Bieganie z obciążeniem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
BabciaRenia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Często słyszę w świecie biegowym o tym jak dobre są podbiegi, mam do nich ciężki dostęp a słyszałem, że bieżnia to nie to samo.
Zastanawiam się dlaczego nie słyszę w ogóle o bieganiu z obciążeniem, np z kamizelka obciążeniową. Na pierwszy rzut ucha brzmi to dobrze, ma ktoś z tym doświadczenie? Na pewno jest racjonalny powód dla którego nie jest to stosowane lecz go nie widzę na razie.
Przykład: 6x400m w kamizelce.
Co sądzicie?
New Balance but biegowy
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podbiegi są przereklamowane. Znaczy ja nie mam z nimi problemu (w stosunku do innych, co obserwuję na zawodach), ale ich też nie robię.
Wystarczy uskuteczniać bieganie po lesie.

Natomiast kamizelka to zły trop bo:
A) odciążasz niepotrzebnie stawy
B) na moje oko skróci to krok

Choć od 3 miesięcy biegam w kamizelce, ale to konieczność. Obciążenie jakieś 400g, w jedną stronę.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

BabciaRenia pisze: 20 kwie 2025, 12:26 Na pewno jest racjonalny powód dla którego nie jest to stosowane lecz go nie widzę na razie.
Na pierwszy tak, ale na drugi to zupełnie inne ćwiczenia. Prawie wszystko jest inne, grawitacja, wektory siły reakcji podłoża, czas kontaktu z podłożem, kąt natarcia, kąt odbicia, relacje pion poziom, obciążenia dla stawów, tętno, itd.
ODPOWIEDZ