Pytanie do trenerów, specjalistów

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
hopehope22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nagor a mam takie pytanko. Biegam sobie na taką Górę Św.Anny. Czyli wiadomo że jest to bieg cały czas pod górę. I moje pytanko to czy na tą Górkę mogę sobie biegać np 3x w tyg i tak tydzień po tygodniu/ Czy jak bym tak biegał to będzie to jakieś przeciążenie?

Ps:
dobiega końca 7 tydzień. Jak na razie jakoś idzie.
Problem z kośćmi stępu u prawej stopy. Napiepsza jak biegne. Nszczęście da się biegać.
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciężko powiedzieć. Na pewno musisz uważać, żeby zbyt mocno nie przemęczyć mięśni. Na pewno od czasu do czasu to nie zaszkodzi, ale biegaj też po płaskim, żeby nie stracić "czucia", sylwetki, pewnego luzu. Dodałbym więc z raz w tygodniu jeszcze luźne przebieżki, np. 5-6 x 100m.

Szczerze mówiąc, jeśli podbieg jest dość częsty, to 3 razy wydaje mi się zbyt wiele, chyba że będziesz robił przerwy np. dwutygodniowe. Ale to ciężko ocenić na odległość.

Mocne podbiegi to niestety duże obciążenie dla stóp, ale trening pod 800m na wysokim poziomie to w ogóle pewne obciążenia, lepiej być zdrowym do tego.
hopehope22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zrobiłem sobie dzisiaj godzinny bieg na stadionie + 6x100m przebieżki Fajne uczucie po godzinnym biegu kiedy się zatrzymuje i mięśnie u nóg takie ciężkie
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ