ciśnienie.Teraz po pół roku biegania jest OK.
Ale tętno w spoczynku obniżyło mi się (z 60 na 43-44)
Pierwsze słyszę,aby wysiłem wytrzymałościowy podnosił tętno spoczynkowe!
Awatar użytkownika
NecroVii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:
NecroVii pisze:Jak ja zaczynałem biegać to moim celem było podniesienie tętna spoczynkowego, nie obniżenie... Miałem tętno ~40u/m i wysokie ciśnienie;/ Zawsze wydawało mi się, że szybciej bijące (bez przesady oczywiście) serce ma lżej i jest w lepszej kondycji.
Ja również miałem wysokie ciśnienie.Teraz po pół roku biegania jest OK.
Ale tętno w spoczynku obniżyło mi się (z 60 na 43-44)
Pierwsze słyszę,aby wysiłem wytrzymałościowy podnosił tętno spoczynkowe!
Racja nie podnosi... u mnie nie podniosło się od samego biegania, co ogólnie od zwiększonej aktywności fizycznej. Podejrzewam, że tętno znów zacznie mi spadać ale będzie to już oznaka lepszego wytrenowania, a nie zaniedbanego organizmu.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ