Tempo Interwałów to +- tempo biegu na 5km. I teraz biegając poniżej 16 minut 5km mam przebiec na treningu połowę tego dystansu 3 razy w dodatku odpoczywając na tyle krótko, żeby się nie regenerować w pełni (założenie interwałów według Danielsa). Nawet jeżeli wszystko się ułoży, dobra pogoda, moja wysoka forma, będę wypoczęty i zmotywowany i zrobię ten trening to regeneracja będzie trwała tak długo że cały tydzień będę wrakiem człowieka. Bo zobaczcie, że interwały robimy w najcięższej fazie, gdzie są 3 akcenty w tygodniu.
To takie moje spostrzeżenia. Osobiście dużo bardziej zwracam uwagę na całą koncepcję i opis Danielsa jak mają wyglądać poszczególne treningi niż na tabelach z czasami. Przecież biegamy po lesie, pod wiatr, z wiatrem, mamy gorsze dni, lepsze itd. Trzeba wyczuć konkretne tempa ale to już nie jest taka łatwa sprawa

A szanują książkę Danielsa głównie za to, że ona uczy biegać. Jak ktoś rzeczywiście ją przeczyta a nie przegląda tylko tabelki to może się nauczyć o co chodzi w bieganiu i skutecznie tą wiedzę wykorzystywać do swoich potrzeb.
Pozdrawiam i powodzenia