9 Maraton Poznański

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A co z liczebnością? Poznań przebił ostatecznie Warszawę?
PKO
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mathew Kosgei i Arleta Merloch zostali zwycięzcami 9. Poznań Maraton. Kenijczyk, który wynikiem 2:13.45 ustanowił rekord trasy, wyprzedził rodaków - Julio Kilima i Johna Mutaiego.

Czwarty był Marcin Fehlau z Poznania. Wystartowała rekordowa liczba osób - 2962. Robert Korzeniowski był 47.

Kosgei jest pierwszym zawodnikiem w historii poznańskiego maratonu, który złamał barierę 2:15. Poprzedni rekord trasy wynosił 2:15.38 i był ustanowiony przez Waldemara Glinkę w 2001 roku. Za to osiągnięcie Kenijczyk otrzymał główną nagrodę - samochód osobowy marki chevrolet aveo oraz 20 tysięcy złotych.

Również wśród wszystkich osób, które pokonały 42 km 195 m został rozlosowany chevrolet.

Kenijczycy przyjechali do Poznania mocną ekipą. "Pierwsza grupa poszła dla mnie za szybko i zostałem sam. Praktycznie walczyłem sam ze sobą. W porównaniu do ubiegłego roku poprawiłem swój wynik o minutę i jestem naprawdę zadowolony. Szkoda, że to starczyło tylko na czwarte miejsce" - mówił nieco zasmucony Fehlau.

Arleta Meloch w poznańskim maratonie triumfowała po raz drugi. "Troszkę się zmęczyłam, ale jestem szczęśliwa, bo pobiłam rekord życiowy. Pogoda była dla mnie dziś wymarzona, biegło mi się super" - przyznała.

Na 47. pozycji z czasem 2:51.29 uplasował się czterokrotny mistrz olimpijski w chodzie Robert Korzeniowski, dla którego był to pierwszy oficjalny występ w maratonie. Metę minął z poznaniakiem Przemysławem Walewskim, który był jego osobistym "zającem".

"Po raz pierwszy od czterech lat przebiegłem dłuższy dystans niż 26 kilometrów - zdradził Korzeniowski. - To było dla mnie naprawdę trudne wyzywanie, do którego nie byłem specjalnie przygotowany. To co zrobiłem, to dzięki dzikiej wydolności, która mi pozostała po zakończeniu kariery. No i duża zasługa Przemka, który informował mnie o każdym zakręcie, górce, podbiegu. Był jak pilot rajdowy".

Trasę pokonała 80-osobowa Drużyna Szpiku, zrzeszająca wielu sportowców, artystów, przedstawicieli różnych zawodów. Jej kapitanem był wiceprezydent Poznania Maciej Frankiewicz. Poprzez udział w maratonie osoby te promowały ideę dawstwa szpiku. Startowali również rolkarze i wózkarze, ale tym razem na trasie półmaratonu (21,097 km).

Dyrektor imprezy Janusz Rajewski nie ukrywał satysfakcji z poziomu sportowego. Cieszył się szczególnie, że została złamana bariera 2:15 i to przez trzech zawodników.

Odbyło się także wiele biegów towarzyszących. Na trasie maratonu swe mistrzostwa mieli lekarze i studenci, a na dystansach od 1 do 10 km m m.in. policjanci, strażacy, dzieci i młodzież.

Wyniki 9. Poznań Maraton:

mężczyźni:
1. Mathew Kosgei (Kenia) 2:13.45
2. Julio Kilimo (Kenia) 2:14.02
3. John Mutai (Kenia) 2:14.18
4. Marcin Fehlau (Poznań) 2:17.13
5. Paul Tangus (Kenia) 2:17.46
6. Adam Dobrzyński (Gdynia) 2:18.24

kobiety:
1. Arleta Meloch (Olimpia Grudziądz) 2:38.22
2. Ewa Brych-Pająk (Budowlani Częstochowa) 2:39.05
3. Agnieszka Janasiak (San Kościan) 2:40.07
4. Wioletta Uryga (Kluczbork) 2:41.33
5. Maria Maj-Rokosz (Wejherowo) 2:46.08
6. Tatiana Załjalawa (Białoruś) 2:48.51

inwalidzi na wózkach (półmaraton):
1. Arkadiusz Skrzypiński (Szczecin) 36.05
2. Zbigniew Wandachowicz (Szczecin) 36.06
3. Robert Nowicki (Kłodzko) 42.16

rolkarze (półmaraton):
1. Diego Calad (Kolumbia) 32.51
2. Witold Mazur (Duszniki Zdrój) 35.21
3. Paweł Milewski (Słmoczyn) 35.24
Tomek
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ukończyło 2608 zawodniczek i zawodników

http://www.marathon.poznan.pl/images/st ... wyniki.xls

wstępne wyniki
Tomek
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Czyli jednak Warszawie udało się w tym roku wyjść na prowadzenie: 2640 osób ukończyło, w Poznaniu 2608, czyli o włos (Tomek, trzeba było jakieś kuzynostwo przepędzić przez trasę!). Różnica jest minimalna, ale tym razem to Warszawa może posługiwać się prestiżowym mianem "największy polski maraton". W sumie było to do przewidzenia - w ostatnich latach Warszawa miała bardzo duże przyrosty uczestników.

Poznań wykonał za to skok, jeśli chodzi o poziom. Ja tylko bardzo żałuję, że nie było tam żadnego mocnego Polaka, mnie okropnie bije w oczy jak w każdym kolejnym biegu w czołówce są sami Kenijczycy i Ukraińcyv (a organizatorzy się tym jeszcze szczycą). Za to nadrobiły to panie, szkoda jednak, że jest to bieganie na tak niskim poziomie. W Warszawie zwycięzcy byli mocniejsi, ale ogólny poziom - porównywalny. W tym roku oba maratony miały szczęście do ślicznej pogody.

Kosgei obłowił się w Poznaniu jak chyba jeszcze nikt w Polsce: poprawił życiówkę o ponad 3 minuty i wyjechał Chevroletem Aveo z 20 tysiącami w kieszeni. Mam nadzieję, że i Warszawa się w końcu postara o samochód! Nie wiem, czy nie zauważyłem: kto wylosował drugie Aveo?

We Włoszech Draczyński 2:12 na nieregulaminowej trasie, Kaczmarek 2:15 (bardzo słabo w porównaniu do jego poziomu z 10km).
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

poseł Mężydło 3:06 , w kat M50

no tak licznej familii to ja Marcin nie mam :ble: palma pierszeństwa należy się Warszawie bez 2 zdań , chlip...

na 20 km na 10 pierwszych 9 to Kenijczycy + Jan Białk pacemaker :chlip: , fakt co bieg to koledzy z płaskowyżu dominują co można tłumaczyć w dwujnasób, albo są tak mocni, że nikt z naszych im nie daje rady a nasi tak żle nie biegają albo to nasi cieniują , raczej jednak niestety to drugie, jak się patrzy na wyniki Skarżyńskiego np. to widać poważny regres.
na plus jest ruch amatorski w bieganiu

Nagór , bierz się zatem za maraton, talent, zdrowie, wiedzę masz...
Tomek
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ja na razie nie wytrzymuję 5km w przyzwoitym tempie ; ) Ale biorę się za trening, bo trzeba ruszać na odsiecz polskim biegom :hej: A chwaliłem się, że w połówce w debiucie 1:09.04? Cienko, ale jak na początek - byłem zadowolony. Jeśli trening się uda zrobić, to 1:05 powinno być za rok.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

he , he , no tak po 3'' na km to przyzwoite tempo , dobre sobie
się nie chwaliłeś on forum ale się czyta o połówce w Łowiczu, no i na blogu też się znajdzie :bleble: kto szuka

1:05 to jakaś pierwsza 15 na MŚ i pierwsza 7 na MP
Tomek
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Pierwsza 15 to raczej na ciężkiej trasie lub w upale, to jest iluś setny wynik na świecie. Ale trzeba sobie stawiać ambitne cele, przecież nie założę 1:08, bo mógłbym to pobiec za miesiąc i cały misterny plan w piz...u :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No i gdzie ta wasza Kasia Bujakiewicz?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:No i gdzie ta wasza Kasia Bujakiewicz?
Tam gdzie Urbaś :hahaha:
Ciekawe czy Korzeń naprawdę się nie przygotowywał???? Myślę że się jednak przygotowywał i poczuł co to znaczy bieganie :) i już wie jaka jest przepaść między chodzeniem a bieganiem :hej:
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Na pewno się przygotowywał. Tydzień wcześniej biegałem z nim w Tarnobrzegu 15km. Co najmniej 3km pierwsze próbował trzymać z czołową grupą, ciężko określić tempo, ale na 3:10 to było na pewno. Widać, że tempowo jakoś się przygotował, ale wytrzymałości nie stało.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wczoraj mówiła mi, że z założenia było tylko kilka kilometrów. Zresztą słusznie bo 2 tyg temu debiutowała w Berlinie i ukończyła ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

robi zastrzyk Dr Pawicy , chciał walnąć życiówkę ale przedobrzył i pomoc siostry Marty była nieodzowna
oj lubimy blondyneczki kolego...
Tomek
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Pierwsza 15 to raczej na ciężkiej trasie lub w upale, to jest iluś setny wynik na świecie. Ale trzeba sobie stawiać ambitne cele, przecież nie założę 1:08, bo mógłbym to pobiec za miesiąc i cały misterny plan w piz...u :hej:
sprawdzałem tegoroczne MŚ , 100% rekordów życiowych/sezonowych nie startuje przecież
i może coś byś na blogu napisał bo zdaje się buty na kołku z tego co widać powieszone
Tomek
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomek Michałowski pisze:
robi zastrzyk Dr Pawicy , chciał walnąć życiówkę ale przedobrzył i pomoc siostry Marty była nieodzowna
oj lubimy blondyneczki kolego...
W sumie jest bardzo miła i zwariowana ;-) Z dużym poczuciem humoru ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ