ORLEN Warsaw Marathon - pytania i odpowiedzi

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dlaczego Justyna Kowalczyk nie ma jeszcze nadanego numeru startowego (A. Małysz ma, H. Szost ma)???
Nie wpłaciła wpisowego?
PKO
kubol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ORLEN Warsaw Marathon pisze:Konieczne jest, aby uczestnicy znaleźli się w strefach startowych w wyznaczonym czasie. Zawodnicy są ustawiani w strefach startowych w odpowiedniej kolejności. Prosimy o terminowe przybycie, gdyż po godz. 9.00 nie będzie możliwości wejścia do stref startowych.
no nie zartujcie!
biegne dyszke z rocznym synem, jak bede mial stac 40 min w miejscu czekajac na start, to mi sie mlody zbuntuje.
jak bedziecie weryfikowac w ktorej strefie kto ma stanac? na podstawie deklaracji? kazdy z 10 tys uczestnikow zostanie przepytany czy wykonal treningi pod dany czas?
Klimer
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy w związku z organizacją maratonu, miasteczka biegaczy itd. parking przy stadionie narodowym i stacji warszawa stadion (ten wyłożony kruszywem), jest w sobotę wieczorem zamknięty i niedostępny dla samochodów?
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Coś się filmik z przejazdu trasy nie zgadza z mapą, albo mapa z filmem :)
Michal78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ORLEN Warsaw Marathon pisze:
malkrzysztof pisze:W regulaminie jest napisane, że o godz, 8-9 uczestnicy zbierają się w strefach startowych, rozumiem że jak przyjdę spóźniony na godz. 9:20 to i tak wejdę? strefy nie są zamykane?
Konieczne jest, aby uczestnicy znaleźli się w strefach startowych w wyznaczonym czasie. Zawodnicy są ustawiani w strefach startowych w odpowiedniej kolejności. Prosimy o terminowe przybycie, gdyż po godz. 9.00 nie będzie możliwości wejścia do stref startowych.
Nie jestem zbyt częstym bywalcem zawodów biegowych, ale to jest największe kuriozum z jakim się spotkałem podczas mojej "kariery". Przecież do zawodów, a przynajmniej do 10 km, trzeba się dobrze rozgrzać (trucht, przebieżki, itp.), tym bardziej, że na początku dyszki jest spory podbieg. Nie sądzę, aby było to możliwe w zamkniętej strefie, w której będziemy mieli do dyspozycji może 1 m kwadratowy, a zakończenie rozgrzewki ponad 40' przed startem znacznie zmniejsza jej skuteczność.
Rozumiem, że potrzeby fizjologiczne należy "załatwić" odpowiednio wcześniej, chyba że toalety również będą zamknięte w strefie startowej. Ciekawi mnie, czy czołowi zawodnicy oraz tzw. VIP'y również będą musieli się zastosować do tego nakazu?

Jeżeli tak będzie w rzeczywistości, to będzie to jeszcze większa parodia, niż "losowanie" mesia i czapeczka znikająca z pakietu startowego (i nie jest to tylko moje zdanie). Mam jednak nadzieję, że będzie można wejść do swojej strefy również po 9:00 (Już widzę oczami wyobraźni wolontariuszy i ochroniarzy uganiających się za tymi wszystkimi "spóźnialskimi").

PS. Żeby nie było tak bardzo czarno, to jestem gorącym zwolennikiem tego typu imprez i życzę organizatorom i sobie, aby te zawody na dłużej zagościły na biegowej mapie Polski. Ponadto widzę, że całe to przedsięwzięcie organizowane jest z wielkim i niespotykanym w Polsce rozmachem, choć jest kilka niedociągnięć.
Piotr Łobodziński
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja o 9 będę zaczynał rozgrzewkę i na pewno nie w strefie:(
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dopiero teraz zauważyłem, że do stref macie wejść do 9:00 a start jest o 9:40 ? :hahaha:
Nie, no chyba się ktoś pomylił.
Awatar użytkownika
illus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:38:31
Życiówka w maratonie: 03:16:35

Nieprzeczytany post

Oooo.. dopiero teraz się dowiedziałem, że jest jakaś bariera czasowa na wejście do strefy?!!. Wcześniej nawet nie przyszło mi na myśl by to sprawdzać. Biorąc pod uwagę ilość uczestników -wejście na ostatnią chwilę tzn o 9:00 będzie pewnie graniczyć z cudem, więc trzeba będzie wejść w okolicach 8:50. W przypadku maratonu to 40 min bezsensownego stania w miejscu. A tym co biegną dychę to faktycznie szczerze, jeszcze bardziej współczuję, bo zapowiada się pewnie około 50 minutowe czekanie.
Każdy chyba ma kilka ciekawszych pomysłów na zagospodarowanie tego czasu w inny sposób, niż tłoczenie się w wyznaczonym miejscu.
Nie wiem czy nie jest za późno ale organizatorzy powinni mocno się zastanowić i pomyśleć nad wprowadzeniem jakichś zmian.

Inaczej trzeba będzie rozważyć zabranie jakiejś ciekawej książki, a może nawet jakieś grupowe czytanie? :hahaha:
Maszeruj albo Giń!
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zakładam, że strefa startowa to po prostu duży teren gdzie 10 tys ludzi może sobie spokojnie robić rozgrzewkę.
Awatar użytkownika
illus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:38:31
Życiówka w maratonie: 03:16:35

Nieprzeczytany post

niestety mapka na stronie Orlenu mówi co innego.

trasy i mapy > strefa startowa:
http://www.orlenmarathon.pl/program#!/-1/

tak więc nie wiem czy 10tyś osób zrobi tam w komfortowych warunkach rozgrzewkę.
Trzeba będzie cierpliwie poczekać na informacje od organizatorów.
Maszeruj albo Giń!
Obrazek
Ezri
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:19
Życiówka w maratonie: 04:04:57

Nieprzeczytany post

kubol pisze:
ORLEN Warsaw Marathon pisze:Konieczne jest, aby uczestnicy znaleźli się w strefach startowych w wyznaczonym czasie. Zawodnicy są ustawiani w strefach startowych w odpowiedniej kolejności. Prosimy o terminowe przybycie, gdyż po godz. 9.00 nie będzie możliwości wejścia do stref startowych.
no nie zartujcie!
biegne dyszke z rocznym synem, jak bede mial stac 40 min w miejscu czekajac na start, to mi sie mlody zbuntuje.
jak bedziecie weryfikowac w ktorej strefie kto ma stanac? na podstawie deklaracji? kazdy z 10 tys uczestnikow zostanie przepytany czy wykonal treningi pod dany czas?
Jaja sobie robicie? 40 minut sterczec na starcie, a gdzie rozgrzewka?
Pomysł jest tak idiotyczny, że ciężko mi sobie wyobrazic, żeby ludzie się do niego dostosowali...
Obrazek
Awatar użytkownika
robSSon
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:Coś się filmik z przejazdu trasy nie zgadza z mapą, albo mapa z filmem :)
A gdzie można zobaczyć filmik? szukałem na stronie OWM ale nie znalazłem
Awatar użytkownika
robSSon
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A jak wygląda maratońskie EXPO. Jest już czynne? Był ktoś? Jakie firmy się wystawiają? Na mapce widać tylko logo ASICS i TIMEX
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

trasa:
http://www.youtube.com/watch?v=h41VfSm34Rw
poszli trochę na łatwiznę - niektóre kawałki można by ponagrywać od tyłu i posklejać. końcówka w ogóle bez sensu.

expo od soboty
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Piotr_Z
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

szukam kogoś do partyjki szachów w strefie startowej :hahaha:
5 km 00:22:32 (Grand Prix Pionek 13.10.2013), półmaraton 01:58:57 (8 Półmaraton Warszawski 2013) maraton 04:13:37 (35 MARATON WARSZAWSKI 2013)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ