E210 i inne paskudztwa

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy sięgając po jakiś produkt żywnościowy patrzycie na skład i niepokoją was te wszystkie EXXX?

Mnie tak. Nawet dziwi mnie, że niektórzy producenci zamiast napisać, że w skład wchodzi np. naturalna pektyna, piszą E440. Zdarzało mi się już odłożyć na półkę produkt z powodu zbyt wielu EXXX, choć mogły być zupełnie nieszkodliwe.

Kompletna lista substancji z symbolem E

(Edited by PAwel at 11:56 pm on Jan. 11, 2003)
ENTRE.PL Team
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W koncu rak , Alzheimer i inne paskudztwa nie biora sie znikad ( juz nawet nie moge napisac "z powietrza" ) .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niepokoją mnie. Mało co można w tej sprawie zrobić, bo obok produktów, w których składzie znaleźć możemy tą chemię, pewnie jest jeszcze wiecej tych, w których chemia jest, a w składzie jej nie ma. Nie mniej jednak uważam na to stale. Szczęśliwi Ci, którzy mają domy na wsi, albo rodzinę. Wtedy wiesz co jesz. Sam się wychowałem na babcinych ziemniaczkach, mniam, mniam, albo marcheweczce, mniam mniam, i ten inne warzywka, porek, sałatka, a jajeczka, prosto od kurki, co to nie na hormonach, i te owoce nie pryskane, to mleczko, od krowy co to tylko naszą nadwiślańską trawę zajada, a nie tam jakąś mączkę, tfu.
Ehh....
wirek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestem chemikiem i do tego od wielu lat praktykującym w dziedzinie materiałów powłokowych, w tym również kontaktujących się bezpośrednio z żywnością. Zdaję sobie sprawę z tego, jaki jest stosunek przeciętnego człowieka do nauki chemii i efektem tego jest m. in. ekohisteria. Nie niepokoi mnie obecność w żywności substancji dopuszczonych do stosowania jako dodatki do żywności. Jeżeli producent podaje na opakowaniu co stosuje, to można mieć nadzieję, że jest solidny i robi to zgodnie z etyką. Gorzej gdy robi a nie mówi. Przypomnijcie sobie niedawną aferę bodaj z Belgii z przepalonym olejem przy smażeniu frytek, albo z zawyżonym poziomem insektycydów w paszach dla zwierząt w byłym NRD. Nawet z produktami prosto od gospodarza nie można mieć pewności, czy są do końca "ekologiczne". Jeżeli chcecie się odżywiać zdrowo, to zrezygnujcie z produktów wysokoprzetworzonych, namiastek, produktów do masowego żywienia i pseudofrykasów typu chipsów i gumy do żucia. A tak na koniec pytanie ode mnie: który z Was przestanie pić napoje wyskokowe wiedząc, że zawierają E1510 (etanol)?
wirek
Awatar użytkownika
PiotrP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hi, co do konserwantow nie podanych na etykiecie, to znajomi, niby swiatli ludzie -lekarze stwierdzili kiedys, iz nawet polularna woda mineralna, a raczej zrodlana, ta bez CO2, ma w sobie konserwant.

I co o tym myslec?
Piotr
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ