Książka Danielsa
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45:09
Witam. Mam pewien problem bo nie wiem jak ugryźć ten kawałek treningu. Chodzi dokładnie o 9 tydzień druga sesja J maratonu gdzie nie rozumie zapisu 2x(16 km min p / 2 min Ma). Czy to błąd druku? Jak to powinno wyglądać ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: brak
16km biegu progowego i 2 min w tempie maratońskim??
tak bym to rozumiał, ale to wtedy robi się strasznie mocna jednostka...
(bo biegniesz 32 km na progu)
tak bym to rozumiał, ale to wtedy robi się strasznie mocna jednostka...
(bo biegniesz 32 km na progu)
- pawo
- Wodzirej
Nie wiem co autor miał na myśli ale może:
2 x ( 16 km) jedna minuta w tempie progowym, dwie minuty w tempie maratonu i tak w kółko do szesnastego kilometra. A przerwa miedzy dwoma odcinkami niewiadoma jaka.
edit: ale to też trening hardcorowy.
2 x ( 16 km) jedna minuta w tempie progowym, dwie minuty w tempie maratonu i tak w kółko do szesnastego kilometra. A przerwa miedzy dwoma odcinkami niewiadoma jaka.
edit: ale to też trening hardcorowy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Sprawdziłbym w mojej książce ale nie chciało ci się sprecyzować o którym planie piszesz.
Podobnie 9 tydzień do startu? czy 9 tydzień od rozpoczęcia?
A tak to tylko można zakładać że najprawdopodobniej tu powinna być kropka i zamiast 16 km ma być 1.6 km. A co to "2 min Ma" to nie mam pojęcia.
Które wydanie książki by się jeszcze przydała informacja.
Podobnie 9 tydzień do startu? czy 9 tydzień od rozpoczęcia?
A tak to tylko można zakładać że najprawdopodobniej tu powinna być kropka i zamiast 16 km ma być 1.6 km. A co to "2 min Ma" to nie mam pojęcia.
Które wydanie książki by się jeszcze przydała informacja.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://bieganie.org/
-
- Rozgrzewający Się
Jest to trening z tabeli 14.2 Ja mam 3 wydanie. 9 tydzień do startu druga sesja J. Wygląda to dokładnie tak w książce: 10 min BS + 15 min P + 5 min BS + 2x(16 km Min P / 2 min Ma) + 5 min P + 10 min BS. To jest strasznie duża jednostka 32 km ale nawet trzeba wziąsc pod uwagę to że w całym treningu zawsze Daniels opiera się o czas a nie o kilometraż. W tej samej tabeli trening 5 tydzień i 4 tydzień sesja 2 tam jest 4x 16 km więc jest to nie realne to jest 64 km na pewno jest to błąd. Zakładam że tam chodzi o 6 min P. "Ma" to jest marsz jest wspomniane na początku tabeli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- fangss
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:22
4x(16 km Min P / 2 min Ma) jako druga sesja treningowa w dniu, to łącznie 64km - to świadczy o tym, że lubił skurczybyk zajeżdżać swoich zawodników. Trzeba być koniem żeby tak trenować. Ciekawe czy sam osobiście zrobił kiedykolwiek taką sesję,? Ile taka sesja musiała trwać?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Oczywiste jest że chodzi o 16 minut biegu tak jak w innych treningach 6 czy 12. Minimalna przerwa P, maksymalna 2 minuty. Co znaczy P sprawdź w objaśnieniu treningu. Napisz o jaką książkę chodzi, jaki tytuł oryginału i które wydanie oryginału bo w 2 i trzecim "Daniels' Running Formula" są zupełnie inne tabele.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2025, 16:41 przez Andrzej_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Porównując z innymi treningami z tabelki, to wygląda na blad w druku i nie ma być 16km, tylko 16 min. Co te "Ma" znaczy to tez nie wiem.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
@Andrzej był trochę szybciej.
-
- Stary Wyga
Przyjrzałem się temu lepiej - to jest trening dla początkujących od 9. tygodnia do 2. do startu. Dwa specjalistyczne treningi w tygodniu, ten pierwszy ucięty niestety. Jak biegać w pozostałe dni trzeba wyczytać w treści gdzieś wyżej. "Ma" chyba nie może być tempem maratonu bo początkujący go nie zna
-
- Wyga
to "Ma" to przerwa w marszu.
-
- Rozgrzewający Się
Widzę że zrobił się straszny chaos. "Ma" oznacza marsz. "P" jest to prędkość progowa. Już wspominana była książka Bieganie metodą Danielsa wydanie 3 z tego co wiem to ostatnie. Rozumie że książka to święty grall. Mam to książkę od początku biegania czyli kupiłem ją w 2018 roku. W tym treningu jest wszystko jasne tylko myślałem że ktoś otworzy ta książke i zobaczy czy ma ten sam błąd. Nie ma możliwości w tym wypadku że będą tam km bo cały trening początkujący odbywa się na zasadzie czasu nie kilometrów. Tam na pewno powinno być 16 min a kontekst km jest błędnie wrzucony w wydawnictwie. Tak samo w tej samej tabeli czyli 14.2 trening 11-20 tydzień do startu jest błąd w przypadku PB czyli przebiezek bo też wdarł się km a przebiezki wg Danielsa to krótkie intensywne sprinty trwające około 20 sekund. O to zdjęcia wyjaśniające sytuację błędów i sytuację z MA o której już wspominałem bo to nie to było znakiem zapytania.
Temat do zamknięcia.
Temat do zamknięcia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Wyga
taka ciekawostka, w wersji amerykańskiej (4 wydanie) ten trening wygląda trochę inaczej. Ciekawe ile jeszcze baboli jest w tym polskim przekładzie.