Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Tu masz shorta z biegu Kejelchy. Nasada dotyka pierwsza i w zasadzie ostatnia. Czyli na tym kontakcie pozostaje bez przetaczania na inne rejony podeszwy. Z tego wizualne gct ekstremalnie niskie. Inaczej nie da rady. Teraz w modzie jest skracanie gct, ale to momentalnie prowadzi do puchnięcia łydek, bo do takiego agresywnego biegu potrzeba uruchomić dupę, która wtedy chroni łydkę i achillesa.
- fangss torpeda
- Dyskutant

- Życiówka na 10k: 43.22
- Życiówka w maratonie: brak
Tu widać to bardzo ładnie, jak ktoś chce sobie "wgrać" ten ruch do swojego systemu operacyjnego.
.https://youtu.be/woeq6W0xfpA?t=334
I to jest ładne bieganie, choć są tacy co przyrównóją ten styl biegania do bocianów, chcąc w ten sposób go zdeprecjonować.
Szczerze mówiąc długo się nad tym zastanawiałem, nad tą różnicą typie kontaktu stopy u Kiplimo, Kipchoge i Keyelchy, eksperymentowałem pod tym kątem i doszedłem do wniosku, że mam słaby wyrzut nogi do tego typu lądowania, a blokowały i dalej trochę blokują słabo wyćwiczone i ponapinane biodra. Przez ostatnie 0,5 roku trochę to poprawiłem i fajnie jest móc tak pobiegać, mieć to wyćwiczone, żeby móc tego użyć, móc w trakcie biegu dostosowywać ilość przetaczania stopy, raz więcej, raz mniej albo wcale.
.https://youtu.be/woeq6W0xfpA?t=334
I to jest ładne bieganie, choć są tacy co przyrównóją ten styl biegania do bocianów, chcąc w ten sposób go zdeprecjonować.
Szczerze mówiąc długo się nad tym zastanawiałem, nad tą różnicą typie kontaktu stopy u Kiplimo, Kipchoge i Keyelchy, eksperymentowałem pod tym kątem i doszedłem do wniosku, że mam słaby wyrzut nogi do tego typu lądowania, a blokowały i dalej trochę blokują słabo wyćwiczone i ponapinane biodra. Przez ostatnie 0,5 roku trochę to poprawiłem i fajnie jest móc tak pobiegać, mieć to wyćwiczone, żeby móc tego użyć, móc w trakcie biegu dostosowywać ilość przetaczania stopy, raz więcej, raz mniej albo wcale.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Ten bocian to jest całkiem dobre określenie, bo on się pojawia przy cofniętej dupie, shifcie, dropie i co tylko. Lądujesz wtedy na paluszkach, ale nie powoduje to krótkiego gct, bo cała reszta nie daje rady i zwyczajnie przydusza do gleby na dodatkowe dziesiątki milisekund. To dobrze widać w bieganiu sensualnego Darka. Geometria może być więc całkiem podobna do tego co widać u Kejelchy, ale nic poza tym.