chcę przebiec maraton bez wsytdu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Przepraszam za poufałość , ale operujesz na zmiennych, czy parametrach stałych?
New Balance but biegowy
barwinho358
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 02 sty 2025, 12:54 Przepraszam za poufałość , ale operujesz na zmiennych, czy parametrach stałych?
sory nie rozumiem trochę tych pojęć w kontekście biegania, mógłbyś wyjaśnić??
barwinho358
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dziadek_lesny pisze: 02 sty 2025, 00:03 Ukończenie maratonu to sukces.
Ukończenie od początku do końca z mniej więcej równym, wcześniej zaplanowanym tempem oczywiście.

Do tego trzeba jednak znać swoje możliwości.
IMHO taki minimalny czas treningu to 3 miesiące.

No i konieczny jest trener.
Oceni Twój poziom. Bo maraton to nie tylko szybkość (tę masz całkiem niezłą) ale przede wszystkim wytrzymałość. Tylko doświadczony trener oceni gdzie aktualnie masz granicę i będzie potrafił dopasować Ci plan treningowy.

Dystans maratonu jest bardzo popularny. Jest wiele planów w sieci. Różne są sprawdzone metody osiągnięcia tego celu.
Szkoda że od początku nie zacząłeś treningu wg. któregoś z planów. Robiłbyś longi od początku
Teraz to IMHO : TYLKO TRENER

Poniżej 4 godzin to moim zdaniem bez problemu z dobrym treningiem.
3:30? Skrajnie trudne choć teoretycznie realne.
Teoretycznie bez długich wybiegań musisz swój czas z VDOT (3:20) przemnożyć przez 1,5. To daje 5:00. Czaisz już dlaczego longi są tak ważne?
Dobra informacja. Najważniejsze są longi robione w ostatnich 3 miesiącach przed treningiem. To nie oznacza że te wcześniejsze sie nie liczą. Powiedzmy te wcześniejsze to 20% a 80% dają te z 3 miesięcy przed startem

Aha, bieganiem "w trupa" podniosłeś sobie V02max i w górę juz nie pójdzie. VDOT to nie to samo. U najlepszych zawodników tak. VDOT to coś jak sprawność jak porównasz ja do V02max. Może jeszcze wzrosnąć bo biegasz od niedawna i bez planu. Ale to będzie niewiele 3-5% (do maratonu) To daje Ci teoretyczny wynik 3:12-3:15 z VDOT. W perspektywie 1-2 lat pewnie dałbyś radę zrobić maraton poniżej 3 godzin.

dzięki za rozjaśniającą wiadomość, z trenera póki co nie mam zamiaru korzystać. Dbam o longi, bieganie w trupa to praktykowałem wsm od czerwca, sierpnia przeplatając to z gierkami w piłkę. W październiku wyniki wynosiły 10km w 44:19, najmocniejszy bieg jaki pamiętam to było 18km w tempie ok.4:30. Tylko 18 nie bez powodu bo więcej nie byłem w stanie zrobić. No cóż taki był mental i wiedza o bieganiu. Zaczęły się problemy mięśniowe i przez takie zmęczenie to były max 2-3 biegi na tyg. Listopad to był początek bazowych biegów. Teraz biegam po 4-5 razy w tyg. Większość baza, ale planuje wdrażać mocniejsze rzeczy, tempo maratońskie, progi itd. no i najlepsze jest to, że odkryłem że mogę biegać długo, w gorszym tempie, mogę biegać nastpnego dnia , mimo że zegarek pokazuje dwa dni regenracji :hahaha: :hahaha: :hahaha:. Ostatni long 24km w 5-39 i to w leśnym pofałdowanym terenie. Wiem że podobno trzeba 30 sieknąć ze dwa razy przed maratonem wiec do tego tez dążę
Ned78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dwie trzydziestki to za mało - będziesz umierał
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

barwinho358 pisze: 03 sty 2025, 12:45
pawo pisze: 02 sty 2025, 12:54 Przepraszam za poufałość , ale operujesz na zmiennych, czy parametrach stałych?
sory nie rozumiem trochę tych pojęć w kontekście biegania, mógłbyś wyjaśnić??
To było do dziadka leśnego.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

barwinho358 pisze: 03 sty 2025, 12:59 Wiem że podobno trzeba 30 sieknąć ze dwa razy przed maratonem wiec do tego tez dążę
Sieknij maraton przed maratonem, to będziesz wszystko wiedział kiedy i jak się czujesz. Mnie to zagrało i zapłacony maraton przebiegłem o 29 min szybciej. 30 tego nie powie, bo ściana najbardziej lubi pojawiać się później.

I ten jeden miejski maraton mi wystarczył w życiu. To jednak nie dla mnie (tłok, hałas, "iwent").
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
barwinho358
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 03 sty 2025, 14:15
barwinho358 pisze: 03 sty 2025, 12:59 Wiem że podobno trzeba 30 sieknąć ze dwa razy przed maratonem wiec do tego tez dążę
Sieknij maraton przed maratonem, to będziesz wszystko wiedział kiedy i jak się czujesz. Mnie to zagrało i zapłacony maraton przebiegłem o 29 min szybciej. 30 tego nie powie, bo ściana najbardziej lubi pojawiać się później.

I ten jeden miejski maraton mi wystarczył w życiu. To jednak nie dla mnie (tłok, hałas, "iwent").
a to ciekawe, bo do tej pory słyszałem z wielu źródeł, że te 30 wystarczy , słyszałem też wiele przypadków, że ludzie biegali po 25 km max w życiu i kończyli maraton sub4h. Też na początku myślałem że przebiegnę sobie maraton przed maratonem bo brzmi to sensownie, ale teraz postaram się wypośrodkować te wszystkie teorie i pobiec po prostu jak najwięcej bez dożynania się
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie siekaj maratonów przed maratonem:)))

Dwie trzydziestki starczą.

P.s. nic nie wyposrodkowuj i nie biegaj więcej niż te 30k. Ty masz wypracować formę a nie zajechać się przed startem. Zwłaszcza że na 3:30 w maratonie to ta trzydziestka zajmie ponad 2.5h jeśli w pierwszym zakresie polecisz całość.A ty, zdaje się lecisz na 3 jednostkach tygodniowo i to ma być debiut tak? Do rozważenia: 3 tygodnie przed startem w maratonie 30km (2km trucht kolejne 16km owb, 10km wb2, 2km schłodzenia). Pięć-sześć tygodni przed maratonem 28-30km, całość w pierwszym zakresie (owb). W ostatnich 3 tygodniach już bym nie biegał 30k, chociaż niektórym na 2 tygodnie przed "wchodzi". Mi nigdy nie wchodziła, dwa tygodnie to za mało.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli ktoś nie biega tylko te 42 km tygodniowo, to taki maratonik mu nie zaszkodzi. Po dniu przerwy znów można biegać.

Tylko te cyferki/wzory wtedy mogą nie wyjść...
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
ODPOWIEDZ