V Bieg "MANIACKA DZIESIĄTKA" - 14 marca 2009 !!!

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czyli norma - protest powinni napisac wszyscy zawodnicy, bez wzgledu na płeć, którzy nie chca sie rozbijac po ulicach.
PKO
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie ukrywam, że znam się na bieganiu mniej /tak ze strony teoretycznej jak i praktycznej;amatorskiej jak i wyczynowej/

wątku dopingu nie pominąłem:
russian, white russian pisze: doping to jedna sprawa - i tutaj ameryki nie odkryję. nie wiem jaki jest koszt pobrania 1 - 3 próbek krwi i przebadania, ale już wpisanie do regulaminu, że kontrola MOŻE się odbyć, albo faktycznie pobranie paru próbek, nawet 'na przyszłość', na pewno jakoś wpływa na atrakcyjność biegu dla koksiarzy.
ale być może nie wyraziłem się wystarczająco dosadnie
doping jest najgorszym złem sportu wyczynowego i trzeba bezwzględnie z nim walczyć
tylko że to niestety kosztuje, i to sporo

mój związek ze wschodem to pradziadkowie ze Lwowa, ale wydaje mi się, że to nie wpływa na moje zdanie:)

nikt tu chyba nie ma wątpliwości, że w pzla potrzeba zmian;
jeśli na podstawowym poziomie / debata publiczna, jaką bądź co bądź tu uprawiamy /
wszyscy zgodnie odrzucą elementarną przyzwoitość /a postulat równego traktowania ludzi, niezależnie od pochodzenia jest dość elementarny/ w imię wyższych celów to w naszym kraju za chwilę znowu wylądujemy w bagnie układów /bo dlaczego miałby wygrać lepszy kandydat, kiedy może wygrać 'swój'?/

zdaję sobie sprawę, że nagrody dla należących do krajowego związku la są jakimś narzędziem promowania biegów. ale co innego wprowadzać coś takiego w niemczech czy w stanach, gdzie są zupełnie inne standardy, przejrzystość organiacyjna itd, a co innego w polsce

mnie osobiście strasznie to irytuje, ale to już kwestia światopoglądu, więc luzuję

pozdro!
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No rozumiem, kwestia podejścia. Ja znam sprawę i od środka, i od zewnątrz, uważam, że to by była korzystna inicjatywa, a w sporcie nie ma równości - w sensie tego, że kibice po prostu zawsze będą woleć "swoich", swoim się kibicuje w końcu, to naturalne.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:No rozumiem, kwestia podejścia. Ja znam sprawę i od środka, i od zewnątrz, uważam, że to by była korzystna inicjatywa, a w sporcie nie ma równości - w sensie tego, że kibice po prostu zawsze będą woleć "swoich", swoim się kibicuje w końcu, to naturalne.
niech badają ale nie uzależniają nagród od paszportu ! zaraz będziemy mieć lawine ślubów polsko-ukraińskich itp :)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

To nie chodzi o uzależnianie od paszportu, po prostu powinna być klasyfikacja open, z nagrodami np. 300-200-100zł oraz klasyfikacja "najlepsi Polacy", z nagrodami np. 1000-700-500. To rozwiąże sprawę.

Ze ślubami sprawa nie jest tak łatwa, bo na obywatelstwo czeka się pięć lat. Zresztą na biegaczy z Ukrainy wystarczy kontrola antydopingowa i to powinien być standard na biegach, które mają nieco większe ambicje. Nie wiem jak teraz, ale np. maraton i półmaraton warszawski nie miał takich badan, co jest śmieszne. Badania ma za to Poznań i biegacze zza wschodniej granicy pojawiają się tam rzadko i nie odgrywają żadnej roli, mimo że rok temu np. w półmaratonie były bardzo wysokie jak na Polskę nagrody. Na inne biegi przyjeżdżają wagony Ukraińców. Polscy trenerzy śmieją się, że ich autokary świecą w ciemnościach od koksów. I to jest dopiero niesprawiedliwość - nie dość, że polscy biegacze i tak maja pod górkę, to jeszcze muszą rywalizować na nierównych warunkach.

Dziwię się, że to nie wywołuje waszego protestu.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nagor pisze: Na inne biegi przyjeżdżają wagony Ukraińców. Polscy trenerzy śmieją się, że ich autokary świecą w ciemnościach od koksów. I to jest dopiero niesprawiedliwość - nie dość, że polscy biegacze i tak maja pod górkę, to jeszcze muszą rywalizować na nierównych warunkach.
złapali kogos na dopingu czy tylko tak mówią? o naszych tak samo mówili na zachodzie i też często mieli racje... zresztą ukraincy jeżdżą też na zachód na inne biegi i nie słyszałem aby kogoś złapano na dopingu
nie mówiąc już o mistrzostwach w przełajach, gdzie też startują i są kontrolowani
najlepiej winę za własną słabość zrzucić na obcokrajowców ;)
Wojtek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Scena z ubiegłego roku: przed półmaratonem w Sochaczewie przy dwóch Ukrainkach chłopaki "przypadkiem" głośno rozmawiają że zwycięzcy będą badani na doping. Żadna z nich nie łapie się na podium i kasę. Wygrywa mierna biegaczka z Milanówka.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Gasper - proszę, sprawdź nazwiska tych Ukraińców, którzy zwyciężają w polskich biegach i poszukaj:

1. czy startują na jakichś imprezach międzynarodowych
2. czy startują w biegach, gdzie są prowadzone badania antydopingowe, nieważne, czy w Polsce, czy za granicą

Ja znam odpowiedzi na te pytania. Co do złapania, to oczywiście, że tych, wobec których są podejrzenia, nie złapali - przecież oni nie startują tam, gdzie mogą ich złapać :)
Darek Pawelec
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

[quote="Nagor"]To nie chodzi o uzależnianie od paszportu, po prostu powinna być klasyfikacja open, z nagrodami np. 300-200-100zł oraz klasyfikacja "najlepsi Polacy", z nagrodami np. 1000-700-500. To rozwiąże sprawę.

(...) Zresztą na biegaczy z Ukrainy wystarczy kontrola antydopingowa i to powinien być standard na biegach, które mają nieco większe ambicje. Nie wiem jak teraz, ale np. maraton i półmaraton warszawski nie miał takich badan, co jest śmieszne. Badania ma za to Poznań i biegacze zza wschodniej granicy pojawiają się tam rzadko i nie odgrywają żadnej roli, mimo że rok temu np. w półmaratonie były bardzo wysokie jak na Polskę nagrody.(...)

Na imprezach typu półmaraton czy maraton to organizator zaprasza zawodowych biegaczy i to on kreuje "Elitę" biegu więc czy kontrola dopingowa jest czy jej nie ma, nie wpłynie to na start zawodników z Ukrainy.
Nagrody dla Polaków? Może jest to jakieś rozwiązanie ale z podanymi przez Ciebie proporcjami to bym się nie zgodził.
Rozwiązaniem może być zapraszanie czołówki na "szanujące się biegi" przez organizatorów i płacenie im przedstartowego kosztem zmniejszenia nagród za miejsca lub nawet ich brakiem (ale z tego rozwiązania chyba też byś nie był zadowolony)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

W biegach, o których mówię, nie ma zapraszania czołówki. Po prostu podjeżdża autobus z Ukrainy, goście wysypują się na start i tyle. Tak wygladają wszystkie biegi na wschodzie, a z innych np. 10km w Kole rok temu, półmaraton w Łowiczu, 10km w Goleniowie czy ostatnio 10km w Radomiu.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do Goleniowa na szczęście jeszcze przyjeżdża L.Zblewski. Możnaby tak trochę bez kosztów namówić redakcje wydające przewodniki startów biegowych (przypuszczam, że z nich korzystają obcokrajowcy), żeby umieszczali przy danym biegu w nawiasie "możliwa kontrola antydopingowa". To trochę tak jak z radarami. Połowa z nich nie działa, mimo to i tak zwalniamy.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

my tu gadu gadu a dzisiaj :

Tuesday, 17 March 2009
Doping Rule Violations

The IAAF has recently been informed of the following Anti-Doping Rule Violations:
...
Svetlana NECHAYEVA (RUS) - 2 years ineligibility /// maratonka
...
Andriy Yurin (UKR) - 1 year ineligibility /// chodziarz

(za iaaf.org)

hmmm...
dobrze, że nie przyjechali na mistrzostwa polski w przełajach...
z dwojga złego, to już bym chyba wolał zostać zdyskwalifikowany na dwa lata, niż wygrać dywan...
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o Rosjan, to jak do nich wpada niezależna komisja, to jest pogrom, jak przed Igrzyskami, gdzie zawieszono 5 czy 6 najlepszych zawodniczek świata, a ostatnio to samo w biatlonie. Tam jest taka wschodnia mentalność, że na czysto nie można trenować i startować. Gdyby zaś przebadać tych wszystkich zawodników startujących na ulicy, to jestem pewien, że pogrom byłby jeszcze większy.

Do nas Rosjan przyjeżdża jednak mało, oni zarabiają głównie na mniejszych biegach w USA - i właśnie w USA też od dawna są głosy o to, żeby ich mocno przetrzepać badaniami. Pamiętam, że czytałem nawet jakieś postanowienie organizatorów biegów w tej sprawie.

Najgorsze jest jednak to, że wpadki Rosjan, Ukraińców, Rumunów, Bułgarów działają również na naszą niekorzyść. Na Zachodzie każdy ze Wschodu jest podejrzany, czy to Polak czy Słowak. Wyniki biegaczy z tej części Europy są olewane przez media i kibiców, bo zakładają oni z góry, że to wszystko jest na koksie.
ksiegowy
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przyznam się ,że jestem kompletnym laikiem w tych sprawach,ale dla poparcia teorii Nagora daję to:
http://www.powitaniewiosny.pl/news/Wyni ... 202009.pdf

Trzy pierwsze miejsca (no coments)
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Starodubcew i Fiskowicz to znane persony w biegowym świadku , "obciągają" większość biegów jeżdżąc po Polsce , potem pojawiają się Kenijczycy i jest to samo ,Kenijczycy liga 5 dodam , wtedy Keniole obstawiają prestiżowe imprezy a Ukraińcy małe , kameralne biegi u Sołtysa za tysiaka
Tomek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ