Komentarz do artykułu Baza zawodników. Nowość!

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
RamboJohn
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ach, to może ja sobie pozwolę na kilka krytycznych uwag. Oczywiści w pełni doceniam projekt z tą bazę. Na pewno czegoś takiego brakowało, ale mimo wszystko mam wiele zastrzeżeń. Podstawowe to niewspółmierny rozwój tej bazy w kierunku biegów średnio, a szczególnie długodystansowych. Rozumiem, że się to bierze z zainteresowań zdecydowanej większości redakcji. Strasznie ubolewam nad faktem, że umieszczając galerię z mistrzostw Polski seniorów (około 450 zdjęć) nie znalazło się w niej miejsce na ani jedno zdjęcie płotkarza biegającego 110m pł podczas gdy z biegu na 5000m jest zdjęć kilkadziesiąt, podobnie z innych konkurencji wytrzymałościowych. Strasznie po macoszemu zostały potraktowane wszystkie konkurencje sprinterskie.
W bazie w ogóle nie ma wyników sztafet z MP - zastanawiam się dlaczego???
Kolejna uwaga dotyczy rankingu historycznego, wchodząc do niego mamy podział na kategorie wiekowe. Niestety nie pomyślano do końca przy jego tworzeniu, albo jak podejrzewam zastosowano schemat, który nie przystaje do kategorii Młodzików, którzy startują na innych dystansach jak pozostałe grupy wiekowe i zamiast rankingów na 200, 400, 800m powinno być 300 600, 1000m. No i na koniec straszne niedopatrzenie jakim jest wrzucanie do jednego kosza w biegu na 110m pł zarówno seniorów biegających na płotkach wysokości 107 cm, ja i juniorów biegających na płotkach niższych, dotyczy to w szczególności lat poprzednich, ale i 2008 znalazłem jeden taki przypadek. Aby rankingi były obiektywne nie można tego robić w żadnym przypadku.
Generalnie rzecz ujmując jeszcze dużo pracy w tą bazę trzeba włożyć, żeby ją odpowiednio zrównoważyć i uzupełnić braki, ale za inicjatywę należą się duże brawa. :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to będę się bronił. :)
Co do płotków młodzików i seniorów wiem, ale jakieś prace zespół podjął nad wyeliminowaniem tego, szczegułów w tym momencie wszystkich nie znam, chyba zgodnie z propozycją Bebeja postanowili skasować wszystkie młodzikowe wyniki na płotkach.

Co do 300, 600, 1000 - to są jednak nietypowe dystanse, będą lepiej prezentowane w bazie poświęconej UKSom. To jest w domyśle baza która zajmuje sie zawodnikami biegającymi dystanse "seniorskie" - żeby można było pokazac progresję, rozwój na nich.

Co do sztafet.
Rzeczywiście, nie ma wyników. Ale to dlatego, zę ta baza ba w zamyśle koncentrować się na zawodniku a nie na zespole. W moim wstępnym zamyśle zawodnik, indywidualność ma być tutaj istotą. Ale pomyślimy o jakimś pokazaniu sztafet.

Co do traktowania sprintów i płotków po macoszemu w relacjach fotograficznych.
Rzeczywiście, trochę tak jest że to mnie po prostu mniej interesuje i słabiej czuję te dyscypliny, nie wiem gdzie się ustawić, żeby zdjęcie było ciekawe. Zresztą sport masowy to są biegi długodystansowe a nie sprinty i stąd takie podejście.
Poza tym rzecz druga - w Szczecinie byłem z rodziną, także rekreacyjnie, głupio mi było powiedzieć małemu Guciowi (2,5 roku) że musi wychodzić z basenu bo ja koniecznie muszę lecieć zrobić zdjęcia jak przez 50 sekund biegnie Marek Plawgo (naprawdę chciałem ale nie zdążyłem). Płotki były zazwyczaj jakoś wcześniej. Trudno, przepraszam fanów sprintu i płotków, postaram się poprawić.
tomasz

Nieprzeczytany post

A co z ultra?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No rzeczywiście, można dodać, zresztą pamiętam, ze przy wstępnym przygotowywaniu wyników miałem jeszcze wyniki ze 100 km, nie pami etam teraz dlaczego ich nie ma.
Tylko to będzie oczywiście bez rankingu, bo to już jest trudne takiego sklasyfikowania.
Awatar użytkownika
RamboJohn
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pozwolę sobie na polemikę...
FREDZIO pisze: Co do płotków młodzików i seniorów wiem, ale jakieś prace zespół podjął nad wyeliminowaniem tego, szczegułów w tym momencie wszystkich nie znam, chyba zgodnie z propozycją Bebeja postanowili skasować wszystkie młodzikowe wyniki na płotkach.
Może zamiast kasować wyniki juniorów, zwyczajnie wprowadzić podział na kategorie wysokości płotków. Zdarza się, że juniorzy biegają 110m pł także na płotkach wysokości 106,7cm np. na lidze seniorów i uzyskują całkiem przyzwoite wyniki. Dla przykładu w zeszłym roku Artur Noga, będą jeszcze juniorem na koniec sezonu wystartował 2 razy na płotkach seniorskich i zrobił 5 wynik w sezonie.
FREDZIO pisze:Co do sztafet.
Rzeczywiście, nie ma wyników. Ale to dlatego, zę ta baza ba w zamyśle koncentrować się na zawodniku a nie na zespole. W moim wstępnym zamyśle zawodnik, indywidualność ma być tutaj istotą. Ale pomyślimy o jakimś pokazaniu sztafet.
Odwrócę kota ogonem. Skoro baza ma promować zawodników i być swoistym CV każdego z nich to nie powinno brakować w niej informacji o sukcesach, w tym medalach zdobytych w sztafetach podczas dużych międzynarodowych imprez.
FREDZIO pisze:Co do traktowania sprintów i płotków po macoszemu w relacjach fotograficznych.
Rzeczywiście, trochę tak jest że to mnie po prostu mniej interesuje i słabiej czuję te dyscypliny, nie wiem gdzie się ustawić, żeby zdjęcie było ciekawe.
Nie oczekuje, że od razu będzie wszystko super i cacy. Chciałbym by relacje fotograficzne było proporcjonalne czyli np. 200 zdjęć ze sprintów i 200 zdjęć z biegów średnich i długich, a nie w proporcji 20 - 400. Popróbować fotografować sprinterów nie zaszkodzi na pewno. :)
FREDZIO pisze:Zresztą sport masowy to są biegi długodystansowe a nie sprinty i stąd takie podejście.
W takim razie pytanie, czy baza ma promować indywidualności, czy masowość? Czy ważniejszym jest wypromowanie 50 przeciętnych średniaków i długasów (nieskutecznie) czy może ważniejszym byłoby wypromować skutecznie 5 dobrych sprinterów? Pytam czysto teoretycznie oczywiście.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Rambo - w kwestii dysproporcji pomiędzy sprintami a dystansami średnimi i długimi.
Przejaw tego w bazie jest tylko odbiciem tego, ze w Redakcji nie ma nikogo kto czułby sprinty w związku z czym sprinty nie mają swojego człowieka, lobbysty. ;)
Ze wszystkich ludzi którzy działają w Redakcji każdy interesuje się raczej NIE sprintami.
Redakcja jest zespołem który robi to narazie raczej dla przyjemności, dla pieniędzy dopiero w perspektywie.
Wiec nie można wymagać aby zajmowali się rzeczami które ich nie interesują.

W aktualnej sytuacji - Baza rzeczywiście promuje głównie średniaków i długasów (choć niektóre sprinterki są przyznam bardzo ładne :) ).
To się da zmienić tylko, jeśli do redakcji przyjdzie osoba zainteresowana sprintami.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiadomo,że najważniejszym wydarzeniem IO zawsze jest bieg na 100m ;-) TO konkurencja nr 1 na świecie ;) Bo tytuł najszybszego człowieka globu od zawsze był najbardziej prestiżowy ;-)

Ale nawiązując do tematu. Czy ma ktoś papierowe wyniki MP z 1995 roku? Były w Krakowie. BO na elektroniczne to nie mam co liczyć :( A szukam by przypomnieć sobie które ogólnie zajęła miejsce moja sztafeta ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nasz szef Pionu statystyki ma te wyniki z całej historii MP ale jest teraz w delegacji na MŚJ w Bydgoszczy, wątpię, żeby wziął ze sobą tą książkę. Moze ktoś inny z czytelników ma? Była do kupienia w Szczecinie.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spoko, poczekam ;-)
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam jeszcze pytanie. Jaki jest klucz znalezienia się w bazie? Pytam ponieważ nie ma wielu moich kolegów. W sumie to pewnie uzupełnienie takiej bazy to wiele miesięcy ponieważ nazwisk będzie kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt tysięcy ;)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Kluczem jest odpowiedni wynik - ale z lat poprzednich rzeczywiście są jeszcze duże luki.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Kluczem rzeczywiście jest wynik.
Przyjeta zasada była taka, że na starcie do bazy wciągamy zawodników ktorzy, zrobili w swojej karierze choćby jeden wynik który "łapie się" do tego aby powiedzieć, że jest to wyczyn.
Jak to ocenić?
Było to czasami trochę umowne.
Punktem wyjścia była ta nasza PZLAowskie Isza, czasem II klasa sportowa.
Ale nie jesteśmy instytucją która musi się twardo stosowac do jakichś norm, te nasze "klasy" były określone subiektywnie.
Podam z głowy kilka wartości na przykładzie mężczyzn:

800 m: 2 min
1500 m: 4 min
5 tys: 15 min
10 tys: 31 min
Połówka: 1:10
Matraton: 2:24

Ale w bazie znajdziecie sporo gorszych wyników.
Dlaczego ?
Bo chcemy pokazać możliwie dużo isiągnięć każdego zawodnika.
Czyli jeśli w swoim zyciu zrobił on chociaż jeden rezultat który się "łapie" do naszych norm - to chcemy już wiedzieć o nim wszystko, nawet jeśłli jego pozostałe wyniki były znacznie słabsze.

Poza tym - jest "problem" weteranów.
To są często nadal relatywnie dobre wyniki ale wchodząć w świat weteranów wzielibyśmy na siebie dużo większą robote której nie jesteśy w stanie w tym momencie podołać - dlatego niektóre wyniki weteranów są tylko jak gdyby sygnalizowane.

I apel do wszystkich.
Jeśli widzicie, że nie ma w bazie waszych wyników - przysyłajcie je.
To ma być dla potomnych :) - żeby wszyscy mogli prześledzić wasz sportowy rozwój.

Zobaczcie jak się potem ciekawie "czyta" wyniki zawodnika - choćby na przykładzie Michała Bartoszaka - jak widać, jak i kiedy biegał, czasem dzień po dniu.

MICHAŁ BARTOSZAK
Unnamed
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Michał Bartoszak? Ciekawa miejscowość...Szczerze mówiąc, nie myślałem, że z mojego miasta jest ktoś z takimi wynikami ;) (oprócz jakiegoś pana 60+ lat, chyba mistrz Polski na 10km weteranów czy jakoś tak, poza tym biega chyba 21 i maratony, gdzieś czytałem z nim wywiad)
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czy rekordzistka polski w maratonie nie jest czasem Wanda Panfil-Gonzales?? z tego co sie orientuje ma zyciowke 2:24.18?
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sredniak pisze:czy rekordzistka polski w maratonie nie jest czasem Wanda Panfil-Gonzales?? z tego co sie orientuje ma zyciowke 2:24.18?

Nie, nie jest bo uzyskała czas na trasie o zbyt dużym spadzie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ