Decyzje o adopcji Ruffy podjeto beze mnie . Po prostu jakiejs soboty moj gang wybral sie do
PETCO , gdzie akurat odbywaly sie adopcje . Ruffy wzbudzila zainteresowanie moich dzieciakow glownie z powodow kolorystycznych a takze emocjonalnych . Jej prawe oko jest niebieskie , co swiadczy o domieszce krwi Husky , za ktora to rasa przepada najmlodsza w rodzinie - Anetka . I to wlasnie Anetka nadala jej imie Ruffy , co w wolnym przekladzie oznacza "szczekliwa" i zupelnie nie ma pokrycia w rzeczywistosci . Ma 10 miesiecy i widac , ze jej oryginalni wlasciciele byli sadystyczni . Przejelismy ja od rodziny zastepczej bo to jest jeden ze sposobow adopcji zwierzat .
Obydwie panie od razu przypadly sobie do gustu . W przypadku Blackie dosc roznie to bywalo w przeszlosci .
Od razu pierwszego dnia Blackie nauczyla Ruffy jak przechodzi sie przez specjalne drzwi dla pieskow , umiejscowione w dolnej czesci drzwi na taras . Zaraz potem pokazala jej jak wskakiwac na trampoline , ustawiona na naszym ogrodku i jak fajnie jest sie tam pieskom bawic .
Jednoczesnie nauczyla ja kto tu jest "queen of the castle" i dba by zachowac te hierarchie przy kazdej okazji . Na przyklad nasladuje ruchy kopulacyjne , co w przypadku dwu samic tlumaczy sie jako "ja tu rzadze" i przejawia sie u jednostek z "mocniejsza charyzma " .
Doszlo niestety juz do dwoch konfliktow , kiedy to Ruffy zostala poczestowana zebami Blackie . Po ostatnim incydencie powaznie kulala przez kilka godzin . Byly to konflikty o podlozu zywieniowym i osobiscie staramy sie by Blackie zawsze pierwsza otrzymywala smakolyki i jedzenie do miski .
Jak to czesto z kobietami bywa , zazdrosc jest ich domena . I kiedy glaszcze Ruffy , Blackie stara sie odsunac ja swoim masywniejszym cialem na plan dalszy .
Jesli juz jestesmy przy typie ciala , Blackie jest silniejsza ale mniej wytrzymala w biegu i ma mniej energii od Ruffy . Co prawda dysponuje lepszym startem i szybciej osiaga predkosc maksymalna , za ta szybko ja traci . Ruffy za to jest lzejsza , ma wyzej umieszczony srodek ciezkosci ciala i doskonale wytrzymuje wysokie tempo biegu .
Jesli chodzi o wode to Ruffy jest ostrozna . Brakuje jej tego wspanialego obycia , ktorym dysponuje Blackie , potrafiaca spokojnie przeplynac ze 100 metrow . Byc moze wynika to z mlodego wieku , braku obycia i brutalnego obchodzenia sie z nia , co widac w nerwowosci .
Odnosnie posluszenstwa , Blackie jest wzorem . Jej majestat i spokoj az emanuje z niej . Potrafi juz chodzic przy nodze i odpowiednio reaguje na kazde zawolanie .
Reaguje na komendy "Come" , "sit" , "down" , "paw" , "stay" i "up" , kiedy to musi stanac na dwoch lapkach by dostac smakolyk ( czasem nawet pojdzie tak kilka kroczkow do przodu) . Ruffy jak na razie niczego nie potrafi . Nie wazne . Wazne , ze fantastycznie slucha sie Blackie i imituje ja we wszystkim . I tak , by zawolac Ruffy , wolamy Blackie i obydwa pieski sie pojawiaja .
Dzis byla proba generalna z moim udzialem . Obydwa pieski puscilem luzem w parku , w ktorym o tej porze zywego ducha sie nie spotka .
Chyba jestem juz gotow by z obydwoma wypuscic sie na goralu . Dotychczas zostawalem niesprawdzona Ruffy w domu , zabierajac wylacznie Blackie .
Dodatkowa zaleta Ruffy juest to , ze uwielbia spac w pokoju dzieci , w przeciwienstwie do Blackie , ktora od malenkosci miala zakazane wchodzenie tam . I tak codziennie o 7 rano Ruffy pobrzekuje swoim medalikiem , nadajac rytm poczatkowi dnia . Dzieci wstaja blyskawicznie co do tej pory bylo niemozliwoscia .
No i tak to jest miec w domu dwa pieski
(Edited by wojtek at 5:35 am on Jan. 10, 2003)