10 km - konkretny termin

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
lakosik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie!

Dnia 2.06.2012 r. odbędzie się 10 km bieg w okolicach mojego miasta i chciałbym wziąć w nim udział.
Mam 20 lat i biegam dla siebie od 2 miesięcy wieczorami ok 5-6 km co 2/3 dni ze średnią prędkością 9-10,2 km/h.
Teraz moja prośba i pytanie.. Czy mam szansę w tak krótkim czasie przygotować się do 10 km biegu?
Jeśli tak, to czy moglibyście rozpisać konkretny plan treningowy (od dzisiaj do 2.06), który umożliwi mi wystartowanie?

Dzięki za odpowiedź i pomoc, pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:08
Życiówka w maratonie: 4:58:19

Nieprzeczytany post

Najprawdopodobniej 10km jesteś w stanie już przebiec dzisiaj. W szczególności w atmosferze zawodów (adrenalina itd;p). Jako trening możesz wybrać sobie coś dla początkujących ze strony i zacząć od któregoś tygodnia (praktycznie od połowy) np http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=431
Obrazek
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Laosik - skoro biegasz obecnie 5-6km to bez problemu przebiegniesz 10km delikatnie wolniejszym tempem. W każdym razie taka jest teoria - w praktyce to jesteś w stanie te 10 km przebiec szybciej niż na treningu 5km biegasz. Co do samego startu w zawodach to od jakiegoś startu trzeba zacząć jeśli w ogóle chce się startować w zawodach i 10km nie jest złym debiutem. Jeśli chodzi o plany treningowe to kolega powyżej już podał link - ale jeśli lubisz biegać swobodnie bez presji planu to tak biegaj - jeśli reżim treningu bardziej mobilizuje to jedź z planem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ