HIIT czy Aeroby oraz inne pytania : )

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
kopson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

Mam 18 lat i "zawodowo" gram w koszykówkę Cały lipiec chciałbym solidnie przetrenować. Rok temu w wakacje ćwiczyłem podobnie. Aeroby co drugi dzień, oraz siłownia co drugi dzień (na przemian). W tym dołożę jeszcze ćwiczenia stabilizujące. Przydatne dla koszykarzy A oto moje pytania:

1. Lepsze są aeroby czy HIIT ? Dodam, że chcę zrzucić trochę tłuszczu i poprawić kondycję, a jednocześnie na siłowni "przypakować". Zaopatrzyłem się w potrzebne suplementy w razie czego (BCAA i takie tam )
2. Jeżeli już lepszy jest HIIT to jak mam go biegać ? W internecie widziałem wiele programów.. i nie wiem co lepsze. W kosza gram już 10 lat więc jestem dosyć wytrzymały, ale chcę poprawić kondycję.
3. Co jeść przed i po bieganiu ?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

kopson pisze:Lepsze są aeroby czy HIIT ? ........chcę zrzucić trochę tłuszczu i poprawić kondycję, a jednocześnie na siłowni "przypakować".
Słuchaj, pewnie usłyszysz mnóstwo dobrych rad ale generalnie powinieneś zadawać je w gronie które ma podobne cele.
Nadrzędnym celem znacznej większości użytkowników bieganie.pl jest poprawienie swoich wyników na konkretnych dystansach, często połączone ze schudnięciem, ale już nie przypakowaniem. Wg mnie powinieneś szukać na forach dla piłkarzy, koszykarzy - którzy muszą wytrenować zespół typowych dla tych dyscyplin cech a nie na forach dla biegaczy, którzy muszą wytrenować inne cechy.
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o HIIT - to sam trening jest bardzo wyczerpujący i kondycji nie poprawisz za jego pomocą. Wg mnie główny plus HIITa to pomoc w redukcji - jednak jego mechanizm wg mnie opiera się w dużej mierze na skrajnym wyczerpaniu powodującym mniejsze spożycie pokarmu.
Jeżeli chodzi o treningowe skutki - to nie spotkałem się z żadnym planem treningowym który by zalecał je - wiec raczej nie jest znany alb jego efekty są wątpliwe.

Główne wady tego treningu:
- to trening na krótkich przerwach nie pozwalających odpocząć i kolejnych interwałów zrobić na 100%,
- byle jak - byle szybko/mocno - nie trenuje się odpowiedniej techniki,
- wyczerpujący jako dodatkowy trening - nie pozwoli wykonać porządnie treningu podstawowego (jeśli taki jest w koszykówce),
- uważany za kontuzjogenny

Głowna zaleta:
- krótki, 1/2h trening może zastąpić 2h aerobowy - jeśli chodzi o redukcję.

Jak trenujesz 10 lat kosza to powinieneś znać lepsze treningi - bo tam to chyba rytm kozioł-krok i wyskoki mają duże znaczenie. A wytrzymałości nie możesz trenować w oderwaniu od konkretnej dziedziny. Wytrenowanie kondycji w bieganiu nie przekłada się na wytrenowanie kondycji np w pływaniu - bo to powiązane jest z konkretnymi mięśniami.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ