Wolne media.
-
- Zaprawiony W Bojach
Teraz można by się było łatwo policzyć,...
Oczywiście, dla mnie obecny szaman powinien zmienić bęben,...
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
I za to Cie lubie RyszardRyszard N. pisze:Teraz można by się było łatwo policzyć,...
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Dyskutant
O czy tu dyskutować, przecież tym z rządzącym nie chodzi o jakiś tam podatek ( zysk z niego i tak trafi do wielebnego tadzika, żeby zapewnić sobie kolejne lata przy korycie), lecz o to żeby zniszczyć te media które im nie wtórują.
Generalnie ma w dupie wszystkich partyjniaków ponieważ dbają o swoje partyjne interesy, a nas maja tam gdzie ja ich. Natomiast partyjniacy z pis oraz solidarnej to już szczyt wszelkiego zakłamania i zachłanności. Po trupach do władzy - są mega niebezpieczni dla naszego kraju. Także ***** ***
Nic nie trwa wieczne, wszystko przemija
Generalnie ma w dupie wszystkich partyjniaków ponieważ dbają o swoje partyjne interesy, a nas maja tam gdzie ja ich. Natomiast partyjniacy z pis oraz solidarnej to już szczyt wszelkiego zakłamania i zachłanności. Po trupach do władzy - są mega niebezpieczni dla naszego kraju. Także ***** ***
Nic nie trwa wieczne, wszystko przemija
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:47
- Życiówka w maratonie: - - -
Co z tego, że ja mogę? Niestety duże wpływ na moje życie mają decyzje władz, które działają i są wybierane przez tych co są pod wpływem tych wszystkich wolnych mediów. Uroki idiokracji...pawikr pisze:ależ możesz wyłączyć odbiorniki, nie kupować gazet a w internecie wybierać tylko wybrane wątki na forum bieganie.pl50latek pisze:Jak dla mnie mogliby zamilknąć na dłużej,
Przymusu nie ma...
-
- Zaprawiony W Bojach
Na szczęście jak na razie jeszcze nie jesteś tu cenzorem.pawo pisze:A ja proponuję żebyś przytrzymał mocno tą swoja foliową czapeczkę i oddalił się na dłużej do tematu kovidowego, w jednym wątku to jeszcze jakoś zniesiemy te głupstwa.50latek pisze: Myślę, że każdy rozsądny się cieszy, trochę spokoju. Jak dla mnie mogliby zamilknąć na dłużej, szybciej skończyłaby się ta pseudo pandemia, którą straszą swoich czytelników, widzów i słuchaczy od roku. A niestety widać już tego negatywne skutki (wymyślonej pandemii, nie covida).
-
- Zaprawiony W Bojach
Najpierw jedna uwaga ogólna. Sprawdziłem właśnie z ciekawości kilka portali internetowych i akcja nazywa się "Media bez wyboru" a w zamieszczonych informacjach zestawienie słów "wolne media" pojawia się raz, gdzie indziej wcale. Tak więc czepienie się organizatorów akcji o "Wolne media" jest wg. mnie nieuzasadnione.
Nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że obiektywna TV nie jest już potrzebna, bo jak ludziom zostaną tylko fejsbuki, to wielu zgłupnie na amen. Przecież wielu nie ma nawet świadomości, czym są i jak działają te serwisy.
Tyle jeśli chodzi o marzenia bo patrząc na rzeczywistość to nie wiem, czy na tych zgliszczach jest jeszcze szansa odbudowy.
1. Właściciele mediów, którym rzeczywiście zależy przede wszystkim, jeśli nie tylko, na zyskach.
2. Dziennikarze w nich pracujący, którzy mogą stracić pracę, bo przejmie ich ktoś dysponujący nie swoimi pieniędzmi i drugiego dnia zrobi czystkę po linii ideologicznej zbieżnej z obowiązującym mainstreamem, albo obecny właściciel pod groźbą dalszego przykręcania śruby zmieni profil na lajfstajlowy. I jeśli protest organizują dziennikarze (a przecież nie właściciele), to opisywanego przez Ciebie zgrzytu już nie widzę.
I możesz argumentować, że przecież dziennikarz może założyć kanał na jutjubie. No może, ale dziennikarz bez zaplecza finansowego w postaci dużego pracodawcy nie będzie w stanie przeprowadzić wielomiesięcznego śledztwa dziennikarskiego, bo w międzyczasie umrze z głodu. Nie pojedzie też np. zrobić reportażu do odległego kraju, chyba że jako gość tamtejszych władz.
Z pozostałymi punktami z grubsza się zgadzam.
Możemy się umówić, że TV to przeżytek dla starych ludzi. Ale moglibyśmy się też umówić, że niezależna publiczna TV i radio przy dobrym dziennikarstwie i niepolitycznym kierownictwie mogła by być promowana jako wiarygodne źródło informacji i wiedzy. I tak jest w wielu krajach a poziom u niektórych naszych sąsiadów widzę bardzo wysoki. I trzymają ten poziom mimo tego, że w ogóle nie emitują reklam.@ziko303 pisze:4. Tak jak wcześniej napisałem jestem przeciwnikiem tej ustawy, przede wszystkim dlatego że ma za szerokie pole oddziaływania, a potężne koncerny i tak wyjdą na swoje. Tutaj tylko wspólne europejskie działania mogą coś ewentualnie zmienić (myślę o prawdziwych gigantach medialnych typu Facebook, Google etc.) Umówmy się, że telewizja to już przeżytek dla starych ludzi. A media małe i lokalne i tak umierają, bo nie mają szans dostać kawałka tortu reklamowego, a co do zasady nie bardzo niestety chcemy płacić więcej za to co jest trudniejsze w odbiorze. Zamiast robić nakładki Wolne Media na FB, proponuję zadać sobie trochę trudu, znaleźć jakieś mniejsze media i je wspomagać. To jest realne działanie.
Nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że obiektywna TV nie jest już potrzebna, bo jak ludziom zostaną tylko fejsbuki, to wielu zgłupnie na amen. Przecież wielu nie ma nawet świadomości, czym są i jak działają te serwisy.
Tyle jeśli chodzi o marzenia bo patrząc na rzeczywistość to nie wiem, czy na tych zgliszczach jest jeszcze szansa odbudowy.
Łączysz tu dwie rzeczy, które ja widzę oddzielnie:@ziko303 pisze:5. Mój śmiech pod pierwszym postem i krytyka jest spowodowana tym, że wmawia się nam, że w tym oburzeniu koncernów medialnych chodzi o jakąś wolność mediów. Nie rozumiem, dlaczego portal taki jak bieganie.pl miałby dołączać do jakiegoś protestu. Nie, przede wszystkim chodzi o pieniądze i ich zyski. I ich rozumiem, to przecież firmy nastawione na zysk. OK zapłacą być może spore sumy (aczkolwiek myślę, że ustawa w tej formie nie przejdzie), ale skoro są tacy "wolnościowi" to dalej mogą nieść swoją misję. Niestety nie, oni w zasadzie mówią, że jak hajs się nie będzie zgadzał to mają w dupie jakieś wartości typu wolność mediów. Tak właśnie na Węgrzech zrobił RTL koncentrując się na tematach lifestylowych.
1. Właściciele mediów, którym rzeczywiście zależy przede wszystkim, jeśli nie tylko, na zyskach.
2. Dziennikarze w nich pracujący, którzy mogą stracić pracę, bo przejmie ich ktoś dysponujący nie swoimi pieniędzmi i drugiego dnia zrobi czystkę po linii ideologicznej zbieżnej z obowiązującym mainstreamem, albo obecny właściciel pod groźbą dalszego przykręcania śruby zmieni profil na lajfstajlowy. I jeśli protest organizują dziennikarze (a przecież nie właściciele), to opisywanego przez Ciebie zgrzytu już nie widzę.
I możesz argumentować, że przecież dziennikarz może założyć kanał na jutjubie. No może, ale dziennikarz bez zaplecza finansowego w postaci dużego pracodawcy nie będzie w stanie przeprowadzić wielomiesięcznego śledztwa dziennikarskiego, bo w międzyczasie umrze z głodu. Nie pojedzie też np. zrobić reportażu do odległego kraju, chyba że jako gość tamtejszych władz.
Z pozostałymi punktami z grubsza się zgadzam.
-
- Zaprawiony W Bojach
To dość oczywiste ale wyjaśnię - tam, gdzie pisałem per "wy", miałem na myśli wasze pokolenie oraz pokolenia sąsiednie.cichy70 pisze:dlaczego mówisz do mnie "macie" ?
Wybacz, nie znam waszego nazewnictwa. Chodziło mi o jakieś sanatoria, hotele ze SPA na skierowanie od fizjoterapeuty, itp. miejsca w których się spotykają ludzie z różnych środowisk.cichy70 pisze:wiesz- takie macie, wiecie- to miedzy innymi Towarzysze mówili do tych katowanych i rozstrzeliwanych.
i to oni prowadzili "turnusy rehabilitacyjne"
A więc jednak jesteś zwolennikiem dziedziczenia winy. Może zbyt szybko przepraszałem. A co jest dla mnie synonimem czego, to nie jest tajemnicą. Wystarczy przeczytać ten wątek zamiast wypisywać głupstwa na mój temat.cichy70 pisze:a potem dzieci tych towarzyszy otwierały radia i telewizje o która dla Ciebie jest synonimem wolnych mediów.
To też już napisałem wcześniej:cichy70 pisze:i teraz nie wiem czy idąc tym tropem jak to piszesz mam:
a.
położyć się i zdechnąć, żeby już Ci nie wadziać swoją osobą ?
b.
skończyć dyskusje z Tobą, bo jednak z kimś kto może i skończył lat 18 ale wciąż szcza sobie i innym w spodnie,
jednak niespecjalnie mi po drodze.
c.
nie narzucać normalnym ludziom, chcącym żyć w normalnym kraju, swojego konfliktu sprzed ponad ćwierć wieku. I nie ustawiać państwa na podstawie swoich urazów z tamtego konfliktu.
Przyszło mi na myśl takie proste wyjaśnienie: przyjmując twój argument, że twoje i twojego pokolenia urazy są niezwykle ważną rzeczą, to hierarchia ważności dla normalnego człowieka przedstawia się następująco:
miejsca 1,2,3 i 4 - nasza przyszłość, moja przyszłość, nasza teraźniejszość, moja teraźniejszość (w kolejności zależnej od osoby);
miejsce 5 - teczki i haki naszych dziadków.
Z nieskrywaną ulgą pozwalam.cichy70 pisze:pozwolisz więc, że wybiorę b.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ta wypowiedź jest charakterystyczna dla wielu zaślepionych ideologicznie znajomych z reala, że trudno nie skomentować.pawo pisze: Absolutnie się nie zgadzam, nie samym treningiem żyjemy, właśnie tematy poboczne scalają każde forum.
Sami tworzymy to swoje własne "piekiełko", po takich dyskusjach łatwiej wyrobić sobie opinię i komuś zaufać albo wręcz odwrotnie.
Bo przykładowo, to że kompletnie nie zgadzam się "światopoglądowo" z kolegą Kangoor5, to jak doradzi coś o butach, co z automatu mam to odrzucić? Opary absurdu. Przypomina to jedną z moich ciotek. Ona akurat ma klapki tylko na TVP i wszystko co inne to jest be. Do tego stopnia, że jak siostra opowiadała jej coś z serialu nadawanym na TVN, to ciotka od razu ją od Trzaskowskich itd. TVN kłamie i wszystko tam jest be. A siostra akurat ma w d. te całą politykę i ogląda co chce i co lubi.
Tak, to tez znamy, nie ma tolerancji dla wrogów tolerancji.pawo pisze:i napływ trolli
Tak że precz z cenzurą.
P.S. ja oczywiście też uważam, że takie wątki są tu bez sensu, w odróżnieniu nawet od covidowych, bo akurat "pandemia" ma wpływ na bieganie, choćby odwołanie zawodów, czy nakaz biegania w maskach.
Ale zawsze pisałem, że każdy wszędzie może pisać co sobie chce, nawet o dupie maryni. I mocno zaprotestowałem jak KW wywalił ostatnio cały w sumie ciekawy wątek.
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
W tym wątku jest wszystko i nic. Niektórzy umiejętnie pomieszali jedno z drugim, więc trudno odnosić się do każdego, ale powiem tylko to, że ten projekt ustawy nie jest po to, żeby wreszcie media płaciły, bo media płacą grube miliony za koncesje, częstotliwości (TV), miejsce na platformach, cit, pit, vat itp. Nałożenie haraczu od reklam to nic innego jak podwójne opodatkowanie. W efekcie końcowym to i tak zapłaci konsument, który kupi droższy towar w sklepie, który będzie drożej reklamowany.
Druga sprawa, to powoływanie się na to, że w innych krajach giganci internetowi płacą. To co ma jedno z drugim??? Giganci płacą, a nie lokalne media, bo próg przychodu ustawiony jest bardzo wysoko. Dlaczego zatem u nas nie skopiowano tego projektu na rynek krajowy? Ustawiony próg na 1 mln i 15 mln (odpowiednio dla tv i prasy) bije w media krajowe. Rząd mówi, że będą wyrównania. Ale one mają być wg uznania rządzących. Czyli kto dostanie wyrównanie? TVN czy TV Trwam? Wyborcza czy Gazeta Polska? Pytanie retoryczne.
I ostatnie moje zdanie. Zarzucanie wolnym mediom, że powstały na układach esbeckich i innych podejrzanych, to ciągłe wrzucanie gorącego kartofla typu dziadek Tuska.To te media mówią o aferach pedofilskich w kościele. To te media mówią o przekrętach w kręgach władzy. Każdej władzy, a nie dopiero od 5 lat. W TVP o tym nie ma i nie będzie, a 2 mld złotych co roku, to też są nasze pieniądze, zapewniające same pozytywy dla obecnie rządzących. Pomijam już poziom merytoryczny dziennikarzy w typ info, bo trudno dyskutować merytorycznie z kimś komu nie przeszkadza w mediach Jakimowicz czy Ogórek, ale na Olejnik suchej nitki nie zostawi.
Generalnie to smutno, że tak dużo z komuny pozostało w głowach tzw prawicy.
Druga sprawa, to powoływanie się na to, że w innych krajach giganci internetowi płacą. To co ma jedno z drugim??? Giganci płacą, a nie lokalne media, bo próg przychodu ustawiony jest bardzo wysoko. Dlaczego zatem u nas nie skopiowano tego projektu na rynek krajowy? Ustawiony próg na 1 mln i 15 mln (odpowiednio dla tv i prasy) bije w media krajowe. Rząd mówi, że będą wyrównania. Ale one mają być wg uznania rządzących. Czyli kto dostanie wyrównanie? TVN czy TV Trwam? Wyborcza czy Gazeta Polska? Pytanie retoryczne.
I ostatnie moje zdanie. Zarzucanie wolnym mediom, że powstały na układach esbeckich i innych podejrzanych, to ciągłe wrzucanie gorącego kartofla typu dziadek Tuska.To te media mówią o aferach pedofilskich w kościele. To te media mówią o przekrętach w kręgach władzy. Każdej władzy, a nie dopiero od 5 lat. W TVP o tym nie ma i nie będzie, a 2 mld złotych co roku, to też są nasze pieniądze, zapewniające same pozytywy dla obecnie rządzących. Pomijam już poziom merytoryczny dziennikarzy w typ info, bo trudno dyskutować merytorycznie z kimś komu nie przeszkadza w mediach Jakimowicz czy Ogórek, ale na Olejnik suchej nitki nie zostawi.
-
- Zaprawiony W Bojach
Podsumowanie tematu z mojej strony.
Ci, którzy piszą tutaj o ataku na wolne media nie potrafią uargumentować co to ma wspólnego z wolnymi mediami
Nie chcą także podać wg nich nazw tych legendarnych wolnych mediów - zapewne ze strachu przed zaburzeniem światopoglądu, bo tego typu rzeczy ultra łatwo obalić.
A co do samego tematu.
Jeden z profili fb opisał to tak.
W tym całym proteście nie chodzi o te górnolotne hasła, którymi Was karmią, a po prostu o zwykłą kasę, która im ucieknie.
Duże media mają w dupie pluralizm, obiektywność i jakąkolwiek etykę. Ich to nie dotyczy.
Jak puente mojego posta chciałbym zacytować tekst z innego profilu, jakże prawdziwy:
Zdychajcie zatem bez żalu (co i tak nie będzie miało miejsca :<)
Ci, którzy piszą tutaj o ataku na wolne media nie potrafią uargumentować co to ma wspólnego z wolnymi mediami
Nie chcą także podać wg nich nazw tych legendarnych wolnych mediów - zapewne ze strachu przed zaburzeniem światopoglądu, bo tego typu rzeczy ultra łatwo obalić.
A co do samego tematu.
Jeden z profili fb opisał to tak.
A tak zupełnie poważnie, czy ktokolwiek z Was naprawdę myśli, że taki podatek doprowadzi taki onet do bankructwa? REALLY?kiedy zajrzałem na Wyborczą, a moim oczom ukazał się komunikat: ,,W tym miejscu powinna być nasza treść. Jeśli plany rządu się powiodą, możesz jej kiedyś naprawdę nie zobaczyć."
...a pod spodem podpis: Gazeta pl, TokFM, Wyborcza pl...
...to aż się rozmarzyłem.
A do tego grozi jeszcze brakiem dostępu do swojej żałosnej, obrzydliwej propagandy między innymi Onet Węglarczyka, Newsweek Lisa, i oaza dziennikarskiej niezależności - TVN.
Duże media w dupie miały nasze obawy (nasze, czyli np amatorskich profilów na Fejsie) przed projektem unijnej ustawy ACTA i nasz protest w tej sprawie. Nikt nie chciał się z nami solidaryzować i nie promował naszej akcji - ani TVN, ani Onet, ani Wyborcza. W dupie wszyscy mieli. Zamach na demokrację i wolność słowa występuje jedynie, kiedy po kieszeni mają dostać wielkie molochy medialne
W tym całym proteście nie chodzi o te górnolotne hasła, którymi Was karmią, a po prostu o zwykłą kasę, która im ucieknie.
Duże media mają w dupie pluralizm, obiektywność i jakąkolwiek etykę. Ich to nie dotyczy.
Jak puente mojego posta chciałbym zacytować tekst z innego profilu, jakże prawdziwy:
Motłoch, krzyczy 'precz z cenzurą', motłoch tego jednak nie zauważa.Prywatne osoby hobbystycznie prowadzące swoje storny w internecie biją duże media na głowę pod każdym względem: researchu, profesjonalizmu, wiarygodności i niezależności. To ich się cenzuruje. To tam umiera wolność słowa. Mieliście i nadal macie to gdzieś. My mamy was gdzieś
Zdychajcie zatem bez żalu (co i tak nie będzie miało miejsca :<)
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
I tu się zgodzę, bo wiem że piszesz o TVP. Reszta wypowiedzi nie warta splunięcia.khorne pisze:Duże media mają w dupie pluralizm, obiektywność i jakąkolwiek etykę. Ich to nie dotyczy.
-
- Zaprawiony W Bojach
gdybyś był odrobinę bardziej inteligentny to wiedziałbyś, że piszę zarówno o TVP, jak i TVN, wyborczej itp.
Niestety Twój stopień spelikanienia nie pozwala Ci na racjonalne myślenie. Idealny widz dużych mediów chciałoby się rzeknąć. Wiele mówi, mało myśli. Takich lubią, oj lubią i niestety przez takich nasze media są tak patologiczne.
Niestety Twój stopień spelikanienia nie pozwala Ci na racjonalne myślenie. Idealny widz dużych mediów chciałoby się rzeknąć. Wiele mówi, mało myśli. Takich lubią, oj lubią i niestety przez takich nasze media są tak patologiczne.
- ziko303
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45:16
- Życiówka w maratonie: 3:48:40
Jako ten który zdaje się wywołał przykład Olejnik chciałem zapytać skąd teza, że krytykując Olejnik nie przeszkadza mi Jakimowicz i Ogórek?Svolken pisze: Pomijam już poziom merytoryczny dziennikarzy w typ info, bo trudno dyskutować merytorycznie z kimś komu nie przeszkadza w mediach Jakimowicz czy Ogórek, ale na Olejnik suchej nitki nie zostawi.