Komentarz do artykułu Cyfrowy Praski Maraton 2016

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skomentuj artykuł Cyfrowy Praski Maraton 2016
PKO
Awatar użytkownika
google
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pomysł ciekawy. Chociaż przerażające jest to, że niedługo wspólne bieganie ze znajomymi może się przenieść na wspólne bieganie w sieci.
pozdrawiam
hunting dog
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 41,20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ustawisz sobie w kolejce kilku znajomych, zmieniasz się i wygrywasz :hej: . Ta digitalizacja wszystkiego jest coraz bardziej śmieszna
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może będzie można wygrywać z czarnymi podkręcając sobie cyfrowo tempo. Wtedy wiedźmin się chowa.
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawa propozycja. Sam kiedyś myślałem o oprogramowaniu takiej gry na bieżni. Miałem inny pomysł na przekazywanie do smartfona informacji o tempie bieżni. Opisana w artykule analiza wstrząsów mówi tylko o kadencji, a nie o długości kroku, który ma niebagatelne znaczenie w kontekście prędkości. Koło pod bieżnią na Bluetooth jest na pewno bardziej wiarygodne, ale taki gadżet chyba trochę kosztuje.

W moim przypadku skończyło się na dodaniu do gry maratońskiej w aplikacji RunCalc odczytu prędkości GPS. "Gra się" na otwartej przestrzeni i trzeba przebiec dystans 700 m z niewielkim okładem w jak najkrótszym czasie. Dlaczego 700 m? Bo czas w minutach osiągnięty na tym dystansie jest w grze odpowiednikiem czasu w godzinach, jaki się osiąga (stoper leci 60 razy szybciej). Jak ktoś potrafi przebiec 700 m utrzymując tempo 3:00/km, to jest w stanie wygrać maraton w grze, bo uzyska czas 2:06. Mnie udawało się wirtualnie przebiegać maraton w okolicach 2:30. Dodałem też opcję zwiększającą odzwierciedlaną prędkość GPS o 10 i 20%, żeby wolniejsi biegacze mieli większe szanse.

Mam bieżnię elektryczną w domu, ale używam jej tylko, jak na zewnątrz jest prawdziwa ulewa, a ja mam akurat ochotę pobiegać. Nie wyobrażam sobie biegania na niej dłuższego dystansu. Z drugiej strony, wykorzystanie opisanej aplikacji na zewnątrz wydaje mi się mało sensowne, bo patrzenie co chwila na ekran smartfona z widokiem ulic Pragi jakoś mnie nie pociąga, skoro u siebie w okolicy mam fajniejsze widoki. Może za kilka lat pojawią się aplikacje na lekkie okulary Augmented Reality, w których będzie można biegać (typu Google Glass). Wtedy może będzie to miało większy sens, bo np. na szary realny krajobraz dookoła nałoży się widok trasy maratonu w Nowy Jorku :oczko:
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Nie no maraton na bieżni coś wspaniałego i jeszcze za 40 zeta... Nic tylko biec. Jak dla mnie poraniony pomysł. Już bym wolał sobie polatać bez atestu po lesie i za free.
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

harlan pisze:Nie no maraton na bieżni coś wspaniałego i jeszcze za 40 zeta... Nic tylko biec. Jak dla mnie poraniony pomysł. Już bym wolał sobie polatać bez atestu po lesie i za free.
Ale przecież w tych 40 zeta masz zapewnione wirtualne napoje izotoniczne i banany :hahaha:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Może to idzie na jakis cel charytatywny.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie oznacza to, że z automatu jest poza wszelką krytyką.
Niemniej w aspekcie promocji miasta w świecie jest absolutnym hitem. Trudno o lepszą reklamę miasta niż rozgrywanie akcji gry na jego ulicach. To tworzy nową jakość w relacji z władzami miasta i sponsorami.
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Roberto Celinho pisze:
harlan pisze:Nie no maraton na bieżni coś wspaniałego i jeszcze za 40 zeta... Nic tylko biec. Jak dla mnie poraniony pomysł. Już bym wolał sobie polatać bez atestu po lesie i za free.
Ale przecież w tych 40 zeta masz zapewnione wirtualne napoje izotoniczne i banany :hahaha:
Haha, no chyba że tak ;) Dodatkowo oczywiście bardzo bogaty pakiet startowy... również wirtualny ;)
Nie no ale medal to chociaż powinny przesłać pocztą za takie męki na bieżni.
Adam Klein pisze:Może to idzie na jakis cel charytatywny.

Jeśli by tak było to mimo wszystko wolałbym im wpłacić kasę na cele charytatywne ale samemu się nie katować na bieżni.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Roberto Celinho pisze:Może za kilka lat pojawią się aplikacje na lekkie okulary Augmented Reality, w których będzie można biegać (typu Google Glass). Wtedy może będzie to miało większy sens, bo np. na szary realny krajobraz dookoła nałoży się widok trasy maratonu w Nowy Jorku :oczko:
...może być ciekawie, gdy w okularach widzisz, że trasa skręca w prawo, więc lecisz tam i lądujesz na drzewie - tym realnym, na realnej trasie.

Biegłam maraton w Pradze i żadna aplikacja nie zapewni zapachów, które roznoszą sie w okolicy browaru.
Awatar użytkownika
Jelon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39.49 (chodem:)
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wirtualny maraton raczej nie ma zastąpić zwykłego biegania, ma być ciekawostką, która uzupełnia bieganie. Może np. służyć jako wizualizacja trasy przed biegiem albo jak ktoś nie może pobiec i chce poczuć trochę rywalizacji. Napiszę jeszcze trochę szczegółów później, ale aplikacja bardzo fajnie zrobiona.
Keep walking...

Więcej o mnie: http://jelon.blog

To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
Awatar użytkownika
Jelon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39.49 (chodem:)
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Może będzie można wygrywać z czarnymi podkręcając sobie cyfrowo tempo. Wtedy wiedźmin się chowa.
lepiej nie podkręcać tempa też bez ograniczeń, bo skończy się tak: :hahaha:
https://youtu.be/ziQEsdXMbi8
Keep walking...

Więcej o mnie: http://jelon.blog

To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ