Zagubiony Heniu

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bleez pisze:Co z tego, że wiemy, jaka osoba znajduje się pod danym nickiem? Ja też znam kilka osób z tego forum osobiście i bez problemu mógłbym napisać, kto jest kto, ale czy to mnie upoważnia do tego, aby ujawniać ich dane osobowe?? Nie sądzę! To, że wiemy nie oznacza, że możemy to ujawniać. Takie jest moje zdanie.
ale tu jest inna sytuacja, napisze o Tobie, że jesteś super gość, a po chwili założe nowe konto i napisze, że jesteś dupa wołowa a Ty sie połapiesz, że to ja i wtedy możesz napisać, że konto A=konto B
New Balance but biegowy
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Gasper ja Cię dokładnie rozumie. Ale! Biegamie.pl to nie koło gospodyń wiejskich gdzie jedna baba drugiej babie może powiedzieć, że jest głupia. To jest spółka prawa handlowego, tu obowiązują pewne zasady, tu nie ma samowoli!
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bleez pisze:Gasper ja Cię dokładnie rozumie. Ale! Biegamie.pl to nie koło gospodyń wiejskich gdzie jedna baba drugiej babie może powiedzieć, że jest głupia. To jest spółka prawa handlowego, tu obowiązują pewne zasady, tu nie ma samowoli!
a Przemysław Walewski to nie jakiś tam anonim, tylko dyrektor poważnej imprezy biegowej, właściciel konkurencyjnego portalu i wreszcie redaktor światowego pisma RW i jego działania powinny być przejrzyste, a wszelkie ciemne sprawki demaskowane - nie może klepać Henia po ramieniu w jednym poście a w następnym go poniżać ! dla mnie EOT
moreczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

gasper, data rejestracji adamosa na forum to 19 maja, więc nie tak znowu dawno temu, chociaż to nie ma nic do rzeczy. Większość z przytoczonych argumentów to tylko poszlaki, bo czy jeśli ja sobie wpiszę w profilu stronę Radia Maryja to będę ojcem Rydzykiem? Niemniej nie wziąłem pod uwagę możliwości korespondencji z tego konta z adminem wcześniej. Tak czy siak admin na forum rozpowszechnił dane osobowe bez zgody, chyba że otrzymał ją w korespondencji prywatnej. Jak słusznie zauważył bleez to, że coś wiemy często nie upoważnia nas do rozpowszechniania tego (niestety takie czasy i prawo).
W drugiej kwestii to sęk w tym, że admin nie napisał, że konto A = konto B (chyba, że coś przeoczyłem) tylko, że adamos to Przemek Walewski.
Co do ostatniego argumentu to każdy ma prawo do prywatności. Równie dobrze może być na forum jakiś dyrektor, prezes, polityk czy nawet sam papież. Czy admin ich też powinien „ujawnić”? Uważam, że na forum każdy ma prawo być anonimem i co gorsza prawo kraju w którym mieszkamy mu to gwarantuje.
Od orzekania winy i kary są w tym kraju sądy, a nie admin. On zgodnie z regulaminem mógł usunąć post jeśli uważał, że jego treść kogoś obraża. Wybrał jednak drogę bezprawia niezgodną z regulaminem (który prawdopodobnie sam tworzył) i prawem o ochronie danych osobowych. Podsumowując, uważam, że post adamosa był niesmaczny (czy obiektywnie obraźliwy to już nie jestem taki pewny po kilkukrotnym przeczytaniu), ale zachowanie admina niewspółmierne do winy i bezprawne.
PS broń Boże nie traktujcie serio moich wypocin, bo, jak już wcześniej pisałem, nie za dobrze orientuję się w kwestiach prawnych.
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak już się tak ładnie wkręciliście, to mam taki hipotetyczny casusik

/mail wysłany z konta o nazwie usera: Przemysław_Walewski
to ja napisałem (tu cytat z adamusa)i bardzo mi gópio z tego powodu, przepraszam was wszystkich, a najbardziej Szosta Henryka
-----------------
niżej
/mail wysłany z konta o nazwie usera:Adam Klein
potwierdzam, na podstawie dostępnych mi danych, że powyższe to prawda, jeno co do przeprosin mam wątpliwość
Legal?
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:co masz na myśli jumper?

zdrówko
To, że moralnie Adam słusznie zrobił ujawniając kto kryje się za tym nickiem. Chamstwo należy piętnować i tempić. Jak się okazuje dla prawników to nie problem. Zawsze się coś znajdzie aby konkretne zło zrelatywizować. A to ustawa o danych osobowych, a to jakis paragraf czego przykładem jest dyskusja w tym wątku. No przecież normale, że jeżeli dyskusja udowodni, że Admin łamał czy naginał prawo ujawniając personalia "dyrektora" może się on czuć usprawiedliwiony i to nie tylko w swoich oczach. W tym wypadku ustawy (wykorzystywane przez prawników) działają relatywizująco. Osobiście uważam, że niektóre ustawy (w tym wspomniana wyżej) nie do końca są dobre gdyż zwalniają ludzi od odpowiedzialności za swoje czyny czy słowa. Można ukryć się za nickiem i obrażać innych. Nawet gdyby Adam chciał wprowadzić zasadę przy logowaniu podawania imienia i nazwiska to nie może...bo ustawa. Anonimowość zawsze będzie sprzyjać przestępczości!
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jumper, zwróć uwagę, że wg słownika pwn:

relatywizacja «traktowanie czegoś, np. jakichś ocen, opinii lub wartości, jako rzeczy względnej, zależnej od innej»

ty jesteś katolik, odnosisz do moralności,
bleez jest prawnik, to odnosi do prawa.

relatywizujecie obaj.
choć nie ukrywam, że i mnie bliżej do nauk Chrystusa, niż do kodeksu karnego/czy tam cywilnego, cokolwiek/

no i nie jestem pewien, czy chamstwo to już "zło konkretne", które tępić trzeba, czy cecha ludzka, którą jeśli można nabyć, to i oduczyć da się.

no i jeszcze

kto pierwszy rzuci kamieniem...
na okazję dzisiejszą...
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie widziałem tej dyskusji a tyle się dzieje.

Adamos to albo Walewski albo ktoś kto w sposób bardzo planowy postanowił podłożyć mu świnię pisząc pierwszego posta jako Restarter i przewidując, że kilka godzin potem będę Walewskim przez telefon rozmawiał.

Ta dyskusja trochę przypomina mi niektóre przypadki z prawa amerykańskiego - mają bezdyskusyjnego mordercę ale nie mogą go posadzić, bo sposób w jaki zdobyli dowody jest wg ich prawa niezgodny z prawem więc gość wychodzi na wolność.

Wg mnie absurd.

Zastanówmy się po co jest prawo i czy niczego nad prawem nie ma?
Wg mnie jest sumienie, moralność.
Ja postąpiłem zgodnie ze swoim sumieniem.
Gdybym miał cień wątpliwości, że skrzywdzę niewinnego człowieka nic bym nie pisał.

Każdy ma pewnie inny odbiór tej sytuacji - mnie nie interesuje aspekt prawny a moralny. I jeśli by oceniając moje zachowanie z punktu widzenia moralności większość osób na tym forum uznała, że zrobiłem źle - to bym się zmartwił. Jeśli to tylko prawo - to się nie martwię. Niech ktoś zrobi ankietę.
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze: bleez jest prawnik, to odnosi do prawa.
Bleez nie jest prawnikiem!!! :hej:
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jumper pisze: Nawet gdyby Adam chciał wprowadzić zasadę przy logowaniu podawania imienia i nazwiska to nie może...bo ustawa.
Może!!!
jumper pisze:Osobiście uważam, że niektóre ustawy (w tym wspomniana wyżej) nie do końca są dobre gdyż zwalniają ludzi od odpowiedzialności za swoje czyny czy słowa.
Dobrze, że to są tylko twoje osobiste uwagi. Bo ja się z tym nie zgodzę!
zen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To dobrze że dyskusja zmieniła charakter i pokazuje drugie oblicze tej sprawy. Według mnie jest jeszcze trzecia.

Jest oczywiste, że Adamos chcąc zwrócić uwagę na nielojalność Henia i wylać swoje żale do niego na forum przekroczył granice, których przekroczyć nie powinien. Ale to można wytłumaczyć wielką frustracją, jaka ogarnęła człowieka ciężko pracującego parę miesięcy nad projektem i odnoszącego porażkę, który w swojej małości szukał odwetu.

Jednak mnie martwi bardziej szukanie usprawiedliwień dla działania typu:
(cytaty tylko z tego wątku)

„Nigdy więcej takich Przemysławów Walewskich w naszym środiowisku!!!!”- Klein

„Przemku - możesz już do mnie nie dzwonić z żadnymi ciekawymi propozycjami.” - Klein

„Jak tak można z ludzi głupków robić, powinni go za to wywalić z Runnersworld Polska”- Tomek

„Karierowicz to mało powiedziane” –gasper

„Według mnie tak ta sytuacja nie powinna być pozostawiona. Jako środowisko biegowe powinniśmy przedsięwziąć jakieś kroki w stosunku do wyżej opisanego megalomana. Powinien być skończony w środowisku.” -soprano99

„Chciałbym, aby w bieganiu panowały inne standardy.
Skompromitowany człowiek powinien zostać wyeliminowany.” - Klein

Koledzy! Należy mieć umiar w wyrzucaniu jadu, na ludzi którzy popełniają błędy!
Jeszcze chwila i jakiś „biegacz” wypełni czynem Wasze intencje i np. pobije Adamosa.
Forum czytają różne „charaktery”, a Redaktor Naczelny przecież dobrze wie, że są ich tysiące.

A on tylko:
„Ja postąpiłem zgodnie ze swoim sumieniem.
Gdybym miał cień wątpliwości, że skrzywdzę niewinnego człowieka nic bym nie pisał.”

To mnie naprawdę martwi…
złośliwa wiedźma
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

mdli mnie jak czytam posty zen-o podobnych!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

zen pisze:Adamos chcąc zwrócić uwagę na nielojalność Henia
Kapitanie (czy majorze ?) Zen !! :) Jaką nielojalność ? O czym Ty mówisz?
Względem mBanku rozumiem bo nie Przemysława? Czy w tekście pada jakieś złe słowo pod adresem banku ? To Dyrektor dał ciała.

Wyciągnąłeś z dyskusji fragmenty naszych wypowiedzi które pokazują się na 9 stronach. I to wygląda oczywiście jak jakaś nienawistna nagonka.

A ja poprostu chciałbym skończyć z przymykaniem oczu na łamanie podstawowych zasad.
W Polityce niestety dzieje się inaczej - mnóstwo tam takich cyrkowców-błaznów jak naprzykład Ryszard Czarnecki który jest nadal przez media zapraszany, cytowany. To "resetuje" jego winy w pamięci społeczeństwa i wydaje się, że gość jest czysty. A wg mnie na to trzeba lat dobrej pracy żeby pokazać, że jest się człowiekiem wartościowym.

Niestety w erze BigBrotherów i ogólnego chłamu standardy się bardzo obniżyły i gwiazdą może zostać ktoś kto zrobi czyn obiektywnie naganny.
Ale ja nie chce tego przenosić do biegania, do sportu i udawać, że Walewski to fajny chłop.
zen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oj, Ty rzeczywiście masz kłopoty z procesorem i lubisz personalne wycieczki (z kapitanem przesadziłeś :) )

Więc uszczegóławiam:

- nielojalność względem Sponsora, który daje kasę na nich dwóch;

- w tej chwili jest nieważne, kto dał większe „ciało”;

- nie miałem żadnych złych intencji zaznaczając teksty z dyskusji;

- to nie „wygląda jak jakaś nienawistna nagonka” tylko jest nienawistną nagonką, obojętne czy na jednej czy dziewięciu stronach;

- to nie prawda, że jakiś post na tym forum „w erze BigBrotherów pomoże zostać gwiazdą komuś, kto zrobi czyn obiektywnie naganny” więc nie może uzasadniać Twoich praktyk.

- i daj spokój z tym Czarneckim.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

zen pisze:Oj, Ty rzeczywiście masz kłopoty z procesorem i lubisz personalne wycieczki (z kapitanem przesadziłeś :) )
Czasami lubię trochę pożartować. :)
I nie chodzi o personalne wycieczki ale o fikcyjność "tajemnicy danych osobowych" jeśli już jesteśmy w necie.

A Walewski nie miał nic wspólnego ze sponsorowaniem H. Szosta i grupy zawodników przez mBank więc Twoja uwaga jest wg mnie bez sensu.
ODPOWIEDZ